Sari la conținut

Intel

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Format:Infobox Company

Intel Corporation este o companie americană, cea mai mare companie de semiconductoare din lume și cea care a inventat seria de procesoare x86, procesoare găsite în multe calculatoare personale de tip PC. Fondată în 1968 ca Integrated Electronics Corporation cu sediul în Santa Clara, California, SUA, Intel mai produce și așa-numite chipset-uri pentru plăci de bază, plăci de rețea NIC, memorie flash, plăci grafice și alte componente legate de comunicații și computere. Fondată de pionierii semiconductoarelor Robert Noyce și Gordon Moore, Intel combină designul și capacitatea avansată a procesoarelor cu capabilitatea producției de vârf. Original cunoscută ca prima în motoare și tehnologie, în anii 1990 Intel introduce campania "Intel Inside" și produce celebrele procesoare Pentium.

Intel a fost primul producător al memorilor de tip SRAM și DRAM, acestea reprezentând majoritatea afacerilor până în anii 1980. Intel a creat primul microprocesor comercial în 1971, dar l-a produs numai până la crearea calculatorului personal, care a devenit afacerea primară. În anii 1990 și mai târziu Intel investește foarte mult în noi microprocesoare și în industria PC-urilor, care se dezvoltă rapid. În această perioadă Intel devine liferantul principal de microprocesoare pentru PC-uri, și a fost cunoscută pentru tacticile agresive în apărarea poziției pe piață, astfel de exemplu s-a aliat cu compania Microsoft, și mai târziu și cu Apple, pentru a controla industria IT (tehnologia informației).

Microprocesoare Intel

[1]

Intel în România

În noiembrie 2010, Intel a deschis la București un centru de cercetare și dezvoltare software[2]. Centrul va realiza activități de cercetare-dezvoltare pentru platforma open source MeeGo, și mai târziu se va concentra pe dezvoltarea de soluții pentru o gamă largă de dispozitive inteligente bazate pe arhitectura Intel[2]. De asemenea, Intel Capital, fondul de investiții al Intel, deține în România acțiuni la producătorul local de software Siveco[3][4].

Note

Legături externe