Sari la conținut

Ovis

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Ovine)
Oaie
Ovis canadensis
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Mammalia
Ordin: Artiodactyla
Familie: Bovidae
Subfamilie: Caprinae
Gen: Ovis
Linnaeus, 1758

Ovis sau oaia, este un gen de mamifere rumegătoare mici din grupa Caprinae. Ea cuprinde oaia domestică (Ovis orientalis) și oaia sălbatică care se subîmparte în două varietăți: muflonul din vestul Americii și urialul sau oaia sălbatică de stepă.

Caractere morfologice

[modificare | modificare sursă]

Ca mărime oile pot atinge o lungime între 1,2 și 1,8 m, o înălțime la greabăn între 65 – 125 cm și greutatea de la 20 până la 200 kilograme. Culoarea lânii poate fi albă, brună până la neagră. Ambele sexe au coarne, la masculi sunt mult mai bine dezvoltate, au formă spiralată putând atinge lungimea de peste 1 m. Oaia spre deosebire de capră nu are bărbiță.

Mod de răspândire

[modificare | modificare sursă]

Oile sălbatice, din care provin oile domestice se mai pot întâlni azi în vestul, centru și nord-estul Asiei ca și vestul Americii de Nord. În Europa sunt periclitate de dispariție, în prezent mai trăiesc ca. 3000 de exemplare în peninsula Balcanică.

Mod de viață

[modificare | modificare sursă]

Oile sunt active în timpul zilei, ele fiind erbivore rumegătoare. Femelele trăiesc în grupuri cu animalele tinere, masculii trăiesc izolat sau în grupuri mici de masculi. Ei caută femelele numai toamna, în perioada de împerechere, când au loc între ei lupte pentru femele. Perioada de gestație la oaie durează între 5 și 6 luni, o femelă poate naște între 1 și 4 miei.

  • Ronald M. Nowak: Walker’s mammals of the world. 6. Auflage. Johns Hopkins University Press, Baltimore 1999, ISBN 0-8018-5789-9.
  • Hans Haid: Das Schaf. Eine Kulturgeschichte, Böhlau Verlag, Wien 2010 ISBN 978-3-205-78442-5

Legături externe

[modificare | modificare sursă]
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Ovis