Innehåll som raderades Innehåll som lades till
→‎top: Felkopierad rekommendation bortplockad.
Turgenjev (Diskussion | Bidrag)
Ingen redigeringssammanfattning
Rad 120:
Traderingen av texten, så som författaren till Odysséen antas ha sammanställt den omkring 700 f.Kr., var redan för antikens människor inte helt säker. Redan kort efter nedskrivningen måste många från varandra avvikande kopior ha varit i omlopp. Den höga uppskattning som redan tidigt kom de homeriska texterna till del förde dock därhän att allt mer textkritiska rekonstruktioner av ursprungsversionen utfördes. I [[Aten]] under [[tyrann]]en [[Peisistratos]] i slutet av 500-talet f.Kr. ska detta till och med ha skett på statens bekostnad. Ända in i tidighellenistisk tid uppvisar ändå [[papyrer]] textversioner som avviker från varandra och från den atenska versionen.
 
Detta ändrades först i och med grundandet av [[biblioteket i Alexandria]] av [[Ptolemaios I Soter]] omkring år [[288 f.Kr.]] De lärda [[Zenodotos från Efesos]], [[Aristofanes från BysansByzantion]] och framför allt [[Aristarchos från Samothrake]], den sjätte föreståndaren för biblioteket, framställde genom jämförelser och [[textkritik|textkritiska]] metoder, som de än idag används, kanoniska versioner av båda eposen, som kan antas ha motsvarat de atenska versionerna. Till stor del gick även de tre biblioteksföreståndarnas skrifter förlorade under årtusendenas lopp, men avskrifterna av båda eposen fram till slutet av antiken och deras nuvarande textform går troligen tillbaka på deras arbeten.
 
Detta har framför allt att göra med det redan i antiken omtalade förärandet av Homeros. Odysséen och Iliaden tillhörde den antika bildningskanons kärna, och sedan de alexandrinska bibliotekariernas arbete ansträngde man sig att ge en trogen återgivning av texterna. Några kompletta avskrifter av båda verken har dock inte bevarats från antiken. Homerospapyrusen i London från första hälften av 100-talet e.Kr. och Homerospapyrusen i Berlin från 200-talet e.Kr. tillhör de äldsta textexemplaren.