Sari la conținut

MATLAB: Diferență între versiuni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Conținut șters Conținut adăugat
Corectat greseli de ortografie.
Rescuing 1 sources and tagging 0 as dead.) #IABot (v2.0.9.2
 
(Nu s-au afișat 27 de versiuni intermediare efectuate de alți 21 de utilizatori)
Linia 5: Linia 5:
| comentariu =
| comentariu =
| dezvoltator = [[The MathWorks]]
| dezvoltator = [[The MathWorks]]
| ultima_versiune_lansată = R2008b
| ultima_versiune_lansată = R2020
| data_ultimei_lansări = [[9 octombrie]] [[2008]]
| data_ultimei_lansări = [[august]] [[2020]]
| limbaj_surse = [[C (limbaj de programare)|C]]
| limbaj_surse = [[C (limbaj de programare)|C]]
| sistem_de_operare = [[Cross-platform]]<ref>[http://www.mathworks.com/products/matlab/requirements.html The MathWorks - MATLAB - Requirements]</ref>
| sistem_de_operare = [[Cross-platform]]<ref>[http://www.mathworks.com/products/matlab/requirements.html The MathWorks - MATLAB - Requirements]</ref>
| tip = Calcul Numeric Tehnic
| tip = Calcul Numeric Tehnic
| licenţă = Proprietar
| licență = Proprietar
| română = [[Imagine:X mark.svg|12px]] Nu
| română = [[Imagine:X mark.svg|12px]] Nu
| website = [http://www.mathworks.com/products/matlab/ Sit oficial MATLAB]
| website = [http://www.mathworks.com/products/matlab/ Site oficial MATLAB]
}}
}}


'''MATLAB'''(de la '''Mat'''rix '''Lab'''oratory) este un mediu de dezvoltare pentru [[calcul numeric]] si analiză [[statistică]] care conţine limbajul de programare cu acelaş nume, creat de [[MathWorks]]. MATLAB permite manipularea [[matrice|matricilor]], vizualizarea funcţiilor, implementarea algoritmilor, crearea de interfeţe si poate interacţiona cu alte aplicaţii. Chiar daca e specializat in calcul numeric, exista pachete <ref>toolboxes</ref> care îi permit sa interacţioneze cu motoarele de calcul simbolic gen [[Maple]]. Un pachet adiţional, ''Simulink'', oferă posibilitatea de a realiza simulări ale sistemelor dinamice şi îmbarcate utilizând modele matematice. MATLAB e utilizat pe larg in industrie, în universitaţi şi e disponibil [[cross-platform]], sub diverse [[sisteme de operare]]: [[Windows]], [[GNU/Linux]], [[UNIX]] şi [[Mac OS]].
'''MATLAB'''(de la '''Mat'''rix '''Lab'''oratory) este un mediu de dezvoltare pentru [[calcul numeric]] și analiză [[statistică]] ce conține limbajul de programare cu același nume, creat de [[MathWorks]]. MATLAB permite manipularea [[matrice|matricilor]], vizualizarea funcțiilor, implementarea algoritmilor, crearea de interfețe și poate interacționa cu alte [[aplicație software|aplicații]]. Chiar dacă e specializat în calcul numeric, există pachete <ref>toolboxes</ref> care îi permit interacționeze cu motoarele de calcul simbolic gen [[Maple]]. Un pachet adițional, ''Simulink'', oferă posibilitatea de a realiza simulări ale sistemelor dinamice și îmbarcate utilizând modele matematice. MATLAB e utilizat pe larg in industrie, în universități și e disponibil [[cross-platform]], sub diverse [[sisteme de operare]]: [[Windows]], [[GNU/Linux]], [[UNIX]] și [[Mac OS]].


==Istorie==
==Istorie==
Abrevierea MATLAB a fost creată la sfârşitul anilor ' 70 de catre [[Cleve Moler]], preşedintele departamentului de informatică a Universităţii din New Mexico. Iniţial creat pentru a permite accesul studenţilor săi la librăriile [[LINPACK]] şi [[EISPACK]], fără necesitatea de a studia limbajul [[FORTRAN]], in curand se răspândi in alte universităţi găsind un public larg în domeniul matematicii aplicate. Jack Little, inginer de formaţie, a intrat in contact cu MATLAB in timpul unei vizite a lui Moler la [[Universitatea Stanford]] in 1983. Recunoscând imediat potenţialul său comercial, se uni cu Cleve Moler si Steve Bangert rescriindu-l in [[limbajul C]]. In anul 1984 au fondat [[MathWorks]] continuând dezvoltarea aplicaţiei.
Abrevierea MATLAB a fost creată la sfârșitul anilor ' 70 de către [[Cleve Moler]], președintele departamentului de informatică al Universității din New Mexico. Inițial creat pentru a permite accesul studenților săi la librăriile [[LINPACK]] și [[EISPACK]], fără necesitatea de a studia limbajul [[FORTRAN]], în curând s-a răspândit în alte universități, dobândind un public larg în domeniul matematicii aplicate. Jack Little, de formație inginer, a intrat în contact cu MATLAB în 1983, în timpul unei vizite a lui Moler la [[Universitatea Stanford]]. Recunoscând imediat potențialul său comercial, a început o colaborare cu Cleve Moler și Steve Bangert rescriindu-l în [[limbajul C]]. În anul 1984 au fondat [[MathWorks]], continuând dezvoltarea aplicației.


==Note==
==Note==
<references />
{{reflist}}


==Legături externe==
==Legături externe==
* [http://www.mathworks.com/products/matlab/ Sit oficial MATLAB], pe site-ul ''The MathWorks''
* [http://www.mathworks.com/products/matlab/ Site oficial MATLAB], pe site-ul ''The MathWorks''
* [http://www.mathworks.com/company/newsletters/news_notes/clevescorner/dec04.html Informaţii despre istoria Matlab, de Cleve Moler]
* [http://www.mathworks.com/company/newsletters/news_notes/clevescorner/dec04.html Informații despre istoria Matlab, de Cleve Moler] {{Webarchive|url=https://web.archive.org/web/20060318221639/http://www.mathworks.com/company/newsletters/news_notes/clevescorner/dec04.html |date=2006-03-18 }}
* [http://blogs.mathworks.com/ Bloguri oficiale]
* [http://blogs.mathworks.com/ Bloguri oficiale]


[[Categorie: Software]]
[[Categorie: Software]]
[[Categorie: Matematică]]
[[Categorie: Matematică]]

[[ar:ماتلاب]]
[[bg:MATLAB]]
[[bn:ম্যাটল্যাব]]
[[bs:MATLAB]]
[[ca:MATLAB]]
[[cs:MATLAB]]
[[da:MATLAB]]
[[de:Matlab]]
[[el:MATLAB]]
[[en:MATLAB]]
[[es:MATLAB]]
[[fa:متلب]]
[[fi:MATLAB]]
[[fr:MATLAB]]
[[he:MATLAB]]
[[hr:MATLAB]]
[[hu:Matlab]]
[[id:MATLAB]]
[[is:MATLAB]]
[[it:MATLAB]]
[[ja:MATLAB]]
[[kaa:MATLAB]]
[[ko:MATLAB]]
[[lt:MATLAB]]
[[mk:MATLAB]]
[[ms:MATLAB]]
[[nl:MATLAB]]
[[nn:MATLAB]]
[[no:MATLAB]]
[[pl:MATLAB]]
[[pt:MATLAB]]
[[ru:MATLAB]]
[[sk:MATLAB]]
[[sr:Matlab]]
[[sv:MATLAB]]
[[tg:MATLAB]]
[[th:แมตแล็บ]]
[[tl:MATLAB]]
[[uk:MATLAB]]
[[ur:میٹلیب]]
[[vi:MATLAB]]
[[zh:MATLAB]]

Versiunea curentă din 17 octombrie 2022 15:30

MATLAB
DezvoltatorThe MathWorks
Ultima versiuneR2020 (august 2020)
Scris înC
Sistem de operareCross-platform[1]
Disponibil în română Nu
TipCalcul Numeric Tehnic
LicențăProprietar
Prezență online
Site oficial MATLAB

MATLAB(de la Matrix Laboratory) este un mediu de dezvoltare pentru calcul numeric și analiză statistică ce conține limbajul de programare cu același nume, creat de MathWorks. MATLAB permite manipularea matricilor, vizualizarea funcțiilor, implementarea algoritmilor, crearea de interfețe și poate interacționa cu alte aplicații. Chiar dacă e specializat în calcul numeric, există pachete [2] care îi permit să interacționeze cu motoarele de calcul simbolic gen Maple. Un pachet adițional, Simulink, oferă posibilitatea de a realiza simulări ale sistemelor dinamice și îmbarcate utilizând modele matematice. MATLAB e utilizat pe larg in industrie, în universități și e disponibil cross-platform, sub diverse sisteme de operare: Windows, GNU/Linux, UNIX și Mac OS.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Abrevierea MATLAB a fost creată la sfârșitul anilor ' 70 de către Cleve Moler, președintele departamentului de informatică al Universității din New Mexico. Inițial creat pentru a permite accesul studenților săi la librăriile LINPACK și EISPACK, fără necesitatea de a studia limbajul FORTRAN, în curând s-a răspândit în alte universități, dobândind un public larg în domeniul matematicii aplicate. Jack Little, de formație inginer, a intrat în contact cu MATLAB în 1983, în timpul unei vizite a lui Moler la Universitatea Stanford. Recunoscând imediat potențialul său comercial, a început o colaborare cu Cleve Moler și Steve Bangert rescriindu-l în limbajul C. În anul 1984 au fondat MathWorks, continuând dezvoltarea aplicației.

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]