Innehåll som raderades Innehåll som lades till
Tagit bort ' i Stephens'. Texten är på svenska. Inte engelska.
Märken: VE Mobilredigering Redigering via mobilsajten
Rad 21:
Till Huseby kom under 1950-talet en man vid namn [[Berl Gutenberg]], som kom att bli direktör för bolaget. Han gjorde stora egna vinster på Husebys och Florence Stephens bekostnad. Hästar, bilar och båtar inköptes som fröken på Huseby betalade, men som aldrig existerade i sinnevärlden. Stora [[Växel (betalningsmedel)|växeltransaktioner]] förekom med Berl Gutenberg och hans bror Dan Gutenberg samt flera lokala affärsmän och även nationellt dåtida kända personer ([[Gerard De Geer (1889-1980)|Gerard De Geer]] och fastighetskungen Gunnar Läggeberger) var inblandade i dessa skumraskaffärer. Det hela blev känt som "Husebyskandalerna" och begreppet "lurifaxarna på Huseby" myntades om dessa så kallade "[[kavaljer]]er".
 
Under 1940- och 1950-talet kom en stor arbetsinvandring av danskar, balter och finnar till Huseby. En stor konflikt med finska skördearbetare som inte fick sina löner uppstod 1955. År 1956 begärde Skatelövs socialistiska [[arbetarekommun]], som hade makten i det lokala kommunfullmäktige, att honFlorence Stephens skulle omyndigförklaras för att undvika att arbetarna på godsets trävarufabrik skulle bli uppsagda och deras familjer hamna på obestånd. Det var ett hårt slag då fröken på Huseby var mycket omtyckt av sina arbetare och deras familjer.
 
Florence Stephens förmåddes år 1957 begära sig själv [[omyndigförklaring|omyndigförklarad]] för att undvika ytterligare ekonomiska förluster och rädda arbetarnas familjer ifrån arbetslöshet. Det första den tillsatta förmyndaren, advokat Olof Malmqvist, gjorde var dock att sätta bolagen på Huseby (AB HB-produkter och Huseby bruk AB) i konkurs och arbetarna fick sluta – någottvärtemot som var motsatt syftesyftet med omyndighetsförklaringen. Processerna drog ut från 1957 ända till år 1962. Som omyndigförklarad utsattes honFlorence Stephens för en hård och enligt uppgift förödmjukande behandling av förmyndaren Olof Malmqvist, och Stephensmöttes mottogav stor sympati och fick många brev från allmänheten. En del som grävdes fram i media om hennes "kavaljerer" ansågs dock skandalöst.
 
Författaren [[Vilhelm Moberg]] skrev under denna tid sitt skådespel "Sagoprinsen", som handlar om en äldre rik dam som förtjusar sig i den världsvane och kultiverade prinsen, vilken med sina vänner lurar av damen stora penningbelopp. DettaPjäsen leddeblev upphov till en konflikt mellan Moberg och Stephens, somvilken dock förbyttes i innerligt varm vänskap när de väl träffats på Huseby och pratat ut. Moberg var sedan den som aktivt tog upp kampen i pressen medför att fröken på Huseby skulle åter skulle bli myndigförklarad. Hon återvann [[rättskapacitet]] 1975, men återfick dock intealdrig kontrollen över godset. Hon testamenterade senare bruket till staten.
 
===Florence Stephens brevsamling===