Свет

Хамас се повлачи из преговора о примирју

Вођа политичког крила Хамаса Исмаил Ханије информисао је међународне посреднике и регионалне актере, Катар и Египат, о одлуци Хамаса да заустави преговоре, известили су медији
Хамас се повлачи из преговора о примирју© Majdi Fathi/NurPhoto via Getty Images

Високи званичник Хамаса изјавио је данас да су одлучили да се повуку из преговора о прекиду ватре у Појасу Газе, наводећи као разлог "израелске масакре" и "мањак озбиљности".

Само јутрос у нападу на град Газа убијено је 17 Палестинаца а 50 је рањено, док је у јучерашњим ударима на камп Кан Јунис убијено најмање 90 особа, а више од 300 је рањено, саопштили су званичници за ванредне ситуације и здравствених служби.

"Вођа политичког крила Хамаса Исмаил Ханије информисао је међународне посреднике и регионалне актере, Катар и Египат, о одлуци Хамаса да заустави преговоре због мањка озбиљности окупатора и масакра против ненаоружаних цивила", рекао је неименовани званичник за Франс прес.

Предлог предвиђа да у првој фази споразума буде шестонедељни прекид ватре са разменом већине талаца које је Хамас отео у нападу на Израел 7. октобра за палестинске затворенике у израелским затворима.

У међувремену су такође негирали да је вођа војног крила организације Мухамед Деиф убијен.

"Командант Мухамед Деиф је добро и директно надгледа операције војног крила Хамаса",изјавили су званичници Хамаса.

Израел је извео велики напад који је укључивао више узастопних удара на упориште Хамаса на југу Газе у суботу у покушају да убије Деифа.

Израел је саопштио да је у нападу циљан Хамасов војни командант Деиф, али је Хамас одбацио тврдњу да је Деиф био у тој области.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху рекао је новинарима да "још увек није апсолутно сигурно" да су Деиф и други командант Хамаса Рафа Салама убијени. Напад се догодио у области коју је војска означила као безбедну за стотине хиљада Палестинаца.

Израел верује да су Деиф и највиши званичник Хамаса у Гази, Јахја Синвар, главни архитекти напада 7. октобра у којем је убијено око 1.200 људи на југу Израела и који је покренуо рат Израела и Хамаса.

Деиф је дуго био на врху листе најтраженијих у Израелу и верује се да је избегао вишеструке израелске покушаје да га убије.

Напад је дошао у деликатном тренутку значајних дипломатских напора за прекид ватре. Деифова смрт донела би Израелу велику победу и задала би болан психолошки ударац Хамасу.

image