Sari la conținut

Rasdaq

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Rasdaq a fost numele bursei electronice de valori mobiliare de la București. Numele este o adaptare după cel al bursei similare din New York City, NASDAQ. Acronimul RASDAQ provine de la: Romanian Association of Securities Dealers Automated Quotation (system). A fost creată cu ajutorul consultanților de la United States Agency for International Development (USAID).Rasdaq și-a început activitatea pe 26 octombrie 1996, iar la 1 decembrie 2005 a fuzionat cu Bursa de Valori București (BVB). Pe 12 iulie 2007, capitalizarea companiilor de pe RASDAQ a depășit 8,2 miliarde euro, ca urmare a deprecierii monedei europene și a creșterilor accentuate din anii 2006-2007.

Rasdaq a apărut odată cu privatizarea în masă, pentru că pachetele legislative ale celebrelor «cuponiade» obligau orice firmă care intra în acest program să se listeze la Bursă[1]. Astfel, firmele au fost forțate să se listeze, deși nici nu intenționau și nici nu îndeplineau criteriile pentru a fi listate pe lista BVB[1]. Practic, RASDAQ era o creație alternativă pentru firme mici și foarte mici[1].

Companiile mari caută să fie listate pe piața de principală, care este BVB[1].Aceasta pentru că e o piață mai vizibilă și le este mai ușor să atragă bani de la investitori decât să caute singure finanțări de la bănci[1].Companiile mici sau medii nu au puterea financiară care să le permită să respecte regulile cerute de BVB, iar pentru ele există RASDAQ, care are reguli mai relaxate[1].

Președinții RASDAQ:

Rasdaq în cultura populară

[modificare | modificare sursă]

În anul 2000, deputatul PRM Irina Loghin a făcut un comentariu memorabil: întrebată cum comentează fraudele de pe piața de capital, a răspuns cu recomandarea ca, „dacă numitul Rasdaq a furat, să fie arestat!”[3].

  1. ^ a b c d e f Povestea romanțată a RASDAQ: de la arest, la reorganizare, 16 august 2010, evz.ro, accesat la 16 august 2010
  2. ^ Septimiu Stoica renunta la presedintia Bursei, 20 noiembrie 2007, Andrei Chirileasa, Ziarul financiar, accesat la 12 octombrie 2014
  3. ^ A fost odata Rasdaq, 06 decembrie 2005, businessmagazin.ro, accesat la 16 august 2010

Legături externe

[modificare | modificare sursă]