Tamarin-leu auriu
Acest articol sau secțiune are mai multe probleme. Puteți să contribuiți la rezolvarea lor sau să le comentați pe pagina de discuție. Pentru ajutor, consultați pagina de îndrumări.
Nu ștergeți etichetele înainte de rezolvarea problemelor. |
Maimuța leu roșcată, numită și tamarin leu ('Leontopithecus rosalia') este o maimuță întâlnită în special în sud-estul Braziliei.
Această specie este sensibilă la expunerea directă la razele de soare, în zilele de caniculă se adăpostește la umbra frunzelor mari.
Personalitate: Tamarinul de aur este o maimuță sociabilă, trăiește în grupuri bine ierarhizate (8-10 membrii). Comunică prin țipete, emit un sunet specific pentru a-i anunța pe ceilalți membrii atunci când găsesc ceva de mâncare.Maimuța leu își desfășoară activitatea pe timpul zilei, la înălțime, în coroana copacilor înalți din pădurea tropicală.Pe timpul nopții doarme.
Înmulțire: Femela poate să aibă pui după vârsta de 2 ani.Cel mai des,are pui doar femela dominantă din grup.Ceilalți membrii o ajută în creșterea puilor.Maimuța leu roșcată se împerechează, de obicei, într-o singură perioadă a anului.Puii se nasc între lunile septembrie și ianuarie.Femela naște 1 sau 2 pui,și în unele cazuri 3 pui.Gestația durează aproximativ 130 de zile.
Alimentație: Această maimuță se hrănește în mod special cu fructe tropicale și flori, în unele cazuri vânează reptile,se hrănesc și cu ouă și insecte.
Speranța de viață: Maimuța leu trăiește în medie 11 ani, în captivitate speranța de viață este mai pozitivă, ele pot ajunge la 15 ani.
Aspect și dimensiuni: Maimuța leu are părul lung, catifelat și strălucitor.Coama din jurul gâtului o aseamănă cu leul, și datorită ei maimuța a primit numele.Corpul său atletic îi oferă multă mobilitate, și se poate deplasa cu ușurință de la un copac la altul.Dimensiuni: capul și trunchiul au 20-34 cm, coada 32-40 cm.Greutatea este cuprinsă între 700 g și 1 kg.
Note
modificare- ^ The IUCN Red List of Threatened Species 2022.2[*] Verificați valoarea
|titlelink=
(ajutor); - ^ Integrated Taxonomic Information System, , accesat în
- ^ Mammal Species of the World[*] Verificați valoarea
|titlelink=
(ajutor);