Свет

Трамп разговарао са Нетанјахуом о прекиду ватре у Гази

Републикански председнички кандидат САД је желео да натера израелског премијера да закључи договор, међутим, тачан садржај разговора је непознат
Трамп разговарао са Нетанјахуом о прекиду ватре у Гази© Drew Angerer/Getty Images

Републикански председнички кандидат САД Доналд Трамп разговарао је телефоном са израелским премијером Бенјамином Нетанјахуом о прекиду ватре у Гази и споразуму о ослобађању талаца, објавио је портал Аксиос, позивајући се на на два америчка извора.

Један извор је рекао да је позив Трампа имао за циљ да охрабри Нетанјахуа да прихвати споразум о примирју, али је нагласио да не зна да ли је то заиста оно што је бивши амерички председник рекао израелском премијеру, преноси Ројтерс.

Наиме, крајем прошлог месеца, Нетанјаху је посетио САД и састао се са председником Џозефом Бајденом, демократским председничким кандидатом Камалом Харис и Трампом.

Египат, Сједињене Америчке Државе и Катар заказали су за данас нову рунду преговора о прекиду ватре у Гази.

Бајден је у обраћању 31. маја изнео предлог о прекиду ватре у три фазе и Вашингтон и регионални посредници од тада покушавају да договоре споразум о примирју и ослобађању талаца.

Хамас је јуче саопштио да неће учествовати у новој рунди преговора о прекиду ватре у Гази у Катару, али је званичник, који је упућен у разговоре, рекао да посредници очекују да ће се након састанка консултовати са групом.

Вашингтон, најважнији савезник Израела, рекао је да ће прекид ватре у Гази смањити растућу претњу да се рат прошири на Блиски исток након недавног убиства политичког лидера Хамаса Исмаила Ханијеа у Ирану и војног команданта Хезболаха Фуада Шукра у Бејруту.

image