Hoppa till innehållet

Diskussion:Libanon

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia

Kan någon redigera bort "underbara Libanon" i inledningstexten?

Jag förstår inte varför Användare:Wvs tagit bort "Landet har bland annat blivit kallat mellanösterns Schweiz och landets huvudstad Beirut har kallats mellanösterns Paris." Vilket enligt min mening är belysande för att beskriva Libanons status innan inbördeskriget. Termerna är också allmänt vedertagna och omnämns ofta när Libanon beskrivs. Se exemplevis "Islam den Raka vägen" och Understanding the Contemporary" (Gerner och Schwedler 2004) Dakkour (diskussion) 28 oktober 2005 kl. 22.23 (CEST) 1 januari 2001 kl. 00.00 (CET)(Signatur tillagd i efterhand.)[svara]

Jag vet inte om detta var Wvs motivering, men Engelska Wikipedia har i alla fall ett välformulerat dokument som beskriver så kallade Weasel words, på svenska lömska ord eller svepande formuleringar. Kort sammanfattat så är det lömskt att säga att något "anses" vara på ett visst sätt, eftersom det inte refererar till någon verifierbar källa. —CÆSAR 28 oktober 2005 kl.22.36 (CEST)
Om man jämför ett land och en stad med ett annat land och en stad, bör man i alla fall ange något slags anledning varför. Hur ska det krigsdrabbade Libanon jämföras med det fredsdominerade Schweiz? Och jag håller med Wvs, varför under rubriken islamism? /Феникс 28 oktober 2005 kl.22.45 (CEST)

Avsnittet om Islamism skall ses som en fördjupande artikel om Libanon och därför skall denna mening ses som ett sätt att beskriva hur libanon gick från ett land som hade en god ekonomi och var framstående med västerländska mått mätt till ett land i krig och misär. Det var i den verkligheten som de islamistiska krafterna tog sin grogrund. Som jag tidigare nämt är det INGET som jag anser utan en vedertagen beskrivning av Libanon. De två böcker jag har framför mig och som jag tidigare nämnt nämner detta och du kan hitta samma formulering i otalet andra. Dakkour (diskussion) 28 oktober 2005 kl. 22.57 (CEST) 1 januari 2001 kl. 00.00 (CET)(Signatur tillagd i efterhand.)[svara]

Flytta gärna upp "mellanösterns Schweiz" under punkten Ekonomi, med islam har benämningen inget att göra. Beiruttermen har likaså inget med islam att göra – därför gjorde jag tillägget i stället under den särskilda artikeln om Beirut. Mina benämningar i den artikeln lärde jag känna personligen när jag var i Beirut 1965. Men Libanon och Beirut har haft många uppskattande benämningar som beskrev tillståndet i landet före inbördeskriget, och man kan plussa på med dessa, men sätt dom på rätt plats. Wvs 29 oktober 2005 kl.11.13 (CEST)

Som jag nämnt håller jag inte med er. Givetvis har inte beskrivningen av Beirut och Libanon med Islam direkt att göra men mycket av en fölrdjupande artikel bygger just på att skapa förståelse kring ett fenomen. För att skapa en förståelse måste en bredare verklighet bveskrivas. Men jag får väl vika mig inför majoritetens tyranni :) Dakkour (diskussion) 29 oktober 2005 kl. 19.08 (CEST) 1 januari 2001 kl. 00.00 (CET)(Signatur tillagd i efterhand.)[svara]

Minns att Wikipedia är en encyklopedi, där det ska redogöras för etablerade fakta. Originalforskning är inget Wikipedia håller på med. Se även Wikipedia:Vad Wikipedia inte är. /Grillo 29 oktober 2005 kl.19.30 (CEST)

Skåne

Varför en jämförelse med Skåne? Att jämföra länder med svenska landskap (även om det bara är för storleken) tycks mig fel; dels är det en subjektivt svensk jämförelse, dels kan det rent pedagogiskt vara hämmande för läsandet eftersom det ger läsaren fler begrepp än vad som är nödvändigt. Om man vill jämföra kan man i stället gå till en annan artikel om annan plats vars storlek man är bekant vid. /Феникс 31 oktober 2005 kl.10.23 (CET)

Tvärtom tycker jag att det är utmärkt pedagogik - att bara säga att Libanon är 10 500 km2 är inte tillräckligt eftersom många säkert inte har någon uppfattning om hur stort det är. Är det subjektivt att välja just Skåne? Man kan förstås välja Connecticut som jämförelsebegrepp men många läsare har nog ingen aning om dess storlek. Se även en:The size of Wales. Thuresson 1 november 2005 kl.06.51 (CET)
Jag tycker också att jämförelser med svenska landskap är behändiga. På detta sätt får svenskspråkiga läsare ett bra begrepp om storleken på en yta. De flesta svenskspråkiga läsare har åtminstone ett visst begrepp om de svenska landskapen. Bara siffror blir däremot abstrakta. Att jämföra med svenska landskap kan knappast vara något som strider mot NPOV. /E70 1 november 2005 kl.07.01 (CET)
En konflikt mellan Israel och Libanon är storleksmässigt som en konflikt mellan Skåne och Småland:)--Greve Brahe 19 juli 2006 kl.11.07 (CEST)

Externa länkar

Behövs bättre info om de externa länkarna Zozza (diskussion) 31 oktober 2005 kl. 11.42 (CET) 1 januari 2001 kl. 00.00 (CET)(Signatur tillagd i efterhand.)[svara]

Inget krig mellan stater

Se även Diskussion:Israel-Libanon-krisen 2006
Mig veterligen har Libanon inte svarat på att Israels militär invaderat landet och den libanesiska armén (som är mycket svag) har inte gått till motangrepp (dock är det möjligt att jag inte är uppdaterad vad gäller detta). Det är alltså inte ett krig mellan Israel och Libanon i egentlig mening; krig mellan Israel och Hizbollah som utkämpas i Israel och Libanon möjligtvis, men inte mellan de två staterna. Att helt enkelt skriva att Israel inlett en militär operation i landet tycker jag vore bäst, för det beskriver vad som faktiskt inträffat, utan att ta ställning till vem som ligger i krig med vem. /Fenix 18 juli 2006 kl.21.37 (CEST)

Israel har attackerat främst Hizbollah men även Libanons armé. Libanons armé har svarat men i ganska liten omfattning. Se engelska Wikipedia.Vints 19 juli 2006 kl.10.00 (CEST)
Folkrättsligt startade Libanon kriget, de begick (och begår) krigshandlingar mot Israel genom att upplåta sitt territorium till Hizbollah och dess attacker mot Israel, norra Israel är konstant (även efter tillbakadragandet från Libanon) utsatt för granatattacker från den Libanesiska sidan av gränsen. Den nuvarande skrivningen missar Libanon vägran att ingripa mot Hizbollah och medgivande av deras attacker mot Israel. --Greve Brahe 19 juli 2006 kl.10.59 (CEST)
Lägg gärna till mer om bakgrunden. Enligt vad som står i engelska Wikipedia så har även Israel tidigare svarat på Hizbollahs attacker.Vints 19 juli 2006 kl.12.21 (CEST)
Det är precis det, att Libanon ska ställas ansvarigt för vad Hizbollah gör, som Israel motiverar sin invasion med, och detta kan givetvis stå, men jag är tveksam till om det vore NPOV att skriva att det är så, då det mer är Israels syn på saken. Att Libanon skulle vägra ingripa mot Hizbollah, att de upplåter sitt territorium åt dem och godkänner deras attacker mot Israel är väl en sanning med modifikation. Den libanesiska regeringen har knappast någon kontroll över Hizbollah, som snarast agerar på order från Iran. Vad gäller att Libanon upplåter sitt territorium till Hizbollah är det nog så att de inte har något annat val, då Hizbollah fullt möjligt är starkare än den libanesiska armén och då man inte vill förstöra den relativa fred som var rådande i landet fram till helt nyligen och återuppta inbördeskriget, vilket skulle blivit fallet om man konfronterat dem militärt. Att hålla den libanesiska regeringen ansvarig för vad Hizbollah gör känns lite som guilt by association (i brist på bättre svensk term). /Fenix 19 juli 2006 kl.12.55 (CEST)
Om den libanesiska armén svarat militärt mot Israel ska man självklart skriva att det rör sig om ett krig mellan staterna. /Fenix 19 juli 2006 kl.12.55 (CEST)

Tvärtemot vad Greve Brahe försöker ge sken av i sitt inlägg 19 juli kl 10.59, är den nuvarande libanesiska regeringen oförmögen att ingripa mot och avväpna Hizbollah. Det vet alla som är insatta i regionens politik och händelseutvecklingen (Israels regering är självklart också medveten om detta). Hizbollah är Libanons kanske starkaste militära styrka. Hizbollah är också i stort sett "södra Libanon". Folkmajoriteten i detta område är libanesiska shiamuslimer bland vilka Hizbollah har ett starkt stöd. Så lösningen, bäste greve, är inte så enkel som att Libanons regering kan säga åt Hizbollah att avlägsna sig från landet.
Libanon har upplevt en mycket positiv utveckling vad gäller demokrati, återuppbyggnad och ekonomisk utveckling under de senaste åren. Detta efter det förödande inbördeskriget 1975 - 1990 och Israels senaste invasion av landet före den nuvarande, nämligen 1982. Den invasionen följdes av 18 år av israelisk ockupation av libanesiskt territorium, 1982 - 2000. Nu bombas hela Libanon, inte bara Hizbollah, långt tillbaka i tiden, och i utvecklingen. Greve Brahe tar även upp folkrätten, vilket är skrattretande med tanke på att Israel dagligen bryter mot folkrättsliga principer sedan åtminstone 1967.
belairroad 20 juli 2006 kl 10.47 (CEST)

Huruvida den libanesiska regeringen har förmågan/inte har har förmågan är rätt ointressant eftersom att varje land har rätt att försvara sig mot aggressionsvåld, och om libanon inte förmår kontrollera sitt teritorium är det inget rättsligt hinder för Israel att ändock ingripa i Libanon. Nu stödjer ju dessutom Libanons regering Hizbollah och har inte gjort något för att hindra deras attacker på Israel. Hizbollah kamp är sanslöst dum, och varje fredsvän borde applåderas om de krossas militärt. De är ett lydigt redskap för Irans ständiga kamp för att komma åt Israel, Iran struntar fullkomligt i libaneserna och palestinierna i sin kamp mot Israel. De enda de åstadkommer är att destabilisera Libanon, försvåra alla fredslösningar i området och ge alla realister (i israel) vatten på sin kvarn, titta det löner sig inte med fred vi lämnade Libanon men de fortsätter att skjuta på oss, vi lämnade Gaza men misillerna haglar över oss. låt oss fortsätta att gräva ned oss med vår armé överlever vi alltid. I kläm mellan galningar i Hizbollah, mullorna i Iran hamnar som alltid palestinierna, de mestadels fredslängtande israelerna och alla vettiga människor överhuvudtaget i regionen.--Greve Brahe 21 juli 2006 kl.14.25 (CEST)
Jag håller fullständigt med dig om att Hizbollah är en förkastlig, aggressiv organisation. På den punkten är vi överens. Men det var inte riktigt det jag bemötte i mitt inlägg fr. 20/7 kl 10.47. Nej, Israel ser sällan några "rättsliga hinder" för att utföra så gott som vad som helst där "landets säkerhet" fungerar som ett ständigt, oantastligt argument. Libanons regering stödjer inte Hizbollahs militära aktioner. Hizbollah fungerar i mångt och mycket som en "stat i staten". Att Iran och Syrien är organisationens uppbackare råder det heller inga tvivel om. Det var dock bara ett drygt år sedan som de syriska styrkorna tvingades lämna Libanon. Det var en stor framgång för Libanons stabilitet och självständighet. De demokratiska framgångarna i Libanon applåderades runt om i världen - inte minst av USA. USA och andra länder satte hård press på Syrien för den syriska inblandningen i mordet på Rafiq Hariri (februari 2005). Och det med rätta. Syriens säkerhetstjänst låg med största sannolikhet bakom dådet. Ett mord på en f.d. premiärminister, hur avskyvärt det än var, är dock betydligt mindre allvarligt än vad Israel nu utsätter landet för - nämligen att bomba det sönder och samman, helt utan urskillnad. Det drabbar alla libaneser. Drabbade Hizbollah-medlemmar utgör bara en bråkdel. Därför borde världen sätta (minst) samma hårda press nu på Israel som man gjorde på Syrien då. Som alla vet stoppas alla sådana försök i FN:s säkerhetsråd av USA. Jag, som är en stor USA-vän, blir beklämd av detta. Ett land, som för inte så länge sedan genomled 15 år av inbördeskrig men som nu håller på att bygga upp samhället på ett positivt vis, attackeras å det grövsta. Det finns inget försvar för det.
belairroad 21 juli 2006 kl 19.44 (CEST)

Förkorta historiaavsnittet

I sammanfattningen av Libanons historia ägnas nästan en tredjedel åt den pågående konflikten. Eftersom att det har en separat artikel bör kanske stycket kortas, i stil med följande kanske:

Trots att israelerna lämnade södra Libanon år 2000 har relationerna mellan Israel och Libanon fortsatt att vara spända längs gränsen. Hizbollah har från södra Libanon attackerat civila mål i byar och städer i norra Israel och Israels militär har beskjutit Hizbollahs ställningar på libanesiskt territorium. Konflikten eskalerade 2006 (se Israel-Libanon-krisen 2006) till något som närmar sig fullskaligt krig.

--Erik 7 augusti 2006 kl. 11.25 (CEST)[svara]


Detta är verkligen roligt .... "Hizbollah har från södra Libanon attackerat civila mål i byar och städer i norra Israel och Israels militär har beskjutit Hizbollahs ställningar på libanesiskt territorium."

Det är snarare så att Hizbollah har attackerat Den "hebreiska" Ockupationsarméns ställningar som finns i Shabaa (Libanesisk ockuperad mark) Israel har svarat med att beskjuta Libanesiska byar inne i södra Libanon. Vet inte om du vill pastå att en by är en militärställning. Israel har också inget vetskap alls om Hizbollahs militärstruktur eller var dess krigare/baser finns eller är lokaliserade. Vilket bevisades i den senaste konflikten, där Israel misslyckades totalt med att förintetgöra Hizbollah eller ens avväpna rebellgruppen. Hizbollah äger forfarande en jättelik arsenal av långdistans raketer. Enligt senaste erkännandet, över 20 000.

81.216.183.199 27 september 2006 kl. 13.56 (CEST) 1 januari 2001 kl. 00.00 (CET)(Signatur tillagd i efterhand.)[svara]

Islamiska Jihad....Shiia Milis :S?

Vet inte var du fick informationen ifrån. Men idén att skapa islamiska Jihad kom till från början ut ifrån en egyptisk fängelsecell, av nämligen Fathi Shaqaqi & AYMAN EL ZAWAHIRI (Al qaedas andra man). Där både männen tillhör al-salafiya sekten. Ayman Al Zawahiri skapade gruppen i Egypten, som idag ingår i en allians med Al Qaeda, och Shaqaqi skapade gruppen i Palestina. Förra fredagen, delade Jihads "ungdomsförbund" ut blad om organisationen utanför skolor och universitet i Gaza och Västbanken där man hyllade Usama Bin Laden, och en än gång säkrade gruppens ideologi som den följer strikt, t ex. genom att förbjuda sina medlemmar att rösta eller kandidera i en demokratisk val. Organisationen följer Al Salaf Al Saleh, ideologin.

Om du menar på att Al Jihad blev shiitisk bara för att Shaqaqi skrev i en av sina böcker att han inspirerades av Khomeinis "revolution", då är du helt fel ute. Eller för organisationens nuvarande ledare sitter i Syrien och kanske får lite ekonomisk stöd av Iran.

Måste bara citera något som Saraya Al Quds (Al Jihads beväpnade gren) Ledare i Gaza, Sheikh Ahmed Khalil, så:

" Om jag vore i Irak, skulle jag förklara Jihad mot Shiaa för Amerikanerna".

FAKTAAAAA.

Bigx86 (diskussion) 27 september 2006 kl. 14.28 (CEST) 1 januari 2001 kl. 00.00 (CET)(Signatur tillagd i efterhand.)[svara]

Choklad?

Jag tog bort ett påstående om en speciell libanesisk choklad kallad habirim. Påståendet hade skrivits av 195.67.215.239, som notoriskt klottrar om choklad i mellanösternartiklar. Nu har 85.11.14.103 lagt tillbaka det jag tog bort under påpekandet att det inte alls var klotter. Då jag inte vill göra serieåterställningar, la jag nu in en mall om ifrågasatt uppgift vid denna habirim-choklad istället. Google-sökning på habirim ger ingen som helst chokladrelaterad träff, dock, så jag misstänker mycket starkt att det visst är klotter. Finns bevis för denna choklads existens? (Backstr 12 mars 2008 kl. 19.33 (CET))[svara]

Har för mig att jag hört talas om det förut. Vet inte säkert dock. Jag ska leta runt noggrant efter ev. källor. Gör ett diskussions inlägg till om jag hittar något.

Vad jag vet så har inte Libanon någon speciell choklad och habirim har jag aldrig hört i hela mitt liv (är av libanesiskt påbrå och tillbringar mina somrar i libanon..)

8 Mars rörelsen

om det skall råda någon jämnställdighet i hela artiklen så skall 8-mars rörelsen skrivas till en ny fräsch wikipedia sida. då kan folk bilda sina uppfattningar.

Kidnappade soldater

Jag ändrade ordet kidnappad till tillfångatagna under sektionen Historia då ordet kiddnappad är ett värdeladdat ord och inte uppfyller wikipedias krav på opartisk. Påpekade också i förändringen att soldater inte kan kiddnappas.

Syrianer i Libanon

Man kan väl göra ett reportage om Syrianer/aramer som bor eller har bott i Libanon. Det uppskattas nu vara 25 000 pers. av dessa, vilket låter rimligt. Syrianer har politiskt varit nära Falangisterna, då dess rörelse kateab, och nära band med Chamoun-familjen. några kända Syrian-libaneser i Svergie är Sharbel Touma (fotbollsspelare), George Mourad (fotbollsspelare), Aboud Zazi (sångare), Elisabeth Fritz (advokat, Josef Fares (regissör) .


Musik

man borde skriva något om musiken i laandet, och hela den branschen där. vilken syn man har på sångare och kändisglansen, popularitet, vad man hittar sina tankar om musiken där och att libanon kulturellt inom musiken även har mycket västlig inblandning.

Språk

Kanske man ska göra som enwiki, som har uppdelningen officiella språk och talade språk? Enwiki har dessutom en artikel om libanesisk arabiska, "libanesiska" här på svwiki länkar bara till artikeln om Libanon. Idefix 28 november 2009 kl. 23.19 (CET)[svara]

Syriska flyktingar i Libanon

Någon duktig person bör uppdatera den här artikeln med fakta kring den flyktingström av syrier som nåt Libanon på senare år. 1 miljon flyktingar på en yta som Skåne har enorma implikationer på ekonomi, politik, välfärd. FN beräknar kostnaderna till tiotals miljarder, pengar som libanesiska staten inte har idag.

Externa länkar ändrade

Hej, wikipedianer!

Jag har just ändrat 1 externa länkar på Libanon. Kontrollera gärna mina ändringar. Om du har några frågor, eller vill be boten ignorera vissa länkar eller hela artikeln, läs frågor och svar för mer information. Jag har gjort följande ändringar:

När ändringarna har blivit kontrollerade kan du använda verktygen nedan för att rapportera eventuella problem.

  • Om du har hittat länkar som påstås vara döda men inte är det kan du rapportera det som falskt positivt.
  • Om du har hittat fel i själva ändringen kan du rapportera en bugg.
  • Om du har hittat fel med själva URL:en, som till exempel att den använder en otillförlitlig arkivtjänst, kan du ändra det med URL-verktyget.

Hälsningar.—InternetArchiveBot (Rapportera fel) 21 september 2017 kl. 09.43 (CEST)[svara]

Area

I faktarutan står det 10452 kvkm, i texten "Landet har en area på nästan 11 335 km².". Vilket är rätt? För övrigt: Vad menas med "nästan 11335"? Menas 11334,7? Hyperboré (diskussion) 16 november 2017 kl. 17.50 (CET)[svara]

Rent tekniskt kan det vara rätt båda delarna. Ibland räknar man med vattendrag och ibland inte. Sedan tillhör väl Libanon de länder som har omdiskuterade gränser, varför det kan finnas mer än en åsikt om vilken arean är. Kolla källorna! -- Innocent bystander (diskussion) 16 november 2017 kl. 18.01 (CET)[svara]