Asus Eee PC

en serie bärbara datorer av modellen ULPC
Version från den 3 januari 2009 kl. 01.07 av LX (Diskussion | Bidrag) ("Operativsystem och mjukvara"→‎Operativsystem och tillämpningsprogram: Putsar)

Asus Eee PC är namnet på en serie bärbara datorer av modellen ULPC tillverkade av Asus. Eee PC är förhållandevis enkel i sitt utförande och var då den lanserades i Asien i början av oktober 2007 förhållandevis billig.

Asus Eee PC

Namnet Eee PC kommer av tillverkarens reklamslogan Easy to learn, Easy to work, Easy to play (lätt att lära sig, lätt att arbeta, lätt att leka/spela) och uttalas /iː piː siː/ eller /eː peː seː/.

Konceptet har varit framgångsrikt, och flera konkurrenter har lanserat liknande modeller såsom Hewlett-Packard 2133 Mini-Note, Acer Aspire One och Dell Inspiron Mini 9.

Modellserier

700-serien

700-serien består av två olika varianter som båda väger strax under ett kg: den billigare 700 och den dyrare 701. Den dyrare varianten har kraftfullare processor, mer lagringsutrymme, batteri med längre drifttid samt webbkamera.

Samtliga modeller i serien har 7-tumsskärm, nätverkskort, trådlöst nätverk och 512 mebibyte arbetsminne. Datorerna säljs med Xandros Linux förinstallerat och är utrustade med en flashdisk på mellan två och åtta gibibyte och en Celeron M-processor på mellan 571 och 900 megahertz.

900-serien

900-serien är en dyrare serie med mer lagringsutrymme och kraftfullare processor. Modellerna i 900-serien säljs även med operativsystemet Microsoft Windows XP som alternativ till Xandros Linux.

Modellerna i serien väger mellan 1,1 och 1,4 kg, har 8,9-tumsskärm och en gibibyte arbetsminne. Processorn är antingen en Celeron M-processor på 900 megahertz eller en Intel Atom-processor. Lagringsutrymmet varierar mellan 12 och 20 gibibyte för de flashdiskutrustade modellerna. Det finns även en variant med konventionell hårddisk på 80 GiB.

Operativsystem och tillämpningsprogram

Asus Eee PC levereras vanligtvis med en specialversion av Xandros Linux, som använder ett förenklat fliksystem för navigering. Dock kan man aktivera ett konventionellt KDE-skrivbord. Detta ger tillgång till mer avancerade funktioner. I installationen ingår bland annat webbläsaren Mozilla Firefox, e-postprogrammet Mozilla Thunderbird och kontorspaketet Openoffice. Vissa modeller säljs istället med Microsoft Windows XP.

Extern länk