Kapronsyra eller hexansyra är är karboxylsyran som härrör från hexan med den kemiska formeln CH3(CH2)4COOH. Den är en mättad fettsyra, som i förening med glycerol förekommer i olika fettämnen, till exempel i smör och kokosfett. Kapronsyran är en färglös oljig vätska med en lukt som är fet, ostliknande, vaxartad och som den hos getter[1] eller andra ladugårdsdjur.

Kapronsyra
Strukturformel för kapronsyra3D-modell
Systematiskt namnHexansyra
Övriga namnHexoinsyra, hexylsyra, butylättiksyra, pentylmyrsyra,
1-pentankarboxylsyra
C6:0 (Lipidtal)
Kemisk formelC6H12O2
Molmassa116,160 g/mol
UtseendeOljig vätska[1]
CAS-nummer142-62-1
SMILESCCCCCC(=O)O
Egenskaper
Densitet0,929[2] g/cm³
Löslighet (vatten)10,82[1] g/l (20 °C)
Smältpunkt-3,4[1] °C
Kokpunkt205,8[1] °C
Faror
Huvudfara
NFPA 704

1
3
0
LD503 g/kg (råtta, oralt)
SI-enheter & STP används om ej annat angivits

Förekomst

redigera

Kapronsyra är en fettsyra som finns naturligt i olika animaliska fetter och oljor, och är en av de kemikalier som ger den sönderfallande köttiga fröskalet av ginkgo dess karakteristiska obehagliga lukt.[3] Den är också en av komponenterna i vanilj och ost.

Två andra syror är uppkallade efter getter: kaprylsyra (C8) och kaprinsyra (C10). Tillsammans med kapronsyra står de för 15 procent av fettet i getmjölk.

Användning

redigera

Den primära användningen av kapronsyra är vid tillverkning av dess estrar för användning som artificiella smakämnen och vid tillverkning av hexylderivat, såsom hexylfenoler.[1] Salter och estrar av kapronsyra är kända som kaproater eller hexanoater. Flera progestinmediciner är kaproatestrar, såsom hydroxiprogesteronkaproat och gestonoronkaproat.

Kapronsyra, kaprylsyra och kaprinsyra (kaprinsyra är ett kristall- eller vaxliknande ämne, medan de andra två är vätskor) används inte bara för att bilda estrar, utan används också ofta "prydligt" i: smör, mjölk, grädde, jordgubbar, bröd, öl, nötter och andra artificiella smaker.

Kapronsyra och kaprylsyra spelar en avsevärd roll, då deras närvaro i smör kan användas för att konstatera förfalskning av detta, eftersom de saknas eller förekommer i mycket liten mängd i de fettämnen, som vanligen används för förfalskning, med undantag för kokosfett.

Referenser

redigera
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Caproic acid, 24 februari 2024.
  • Meyers varulexikon, Forum, 1952
  1. ^ [a b c d e f] The Merck Index: An Encyclopedia of Chemicals, Drugs, and Biologicals (11th ed.), Merck, 1989, ISBN 091191028X
  2. ^ Record in the GESTIS Substance Database of the Institute for Occupational Safety and Health
  3. ^ ”Ginkgo.html”. Ginkgo.html. http://scidiv.bcc.ctc.edu/rkr/Ginkgo/Ginkgo.html. 

Externa länkar

redigera