Șeulia de Mureș, Mureș
Acest articol sau această secțiune are bibliografia incompletă sau inexistentă. Puteți contribui prin adăugarea de referințe în vederea susținerii bibliografice a afirmațiilor pe care le conține. |
Șeulia de Mureș este un sat în comuna Cucerdea din județul Mureș, Transilvania, România.
În Șeulia de Mureș există o școală cu 6 săli de clasă și un număr mai mare de copii față de Comuna Cucerdea. Șeulia de Mureș face legătura între drumul național și satul Bord, aflat la 4 km de Șeulia de Mureș. Apa curgătoare care trece prin acest sat se numește Valea Șeuliei. Loc odinioară de scăldat și pescuit, acum zace aproape secată și plină de gunoaie.
Obiectiv memorial
Groapa comună a Eroilor din Al Doilea Război Mondial este amplasată în curtea bisericii ortodoxe din localitate. A fost amenajată în anul 1944 și are o suprafață de 96 mp. În această groapă sunt înhumați 47 militari cunoscuți și 4 militari necunoscuți.
Tradiții
O tradiție specifică acestui sat are loc în fiecare an în Duminica Paștelui și se numește "Udatul țiganilor". Se adună tot satul în locul numit "Groapa", iar o anumită persoană este responsabilă cu adunatul rromilor. În acest loc, rromii fug după români, iar cei care sunt prinși trebuie să plătească o anumită sumă de bani. Între timp, românii scot apă cu găleata dintr-o fântână și aruncă pe rromi. O altă tradiție, tot de Paște, o reprezintă partida de fotbal dintre cei necăsătoriți și cei căsătoriți, a căror învingători câștigă o ladă de bere.
Galerie de imagini
-
Monumentul Eroilor -
Biserica ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” (1911)