Bollnäs är en tätort (stad) i Hälsingland och centralort i Bollnäs kommun, Gävleborgs län.

Bollnäs
Vapen
Land Sverige Sverige
Landskap Hälsingland
Län Gävleborgs län
Kommun Bollnäs kommun
Läge 61°21′N 16°24′Ö / 61.350°N 16.400°Ö / 61.350; 16.400
Area 1 283 hektar
Folkmängd 12 455 (2005)
Befolkningstäthet 9,71 inv./hektar
Tidszon CET (UTC+1)
 - sommartid CEST (UTC+2)
Geonames 2720679
Wikimedia Commons: Bollnäs
Befolknings- och arealfakta från SCB[1] (uppdaterad 24 mars 2009)

Orten ligger vid Norra stambanan och riksvägarna 50 och 83.

Historia

Det äldsta dokument där Bollnäs nämns är i prosten Ingemunds testamente daterat 1312, då platsen benämns Baldanaes, "det stora näset", dagens Långnäs som spetsigt sträcker sig ut i sjön Varpen. Men det fanns boende i Bollnäs långt tidigare.

I centrala Bollnäs finns det lämningar efter järnåldersbebyggelse på Onbacken. Det är två husgrunder och ett flertal gravhögar daterade till äldre järnålder 200-400-tal. Kyrkan är från 1300-talets början, den nämns i prosten Ingemunds testamente 1312. Området kring Bollnäs kyrka är en knutpunkt i många kommunikationsleder främst därför att sjön Varpen är en del av älven Ljusnan och att Ljusnans biflod Voxnan rinner ut i Varpen, samt så går de naturliga färdvägarna åt norr och söder samt väster förbi kyrkan. Något samhälle växte inte upp runt kyrkan, utan kyrkan med prästgård, kyrkstallar och tillhörande byggnader stod länge ensamt i dalgången. Först 1851 köpte den svensk-amerikanske handelsmannen Georg Henric Collini ett större landsområde intill kyrkan, där han ville bygga sig en stad, efter amerikansk förebild. Collini var från Mörkö utanför Nyköping och växte upp i Alfta. 1843 reste han till USA, 1851 kom han tillbaka och 1855 står Collinis första hus klart och under 1860-talet växer så "Bollnässtaden" fram. Collini startade en ångbåtslinje mellan Bollnäs och Söderhamn. 1878 ansluter järnvägen och utvecklingen fortsätter i rask takt. Bla startades en monteringsfabrik för amerikanska bilar i Bollnäs. Järnvägsknut på Norra Stambanan med anslutningar till Orsa och Söderhamn, järnvägsverkstäder. Timmerflottningscentrum. Stora sågverk. Gymnasium. Olika sjukhus och vårdinrättningar. Folkhögskola. Bollnäs blev municipalsamhälle 1888, blev köping år 1906 och stad 1942 efter en sammanslagning mellan de två köpingarna Bollnäs och Björkhamre. Sedan 1971 är Bollnäs centralort i Bollnäs kommun, som sedan 1977 har sin nuvarande utsträckning.

Samhället Bollnäs

I Bollnäs kyrka från 1300-talet finns senmedeltida altarskåp och skulpturer.

I Bollnäs centrum finns det större svenska kedjor som Åhléns, Expert, Intersport, Lindex, JC m fl. Det byggs av det Svensk-Danska företaget Sjælsø en ny galleria i Bollnäs Centrum där flera större affärskedjor kommer att finnas. Nära Centrum finns även en nybyggd camping. Travbana. Järnvägsstation-11 förbindelser om dygnet med stockholm-snabbaste tar 2tim.26min.

Heden är en stadsdel som är belägen väster om stadskärnan. Heden tillhörde Björkhamre köping fram till 1942, då Heden gick upp i Bollnäs stad. På Heden ligger Bollnäs sjukhus, brandstation, ambulansstation, ridhus, och här låg förut ett av Sveriges största sjukhus specialiserat på psykvård.

Hamre är en stadsdel som tillhörde Björkhamre municipalsamhälle från 1919 till 1923. I Hamre bor ca 4000 personer. Genomfartsleden genom Bollnäs går genom Hamre. I Bollnäs finns två lågstadieskolor, mellanstadieskolor, en högstadieskola, en gymnasieskola, ett badhus/sporthall, det planeras även för ett äventyrsbad i Hamre. Bollnäs kulturskola blev 2005 utsedd till "Årets Musikskola", samma år som kulturskolan fyllde 50 år.

Stadsdelar

Lenninge

Föreningsliv

Bollnäs GoIF bildades 1895 och är en bandy- och fotbollsklubb i Bollnäs. Laget har spelat flera säsonger i Sveriges högsta division i bandy för herrar. Även om klubben haft framgångar i flera grenar har den främst kommits att förknippas med bandy. Klubben spelade sin första bandymatch 1906, men det var inte förrän senare under 1950-talet som framgångarna sammanföll med Gösta "Snoddas" Nordgren sångarframgång med låten "Flottarkärlek" 1952. Andra framgångsrika spelare i klubben har snabbe Hans Åström, Ikonen Magnus Granberg och 1970-talsikonen Lage Nordén som några av de bästa spelarna som representerat de orangeblå färgerna.

Bollnäs Alpina klubb

Bollnäs Alpina Klubb bildades den 5 maj 1966. Den alpina skidåkningen bedrevs tidigare inom Bollnäs GoIF. På Bolleberget, 3 kilometer från Bollnäs centrum, arrenderar klubben Bollebacken och driver den i egen regi.

Bollnäs Jazz Club

Bildades 1981 och är en av Norrlands mest livaktiga arrangörer av jazzkonserter med hittills över 350 konserter under åren som gått. Programsättningen är seriös och varierad där de flesta genrer är representerade varje säsong. Speciell uppmärksamhet ägnas åt den yngre jazzen i landet och man har ofta förband med elevgrupper från Bollnäs Folkhögskola. Det kvalitetsmedvetna arbetet har genom åren gett en stadig och trofast publik.[2]

Hälsinglands Dansteater

Hälsinglands Dansteater bildades 1995 och är en ideell förening som arbetas med dans, dansteater och teater. Föreningen har 120 medlemmar i åldrarna 15-60 år. Inom föreningen finns en mindre grupp som kallas Showgruppen, till vilken intresserade får söka och avlägga dansprov. Provet anordnas en till två gånger om året. Showgruppen ger föreställningar och shower året om inom dansteater och dans, de flesta inom Gävleborgs län men gruppen har även spelat sina föreställningar runt om i Sverige.

Dansoteket Bollnäs

Dansoteket Bollnäs bildades 1990 och är en ideell förening för fristående dans. Föreningen har 150 medlemmar i åldrarna 6-50 år. Föreningens verksamhet baseras på kurser i fristående dans som hobbyverksamhet. Dansoteket Bollnäs syns på gator och torg året runt där alla grupperna visar fram vad de arbetat med tillsammans med sina ledare. Föreningen har sin lokal i Kulturkvaretet i Bollnäs.

Kända personer från Bollnäs kommun

Externa länkar

  Wikimedia Commons har media som rör Bollnäs.

Noter