Sari la conținut

Critic de artă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(dif) ← Versiunea anterioară | afișează versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Criticul de artă John Ruskin (1819-1900)

Un critic de artă este o persoană care este specializată în analiza, interpretarea și evaluarea artei. Comentariile critice și de analiză a operelor de artă sunt publicate în ziare, reviste, cărți, broșuri și cataloage de expoziție precum și pe site - uri web. Unii dintre criticii de arta de azi folosesc blog - uri de artă și alte platforme online pentru a se conecta cu un public mai larg în vederea extinderii dezbaterilor cu privire la artă.

Spre deosebire de istoria artei, nu există o pregătire instituționalizată pentru criticii de artă (cu doar câteva excepții); criticii de artă provin din medii diferite și ele pot sau nu pot avea studii universitare.[1] Criticii de artă recunoscuți ca atare au o pasiune față de diferitele aspecte practice și teoretice ale artei și o cunoaștere aprofundată a istoriei artei. De obicei, criticii de artă vizionează expozițiile, galeriile sau muzeele și pot fi membri ai Asociației Internaționale a Criticilor de Artă, care are filiale naționale.[2] Foarte rar criticii de artă și-au câștigat existența din articolele critice pe care le-au publicat.

Analizele criticilor de arta au potențialul de a lansa dezbateri publice pe teme legate de artă. Datorită acestui fapt, punctele de vedere ale criticilor de artă sunt publicate în cataloagele specifice sau ziare, aduc un plus la discursul public cu privire la artă și cultură. Colecționarii de artă se bazează adesea pe sfatul criticilor ca o modalitate de a spori aprecierea lor din domeniul pe care îl vizionează. Multe opere de artă recunoscute astăzi ca fiind remarcabile, a unor artiști celebri, nu au fost recunoscute de către criticii de artă ai timpul lor, de multe ori pentru că arta lor a fost într-un stil care nu a fost înțeles. Pe de altă parte, unii critici au devenit notabili prin ajutorul acordat explicării și a promovării noilor mișcări artistice - exemple: Roger Fry cu mișcarea postimpresionistă sau Lawrence Alloway cu Pop Art-ul.

Critici de artă

[modificare | modificare sursă]


  1. ^ James Elkins, Ce sa întâmplat cu critica de artă, Prickley Paradigm Press, 2003, p. 8.
  2. ^ http://www.aica-int.org/spip.php?article3