Hoppa till innehållet

Pil (projektil)

Från Wikipedia
Version från den 17 maj 2010 kl. 03.54 av ToePeu.bot (Diskussion | Bidrag) (robot Lägger till: my:Arrow)
Två pilar

En pil är en projektil som används tillsammans med en pilbåge eller ett armborst. Armborstpilar kallas även lod eller skäktor.

Uppbyggnad

En pil består av en främre, vanligen vass, ände, spetsen eller pilspetsen, ett smalt skaft eller pilskaft på vars bakre del fenor eller styrfjädrar ofta är fästa, samt en bakre ände eller nock där det finns en skåra som svarar mot bågsträngen.

Skaftet

Skaftet på pilen utgör den huvudsakliga delen av vapnet och har traditionellt tillverkats av trä, idag förekommer även skaft av kolfiber, aluminium och hårdplast. Moderna träpilskaft tillverkas ofta av ceder.

Spetsen

Pilspets är den spetsiga änden på en pil. Spetsen kan tillverkas av olika material som till exempel trä, ben, sten eller metall. Pilspetsar har traditionellt varit viktiga vid typologiseringen av arkeologiska kulturer.

Tångespetsar

Termen tångespets syftar på en pilspets som har en tånge, det vill säga en tunga som används för att fästa in spetsen i ett pilskaft.

Ahrensburg- spets
Bromme- spets
Hamburg- spets


Spetsar med urnupen bas

En clovisspets.

En pilspets med urnupen bas, är motsatsen till en tångespets. I stället för en tånge finns en rund infasning för infästning mot pilskafet.

Holkspetsar

Holkspetsar tillverkas av metall och har en hålighet som pilskaftet sticks in i. Denna metod används även för spjutspetsar. Moderna pilspetsar för tavelskytte är ofta en variant av holkspetsar.

Se även