Sari la conținut

Paranthropus aethiopicus

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Versiunea pentru tipărire nu mai este suportată și poate avea erori de randare. Vă rugăm să vă actualizați bookmarkurile browserului și să folosiți funcția implicită de tipărire a browserului.

Paranthropus aethiopicus
Fosilă: Pliocen-Pleistocen, 2.7–2.3 mln. ani în urmă
Stare de conservare
fosilă
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Mammalia
Ordin: Primate
Subordin: Haplorhini
Familie: Hominidae
Subfamilie: Homininae
Trib: Hominini
Gen: Paranthropus
Specie: P. aethiopicus
Nume binomial
Paranthropus aethiopicus
Arambourg și Coppens, 1968
Sinonime
  • Paraustralopithecus aethiopicus
    Arambourg și Coppens, 1968
  • Australopithecus aethiopicus
    Walker și Leakey, 1985
  • Australopithecus walkeri
    Ferguson, 1989

Paranthropus aethiopicus este o specie extinctă de australopitecine care a trăit din Pliocenul târziu până în Pleistocenul timpuriu în Africa de Est în urmă cu aproximativ 2,7-2,3 milioane de ani. Se discută mult dacă Paranthropus este sau nu o grupare invalidă și este sinonim cu Australopithecus, astfel încât specia este adesea clasificată ca Australopithecus aethiopicus[1]. Se consideră că a fost strămoșul mult mai robustului P. boisei și are un amestec îndoielnic de trăsături primitive și avansate. Volumul creierului este foarte redus, de 410 cm3 și segmentele craniului, cu precădere cele posterioare, sunt primitive, asemănătoare cu cele ale speciei P. afarensis. Alte caracteristici, precum masivitatea feței, a musculaturii acesteia și a singurului dinte găsit, precum și cea mai mare creastă sagitală (creasta sagitală e o formațiune osoasă pe creștet, pe care se inserează mușchii masticației) întâlnită până acum la hominide, sunt mai degrabă, reminiscențe ale speciei Paranthropus boisei.

Note

  1. ^ or Australopithecus walkeri as the former combination is preoccupied by a junior synonym of Australopithecus afarensis