Sari la conținut

Compendiu: Diferență între versiuni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Conținut șters Conținut adăugat
interwiki
m Sortare Ciot. Puteți ajuta!
 
(Nu s-au afișat 26 de versiuni intermediare efectuate de alți 24 de utilizatori)
Linia 1: Linia 1:
Un '''compendiu''' este o lucrare [[ştiinţă|ştiinţifică]], de obicei destul de vastă, care cuprinde informaţii despre o arie bine delimitată a cunoaşterii. Compendiile se referă în mod obişnuit doar la una din ramurile unei ştiinţe mai vaste, iar conţinutul lor este în acelaşi timp concis şi destul de cuprinzător pentru a oferi o imagine de ansamblu. Din ce în ce mai des termenul de compendiu tinde să fie înlocuit cu [[tratat]]. Însă, spre deosebire de tratat, compendiul nu îşi propune să epuizeze subiectul, nici să fie original, uneori el doar sintetizând şi întegrând mai multe lucrări anterioare.
Un '''compendiu''' este o lucrare [[știință|științifică]], de obicei destul de vastă, care cuprinde informații despre o arie bine delimitată a cunoașterii. Compendiile se referă în mod obișnuit doar la una din ramurile unei științe mai vaste, iar conținutul lor este în același timp concis și destul de cuprinzător pentru a oferi o imagine de ansamblu.


Din ce în ce mai des termenul de compendiu tinde să fie înlocuit cu [[tratat]]. Însă, spre deosebire de tratat, compendiul nu își propune să epuizeze subiectul, nici să fie original, uneori el doar sintetizând și întegrând mai multe lucrări anterioare.
Originea termenului vine din [[limba latină]], unde ''compendere'' însemnă ''a cântări împreună''.


Originea termenului vine din [[limba latină]], unde ''compendere'' înseamnă ''a cântări împreună''.
[[Categorie:Literatură]]



[[de:Kompendium]]
{{ciot-enciclopedie}}
[[pt:Compêndio]]
[[Categorie:Lucrări de referință]]

Versiunea curentă din 4 noiembrie 2022 10:35

Un compendiu este o lucrare științifică, de obicei destul de vastă, care cuprinde informații despre o arie bine delimitată a cunoașterii. Compendiile se referă în mod obișnuit doar la una din ramurile unei științe mai vaste, iar conținutul lor este în același timp concis și destul de cuprinzător pentru a oferi o imagine de ansamblu.

Din ce în ce mai des termenul de compendiu tinde să fie înlocuit cu tratat. Însă, spre deosebire de tratat, compendiul nu își propune să epuizeze subiectul, nici să fie original, uneori el doar sintetizând și întegrând mai multe lucrări anterioare.

Originea termenului vine din limba latină, unde compendere înseamnă a cântări împreună.