Hoppa till innehållet

Sigur Rós: Skillnad mellan sidversioner

Från Wikipedia
Innehåll som raderades Innehåll som lades till
Ingen redigeringssammanfattning
Märken: Mobilredigering Redigering via mobilsajten
Ingen redigeringssammanfattning
Märken: Mobilredigering Redigering via mobilsajten
Rad 15: Rad 15:
}}
}}
'''Sigur Rós''' (uttalas [[:Media:Is-Sigur ros.oga|[ˈsɪːɣʏr rous]]]) är ett [[Island|isländskt]] [[postrock]]band med melodiska, [[klassisk musik|klassiska]] och [[experimentell musik|experimentella]] inslag. Bandet är känt för sitt speciella sound och dess sångare [[Jón Þór Birgisson|Jónsi]]s [[Falsett|falsettsång]].
'''Sigur Rós''' (uttalas [[:Media:Is-Sigur ros.oga|[ˈsɪːɣʏr rous]]]) är ett [[Island|isländskt]] [[postrock]]band med melodiska, [[klassisk musik|klassiska]] och [[experimentell musik|experimentella]] inslag. Bandet är känt för sitt speciella sound och dess sångare [[Jón Þór Birgisson|Jónsi]]s [[Falsett|falsettsång]].
Dom blev även kända 2016 för sin mycket kontroversiella video,regiserad av Jonas Åkerlund,för låten Ovedur.
Dom blev även kända 2016 för sin mycket kontroversiella video, regiserad av Jonas Åkerlund, för låten Ovedur.


== Historia ==
== Historia ==

Versionen från 8 augusti 2016 kl. 16.55

Sigur Rós
Sigur Rós live i Reykjavik 2005.
BakgrundIsland Reykjavik, Island
GenrePostrock
År som aktiva1994–nutid
SkivbolagFatCat, Geffen, EMI, Smekkleysa
ArtistsamarbetenAmiina, The Album Leaf
Webbplatssigur-ros.co.uk
Medlemmar
Jón Þór Birgisson
Georg Hólm
Orri Páll Dýrason
Tidigare medlemmar
Ágúst Ævar Gunnarsson
Kjartan Sveinsson
Utmärkelser
Shortlist Music Prize (2001)
Mojo Awards
Isländska musikpriset

Sigur Rós (uttalas [ˈsɪːɣʏr rous]) är ett isländskt postrockband med melodiska, klassiska och experimentella inslag. Bandet är känt för sitt speciella sound och dess sångare Jónsis falsettsång. Dom blev även kända 2016 för sin mycket kontroversiella video, regiserad av Jonas Åkerlund, för låten Ovedur.

Historia

Von (1997) och von brigði (1998)

Jón Þór (Jónsi) Birgisson (gitarr och sång), Georg Hólm (bas) och Ágúst Ævar Gunnarsson (trummor) bildade gruppen i Reykjavik i augusti 1994.[1] Namnet togs av Jónsis yngre syster Sigurrós (som översatt till svenska betyder "Segerros"), som föddes samma dag som bandet bildades. De fick snart skivkontrakt på det lokalt Sugarcubesägda bolaget Bad Taste. 1997 släppte de skivan Von (Hopp) och 1998 en remixsamling kallad Von brigði. Namnet är en isländsk ordlek: Vonbrigði betyder "besvikelse", men Von brigði betyder "hoppförändring". Kjartan Sveinsson gick med i bandet 1998 där han spelade keyboard. Han var den enda medlemmen i Sigur Rós med formell musikutbildning, och fick därför arbeta mycket med orkestral- och stråkarrangemang för senare verk.

Ágætis byrjun (1999)

Internationell framgång kom med 1999 års Ágætis byrjun (Bra början). Bandet blev känt i stora delar av världen med skivan, och snart kallade kritiker världen över skivan för en av de bästa albumen under denna tid. Sigur Rós fick också vara förband till band som Radiohead. Tre spår, "Ágætis byrjun", "Svefn-g-englar" och en liveinspelning från den då outgivna "Njósnavélin" (senare omdöpt till "Untitled #4") medverkade i Cameron Crowes film Vanilla Sky. Dessa spår medverkade också ofta i tv-serien Queer. Deras musik har också spelats i tv-serier som 24, CSI och CSI Miami. Filmer som The Life Aquatic with Steve Zissou, Mysterious Skin och The Girl in the Café har också använt sig av Sigur Rós musik från denna tid.

Efter detta album blev också Sigur Rós kända för att Jónsi spelade gitarr med en cellostråk, vilket skapade ett helt unikt ljud för en elektrisk gitarr.

( ) (2002)

Trummisen Ágúst lämnade bandet efter Ágætis byrjun och ersattes av Orri Páll Dýrason. 2002 släpptes albumet ( ). Då albumet släpptes hade spåren inga titlar, dock har bandet själva senare hittat på titlar för att låtarna ska vara lättare att identifiera. Spåren på ( ) sjungs på vonlenska (hoppländska), ett påhittat språk. Det sägs att lyssnaren själv ska hitta på sina egna meningar med spåren. Gruppen sa själva att "varför hitta på titlar till spår som inte har några texter?".

Sigur Rós gick med Radiohead i oktober 2003 för att skriva musiken till Merce Cunninghams dansstycke Split Sides; Sigur Rós tre spår kallades Ba Ba Ti Ki Di Do och släpptes som EP i mars 2004. Radioheads motsvarande spår släpptes aldrig. Sigur Rós debutalbum från 1997 släpptes i USA och Storbritannien i oktober 2004.

Takk... (2005)

Sigur Rós under en konsert i Hong Kong den 7 april 2006

Deras fjärde album, Takk... (Tack), använder sig av mer gitarrer än tidigare och har ett något rockigare sound. Skivan släpptes i september 2005. "Hoppípolla", den andra singeln från albumet, gavs ut i november tillsammans med en nyinspelning av spåret "Hafsól" från Von. Hoppípolla är också en av de mest använda låtarna från albumet och har bland annat medverkat i BBCs naturhistoriska serie Planet Earth.

En förlängd Sæglópur EP släpptes i juli 2006 i större delar av världen och i augusti i USA. För EP:n spelades tre nya låtar in ("Refur", "Ó Fridur", "Kafari"). Under juli 2006 inleddes en stor världsturné med flera konserter i Europa, USA och Kanada, Australien, Nya Zeeland, Hong Kong och Japan. Vid hemkomsten genomförde bandet en rad gratiskonserter runt om Island på små orter, utomhus. Arenorna var bland annat bunkrar, kaféer, ute på åkrar och liknande. Dessa konserter spelades in och användes vid utgivelsen av dokumentärfilmen Heima.

Heima och Hvarf-Heim (2007)

Sigur Rós spelar akustiskt innan filmen Heima ska visas på University of California, Los Angeles.

I augusti 2007 släpptes en limiterad DVD+CD-utgåva av 2002 års soundtrack till dokumentären Hlemmur. Hvarf-Heim gavs ut den femte november och var ett samlingsalbum på två skivor med nyinspelningar av äldre låtar. Hvarfdelen av skivan är studioinspelningar av spåren Salka, Hljómalind, Í Gær, Von och Hafsól, och Heimdelen av skivan var akustiska versioner av spåren Samskeyti, Starálfur, Vaka, Ágætis byrjun, Heysátan och Von. Samma dag släpptes Heima, en live-DVD av gratisturnén på Island. Singeln Hljómalind släpptes med b-sidan Hafsól.

Með suð í eyrum við spilum endalaust (2008)

I november 2007 skrev NME att Sigur Rós arbetar med sitt femte studioalbum, där bandmedlemmen Orri Páll Dýrason trodde på en utgivning under sena 2008. Bandet arbetade tillsammans med The Smashing Pumpkins-producenten Flood på albumet.

Bandet sägs ha spelat in i ett hus i centrala Reykjavik, och att ha skrivit större delen av flera låtar redan.[2] Arbetet avslutades på Island och hela bandet åkte till New York där de avslutade inspelningen av albumet. Sigur Rós sa själva att de hoppades på att albumet kunde släppas redan till sommaren 2008[3] och den 25 juni 2008 släpptes Með suð í eyrum við spilum endalaust.

Vonlenska

Vonlenska är en term som används för att beskriva de obegripliga texter som sjungs av bandet,[4] i synnerhet av Jón Þór Birgisson. En engelsk översättningen av termen, Hopelandic, förekommer också. Ordet kommer från "Von" som betydet "hopp", och är en låt på Sigur Rós debutalbum med samma namn.

Medlemmar

Tidigare medlemmar

Diskografi

För fullständig diskografi, se Sigur Rós diskografi

1997Von 1999Ágætis byrjun 2002( ) 2005Takk... 2007Hvarf-Heim (samlingsalbum) 2008Með suð í eyrum við spilum endalaust 2011Inni (livealbum) 2012Valtari 2013Kveikur

Källor

  • Hela, eller delar av denna artikel är en översättning av engelska Wikipedias motsvarande artikel Sigur Rós.

Referenser

  1. ^ "Sigur Rós Official Website FAQ". Hämtat 2008-01-15.
  2. ^ "Sigur Ros to work with Smashing Pumpkins producer", 15 november 2007, hämtat 2008-01-29. (engelska)
  3. ^ "update on the next album", Sigur Rós officiella webbplats, 24 januari 2008, hämtat 2008-02-05
  4. ^ Carpenter, Lorraine. "Beyond Words:Icelandic quartet Sigur Rós draw a blank". Montreal Mirror. Läst 15 maj 2011.

Externa länkar

Wikimedia Commons har media som rör Sigur Rós.

Media