Adefage

(Redirecționat de la Adephaga)

Adefagele (Adephaga) (din greaca adēphagos= mîncăcios) este un subordin de coleoptere primitive carnivore specializate, prădătoare, active atât în stare de larvă, care este campodeiformă, cât și în stare de imago. Unele sunt terestre, altele acvatice.

Adefage
Dytiscus latissimus, un gândac prădător acvatic
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Arthropoda
Clasă: Insecta
Ordin: Coleoptera
Subordin: Adephaga
Schellenberg, 1806
Familii

Familii existente:

Amphizoidae
Aspidytidae
Carabidae
Dytiscidae
Gyrinidae
Haliplidae
Hygrobiidae
Meruidae
Noteridae
Rhysodidae
Trachypachidae

Familii dispărute:

Colymbothetidae
Coptoclavidae
Liadytidae
Parahygrobiidae
Triaplidae

Au elitrele (aripile anterioare) bine dezvoltate, însă aripile posterioare membranoase sunt adesea mai reduse și scurte, zborul lor fiind slab, sau nu zboară de loc. În schimb, au picioarele bine adaptate la alergat, cu tarsele la cele trei perechi de picioare alcătuite din 5 articole. Abdomenul are 6-7 sternite, primul dintre ele fiind în mare parte acoperit de către coxele posterioare, rămânând vizibil numai lateral. Au antene cu articole homonome, filiforme (filamentoase), în general cu forma de fir, rar cu forme mai deosebite. Cele mai multe adefage au trei perechi de palpi, numai girinidele (Gyrinidae), pausidele (Paussidae), rizodidele (Rhysodidae) și cupedidele (Cupedidae) au două perechi de palpi.

Larvele adefagelor sunt cel mai adesea campodeiforme (de tip campodeoid), carnivore, sprintene și agile. Sunt cele mai primitive coleoptere, în marea lor majoritate carnivore (prădătoare).

Acest subordin cuprinde două grupe:

  • Geodephaga (Geadephaga) (adefage terestre)
  • Hydrocanthari (Hydradephaga) (adefage acvatice)

Hrana lor

modificare

Majoritatea de specii de Adefagi sunt carnivori. Une specii de Adefagi se mențin pe sămănțe, dar aste nu este foate comun. Alte specii se mențin măcănd alte specii de invertebrate.


Bibliografie

modificare
  • Mihail A. Ionescu, Matilda Lăcătușu. Entomologie. Editura Didactică și Pedagogică, București, 1971, 417 p.
  • Radu V. Gh. Zoologia nevertebratelor. Vol. II. Editura didactică și pedagogică. București 1972