Hustad kirke

Kirkens nordside med «Kjerkplanken» og de små, opprinnelige vinduene. Fra kirken er det vidt utsyn over den indre delen av Trondheimsfjorden.

Hustad kirke
Av /Arfo forlag.

Hustad kirke er en kirke i Inderøy kommune i Trøndelag, rundt 10 kilometer sørvest for Steinkjer.

Kirken ble oppført av stein på midten av 1100-tallet, med et rett avsluttet kor, rikt ornamentert vestportal og gjenmurte sør- og nordportaler. Takrytter, himling, barokk korskranke og prekestol er fra rundt 1650. Korskranken er senere fjernet, og prekestolen overmalt i 1702. Altertavlen ble laget av Johan Bildsnider omkring 1700. Kirken er omgitt av et tømret kirkegårdsgjerde, Trøndelags eneste bevarte.

Hustad kirke ble overtatt av Fortidsminneforeningen i 1887. Den har vernestatus som fredet. En ny kirke ble oppført av arkitekt J. Digre samme år, nå Sandvollan kirke.

Historie

Hustad kirke

Den gamle kirkegården på sørsiden av kirken, som ennå er i bruk. Gjerdet rundt kirkegården er en tømmerkonstruksjon – «Kjerkplanken» – og hver gård hadde ansvar for vedlikeholdet av ett stykke, avhengig av gårdens størrelse.

Hustad kirke
Av /Arfo forlag.

Hustad kirke ligger på toppen av en ås på tunet til gården Hustad, som i middelalderen var et stormannssete. En erkebiskop i Nidaros på 1200-tallet – Peter fra Husastad – skal være herfra. Det tette forholdet mellom gård og kirke taler sterkt for at kirken først er reist som en privatkirke av stormannen på Hustad, og senere også er blitt sognekirke. Den tilhørte i middelalderen Eyna- fylket, ett av de åtte små trønderfylkene som utgjorde Trøndelag, og som omfattet Inderøy, der Hustad ligger.

Kirken ble nedlagt i 1887. Da ble det bygget en ny og større kirke mer sentralt i sognet, og den gamle kirken ble gitt som gave til Fortidsminneforeningen, som fremdeles eier den. Etter den tid har kirken stått uforandret og urestaurert, og er en av de få kirkene i landet som står intakt med et interiør bygget opp gjennom flere århundrer.

Hustad er den minste av de bevarte steinkirkene i Trøndelag. Den har en samlet lengde på 23,8 meter, og består av kor, skip og en forhall i vest. Denne forhallen er antakelig nedre del av et planlagt vesttårn som aldri ble bygget ferdig, på samme måte som i Hove kirke i Sogn. På denne tårnfoten ble det satt en tømret etasje som var så høy at tårnfoten kom under samme tak som skipet, og oppå dette taket ble det bygget en takrytter.

Eksteriør

Hustad kirke

Tårnfotens vestportal er kirkens rikeste steinhuggerarbeid. Den trekløverformete buen er dekorert med sikk-sakk-border, og dekklisten over buen er formet som to kjempende drager som biter hver andre i nakken.

Hustad kirke
Av /Arfo forlag.

Kirken er uvanlig godt bevart i sin middelalderske form, med de fleste vinduene uforandret. Koret er sannsynligvis bygget litt før skipet, og viser et par alderdommelige trekk. Sørportalen har for eksempel flat overligger og ingen dekorasjoner, og korets østvindu er dobbelt traktformet, det vil si at lysåpningen ligger midt i murlivet, og ikke som vanlig i murens utvendige murliv. De fire vinduene i skipet er helt opprinnelige. Lysflatene er små, men de traktformete åpningene gir likevel overraskende mye lys til kirken.

Skipet har portaler mot nord, sør og vest. Nord- og sørportalen er helt identiske. Begge er delvis murt igjen og omgjort til vinduer, men uten at innfatningene er skadet. Portalene er rundbuet og har en inntrapping (recess) på utsiden. Den eneste dekoren er buens vederlagssteiner, som er avfaset på undersiden. Vestportalen er derimot langt rikere utstyrt. Den har også en recess, og både basen og vederlaget er dekorert med «det attiske baseprofil», en arv fra antikk gresk arkitektur. Her er profilet variert med loddrette riller i hulkilen, nøyaktig slik vi finner det i Hove kirke. Siden portalen ikke har døranslag, er det tydelig at den var planlagt å skulle stå åpen ut mot forhallen. Vesttårnet har derfor vært plan lagt fra begynnelsen av.

Forhallen har ingen vinduer i den bevarte delen. Men den er ikke bygget høyere enn at det ville være plass til vinduer i samme nivå som skipets, dersom muringen hadde fortsatt. Vestportalen i forhallen er kirkens vakreste, og viser at det er kommet gotiske impulser inn i arbeidet med den. Den innvendige buen er høy og spissbuet, den ytre lavere og trekløverformet. Den ytre åpningen er flankert av halvsøyler. Søylebasene er dekorert med det attiske baseprofil og kapitelene er dekorert med palmetter. Den trekløverformete buen er dekorert med en type chevroner (sikk-sakk-border). Oventil er den avsluttet av en dekklist formet som to kjempende drager som biter over hverandres nakker. De har lange kropper og halene ender i en knute nederst på hver side. Denne sammensettingen av stilelementer har sine nærmeste paralleller hos håndverkerne som bygget tverrskipet og kapittelhuset i Nidaros domkirke omkring 1160–1170.

Både kor og skip har bevart sine opprinnelige takstoler, selv om det senere er lagt inn flate himlinger som skjuler dem. Det er ingen tvil om at kirkerommet var ment å være åpent helt opp til mønet. Over himlingen i skipet er det rester av utskårne hoder på stikkbjelkene, selv om det meste av dem ble økset bort da himlingen ble lagt inn. Det er lagt inn mur mellom sperrene, slik at det ser ut som om murene er høyere enn de faktisk er. I tillegg skrår disse murstykkene utover, slik at de ville gi en virkning av at rommet ble videre. Det er en gjennomtenkt og høyt utviklet måte å tenke romløsninger på.

Interiør og inventar

Hustad kirke

Skipets vestportal med de klassisistiske profilene. På vederlagssteinene står toppstykket til det gamle korskillet fra 1652.

Hustad kirke
Av /Arfo forlag.
Hustad kirke

Interiøret sett mot alteret. Kirken ble siste gang malt i 1840-årene, men prekestolens opprinnelige farger er avdekket i nyere tid.

Hustad kirke
Av /Arfo forlag.
Hustad kirke

Skipets vestre del med galleriene. Det voksende folketallet gjorde at det måtte skaffes flere plasser, og det enkleste var å bygge flere gallerier.

Hustad kirke
Av /Arfo forlag.
Hustad kirke

Vestgalleriet med de trange benkene der ungdommen satt. Vinduet er middelaldersk, og den flate himlingen er fra 1600-tallet.

Hustad kirke
Av /Arfo forlag.
Hustad kirke

Altertavlen fra 1702, som ble ovemalt i 1840-årene. Det stjernedekorerte taket er malt på samme tid.

Hustad kirke
Av /Arfo forlag.

Takstolene i skipet er datert ved hjelp av dendrokronologi, som viser at tømmeret ble hogd vinteren 1162–1163, og takverket reist de følgende årene. Uten at det foreløpig er fastslått sikkert, er trolig takverket over koret noe eldre. Forskjeller i konstruksjonsmåten tyder blant annet på dette.

Innvendig i kirken er det særlig det etterreformatoriske inventaret som dominerer inntrykket. Av middelalderens inventar er ingenting bevart, bortsett fra steinalteret som er dekket av en stor marmorplate. Nedfelt i alterplaten ligger ennå relikviegjemmet, der relikvier fra kirkens skytshelgen ble oppbevart i en symbolsk helgengrav. Hvem denne helgenen var, kjenner vi dessverre ikke til.

Korbuen ble utvidet i korets fulle bredde i 1650, så dens opprinnelige utforming er ukjent. Det er ingen spor etter sidealternisjer på hver side av korbuen, som er uvanlig i en romansk kirke. Den flate himlingen som er lagt inn sekundært, gjør at det er vanskelig å forestille seg middelalderrommet, som var dobbelt så høyt som dagens kirkerom.

Kirken i etterreformatorisk tid

Som vanlig i Trøndelag er det få spor av at kirken skal være endret i de første hundre årene etter reformasjonen i 1537. Overgangen fra katolisisme til protestantisme var langt fredeligere enn vi forestiller oss, og kontinuiteten var mer påfallende enn bruddet. Den siste katolske presten ble som regel også den første lutherske sognepresten. Men etter hundre år var det absolutt behov for nytt og mer moderne inventar, først og fremst faste sitteplasser under de lange prekenene og prekestol til presten.

I Hustad kirke ser den store ombyggingen ut til å ha skjedd i år 1650. Det ser ut til at det var nå tømmeretasjen over tårnfoten ble bygget og takrytteren reist. På nordsiden av koret ble det tømret opp et sakristi, og det ble brutt inngang til dette gjennom muren. Nord- og sørportalene i skipet ble murt igjen for å gi plass til flest mulig av de faste benkene som skipet nå ble fylt opp med. Korbuen ble utvidet til korets fulle bredde, og i den nye åpningen ble det satt opp et korskille av tre med kongens monogram på toppen. Det ble lagt inn flat himling i både kor og skip. I skipets sørvestre hjørne ble det satt opp en prekestol med himling over, og vinduet ved siden av ble utvidet for å gi presten lys til prekenen. Prekestolen er trolig laget av Johan Bildtsnider, som var en av de mest kjente kunstnerne i Trøndelag i barokktiden.

Hele det nye inventaret i barokkstil ser ut til å ha stått umalt i over 50 år, til det ble «staffert» i 1702 da altertavlen kom på plass. Årsaken til at kirken fikk altertavle så sent kan være at det sto en eldre tavle eller et middelaldersk alterskap her. Den nye tavlen er dekorert med nattverden på fotstykket og korsfestelsen på hovedfeltet. Den er flankert av statuer av Moses og Johannes og små målerier av kobberslangen som israelittene dyrket, samt Adam, Eva og slangen i Paradiset. På toppen er utskåret monogrammet til kong Frederik 4, som var konge da altertavlen ble satt opp. Det siste inventarstykket kom på plass i 1659, da galleriet kom på plass. På denne tiden var folketallet i vekst, og det begynte å bli trangt i den vesle kirken.

Senere måtte det bygges et nytt galleri langs nordveggen av skipet for å gi plass til enda flere mennesker, og til slutt ble hele kirken for liten og det måtte bygges en ny. Heldigvis var menigheten mer opptatt av at kirken skulle bevares enn å tjene noen kroner på å selge kirken til nedrivning. Nettopp på denne tiden ble dette skjebnen til flere gamle kirker i Trøndelag. Hustad kirke kom derfor til å bli et enestående eksempel i Trøndelag på en kirke med 850 års historie intakt.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Ekroll, Øystein m.fl.: Kirker i Norge, b. 1, 2000, 246-49, isbn 82-91399-11-5

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg