Hemogramă

==Analizele de singe==

Explicatia acestora

Analizele de singe sunt un examen rapid si nedureros.Singele este varsat ushor dintr-o vena a bratului sau a miinii.Cantitatea de singe extras depinde de numarul de analize ce vor urma a fi facute, insa deobicei e o cantitate destul de mica. Singele trebuie intotdeauna extras pe stomacul gol, preferibil dimineata. Conservarea acestuia va fi facuta in eprubete sterile, de sticla sau plastic. Ar trebui facute cel putin de doua ori pe an, mai bine chiar trimestrial. Acestea nu ar trebui facute dupa o zi de stres sau extenuare fizica, caci anumite valori ale singelui pot fi falsificate. Citirea analizelor va fi facuta de medicul de familie.


Singele este compus dintr-o parte lichida, numita plasma, si o alta celulara. In plasma sunt prezente o vasta gama de substante cum ar fi: enzime, minerale, lipide, hormoni, glucide, vitamine si proteine.A doua parte,celulara, este compusa din globule rosii ,globule albe. Acesta e probabil cel mai raspindit examen de singe caci se observa nu doar substantele care circula in corp dar si e posibil de vazut daca un organ functioneaza bine sau are vreun defect.

Hemoglobina

Hemoglobina (Hgb) - este proteina care transporta oxigenul de la plamini la tesut si este prezenta in globulele rosii. In drumul spre singele venos, hemoglobina transporta anidrida carbonica la plamini de unde este eliminata prin aerul expirat. Ea se formeaza in maduva oaselor in acelasi timp cu eritrocitele imature. Intr-o globula rosie sunt cca 350 milioane de molecule de hemoglobina, dintre care fiecare trnsporta patru molecule de oxigen.

Valorile normale: Sunt considerate valori normale cele cuprinse intre 14 si 18 g/100ml pentru barbati si 12-16 g/100ml pentru femei.

Cauza din care valorile sunt mai mari decit media: Valorile mai mari decit media pot fi cauzate de diaree, de dishidratare, de policitemie, de soc, de transfuzii de singe repetate,etc.

Cauze pentru valorile inferioare mediei: Acestea pot fi cauzate de colagenopatie, de dificit de fier, dificit de vitamina B12, de hemoragii, de infectii grave, de insuficienta renala cronica, de leucemie, etc.

Pentru sportivi intervalele normale pot fi diminuite cu o unitate.

Globulele rosii

Globulele rosii (RBC) - sunt celule ale singelui, numite si eritrocite, care au forma unui disc plat si sunt fara nucleu. Acestea transporta oxigenul ( fixat in hemoglobina) la celulele din tesuturi de unde aduc la plamini anidrda carbonica produsa. Valorile normale:pentru barbati - 4,5-6 milioane/mm3; sipentru femei - 4-4,5 milioane/mm3. (numarul lor influenteaza valorile de hemoglobina).

Globulele albe

Globulele albe (WBC) - sunt celule ale singelui,numite si leucocite;au un aspect de mici mase gelatinoase incolore,sunt mai mici decit eritrocitele insa mai groase (10-12 micron diametru) si deasemenea fara nucleu. In general acestea au functii de aparare impotriva microorganismelor. Unele din ele ajung la tesuturile cu bacterii si substante straine, inconjurindule si distrugindule. Altele produc substante numite anticorpi, care neutralizeaza actiunea nociva a virusului si a bacteriilor care eventual penetreaza in organism. Pot si diviate in: Neutrofile - servesc la apararea organismului de la infectii, in special cauzate de bacterii. Acestea contin diverse proteine si substante chimice in stare sa distruga ireversibil membrana organismelor patogene.

Esinofile - au functiunea de apararea organismului de paraziti. Numarul lor cresc mai ales in bolile alergice (asma, rinita alergica, orticaria, etc) si pot firesponsabile de anumite simptome caracteristice acestor boli.

Basofile - functia acestora nu e foarte bine cunoscuta,chiar daca numarul acestora cresc in cazul alergiilor; continistamina care eliberata in exces in singe sau in tesut provoaca discomfosrt.

Linfocite - aceste se subdivid in linfocite B, T, Natural Killer,etc.Fiecare din acestea au functii diverse: linfocite B produc anticorpi, molecule importante pentru apararea organismului de la infectii linfocite T nu produc anticorpi insa elibereaza alte molecule importante pentru apararea contra infectiilor,mai ales infectiile virale. Acestea sunt in stare sa recunoasca in mod precis celulele straine si au un rol esential in apararea organismului de la tumori. Celulele natural Killer (NK)sunt asemanatoare limfocitelot T. Daca numarul de linfocite creste probabil infectia depinde de un virus.

Monocite - apara organismul de anumite bacterii, cum ar fi cele care provoaca tuberculoza. Daca creste numarul acestora inseamna ca infectia e provocata de bacteii.Valorile normale sunt de la 4. 000 la 7.000 pe mm3 pentru femei si de la 5.000 la 8.000 pe mm3 la barbat.

Neutrofilele constitue 40-75%, eosinofilele 0-7%, basofilele 0-2%, linfocitele 18-50% si monocitele il 2-9%. numarul globulelor albe cresc daca se consuma anumite substante ca arginina sau periodoc (in caz de sarcina, menstruatii). In caz ca numarul lor scade corpul este mai mult expus bolilor caci sistemul imunitar slabeste.

Ematocrita

Ematocrita (Hct) - e procentajul partii celulare a singelui (globule rosii,piastrine si globule albe). Valorile acesteia sunt de la 37 la 46 pentru femeie si de la 42 pina la 50 pentru barbat.Atletii au valorile de 36-41 pentru femei si 40-45 pentru barbati. Volumul celular mediu (MCV) - (80.0-95.0 fl) arata cit de mute sunt globulele rosii si serveste pentru diagnosticarea anemiei.Daca sunt mai mici decit normal - anemia microcitica si daca sunt mai mairi decit valoarea medie - anemia macrocitica. Cncentratia hemoglobinica medie (MCHC) - indica daca globulele rosii dupa marimea lor contin multa sau putina hemoglobina. Valorile normale exprimate in procente sunt de la 31 la 37. Valorile inferioare sunt in cazurile de ipocromie.

Red-cell Distribuition Width (RDW) - masurat in rocente de la 11 la 16 sau absolut de la 39 la 50 fl.

Piastrinele

Piastrinele (PLT) - numite si trombocite, sunt corpi ale singelui fara nucleu, de forma unui disc, care au un rol important in procesul de coagulatie. Valorile normale sunt de la 150 la 440 mii/microlitru. Sunt medicamente care influeneaza asupra valorii de piastrine, dintre care pilulile contraceptive sau aspirina. Diminuarea valorii de piastrine, numita trombocitopenie, e din cauza unei imediate transfuzii de singe sau dupa o perioada indelungata de intrebuintare a anumitor medicamente:antibiotice,diuretice,hipoglicemizante.Poate insa sa fie si semnal a diversor boli organice,cum ar fi: anemia, lipsa viteminei B12 si a acidului folic, infectiile virale, leptospiroza, linfoma, malaria, hipertiroida, porpora, infectiile de streptococ, scarlatina, tifos. Aumentarea valorii de piastrine,numita si trombocitoza poate fi din cauza unui supradozaj de vitamina B12 si acid folic, din cauza sarcinii sau unei activitati sportive intense (in ultimele 2 cazuri e considerat un lucru normal fiziologic deaceea nu este luat i consideratie de catre medic).Poate insa sa fie si semn de alte boli cum ar fi tumorile.

Bilirubina

Bilirubina - este ubstanta de culoare galbes-rzoviu,provine de la hemoglobina.La fiecare 120 de zile globulele rosiisunt reinoite si hemoglobina ajunge sa fie discompusa de macrofagi in componentele sale de baza (grupul eme si globinele). Grupul eme este apoi descompus in bilirubina si biliverdiva. Ca sa fie eliminata trebuie sa fie transformata de ficat, dupa care ajunge in intestin unde se dezintegreaza din cauza florei bacteriane a intestinului. Aceasta se verifica mai ales la nounascuti,caci numarul de globule rosii pentru viata independenta atunci e destul de mic in comparatie cu viatza interuterina. Daca la nounascuti nivelul de bilirubina intrece valoarea necesara pentru colorarea pielii, poate produce daune creerului. Deasemenea examenul determina existenta unei boli de ficat. Un exces de bilirubina pote fi datorata a: 1. aumentarea de distrugeri a globulelor rosii 2. anumite boli ereditare cum ar fi sindromul Gilbert si sindromul Crigler-Najjar. 3. incompatibilitatea a RH matern cu cel a nounascutilor 4. efectele anumitor medicamente O diminuare a bilirubinei poate fi cauzata de: 1. anumite tipuri de anemie 2. efectul anumitor sedativi

Sideremia

Sideremia - este concentratia fierului in singe (de la 60 la 160 mcg/dl pentru barbati shi de la 20 la 140 mcg/dl pentru femei)

Transferinemia

Transferinemia - e concentratia de tranferina in singe (de la 250 la 400 mg/dl).Aceasta e responsabila de macanismul de compensatie cind nu ajunge fier.

Feritinemia

Feritinemia - indica fierul existent la nivelul ficatului,adica rezerva de fier.Valorile normale sunt 5-177 ng/100ml. Cauze pentru valorile superioare mediei: excesul de fier,leucemia,transfuziile de singe. Cauze ale valorilor inferioare mediei:lipsa de fier, hamoragii, sarcina.

Glicemia

Glicemia - prezenta glucozei in singe,e controlata de un complex de mecanisme neurohormonale si metabolice care impiedica grave oscilatii.Creste in cazuri de diabet. Valorile normale sunt de la 65 la 110 mg/dl. Cazuri de diminuare a valorii de glicemie pot fi dietele sarace in zahar sau activitatile fizice intense.

Microalbuminuria

Microalbuminuria - e proteina cea mai abundenta in singe si e produsa de ficat. Concentratia acesteia in singe se ridica in caz de foame,cind ficatul e bolnav cronic (ciroza),sau cind rinichii nu functioneaza adecvat. Atunci cin albumina se elimina prin urina nu e ceva foarte grav,cel putin pentru inceput,insa indica ca rinichii incep a se distruge.

Eletrolitii

Eletrolitii - controluul de sodiu (valoarea 135-145 mEq/l), shi potasiu (3,5-5,2 mEq/l), calciu si magneziu (1,7-2,3 mEq/l)

Uricemia

Uricemia - prezenta acidului uric in singe.Acesta ar trebui sa fie eliminat prin urina din organism cu ajutorul metabolismului. In caz contraz creste nivelul de acid uric in singe.Cazurile de aumentare pot fi generate de : alcoolism, diabet, insuficienta renala cronica, leucemie, policitemia.Aceasta cauzeaza un puternic discomfort a articultiilor. Cauza pentru valorile inferioare mediei:anemia, sarcina, boala Wilson, sindromul Falconi, medicamentele antiinflamatorii,staroizii.

Creatinina

Creatinina - e formana in timpul lucrului muscular shi vine eliminata prin urina.Daca rinichii nu lucreaza bine ,valorile sale in singe ramine ridicat.

Colesterolul

Colesterolul - e o grasime;importanta pentru crearea celulelor in organism.Poate avea origine de la mincare (lapte si derivatele acestuia, carne, oua, etc),insa marea parte e produsa de ficat de la o vasta gama de substante. Colesterolul se divide in doua grupe: -Cel "bun" sau HDL cind e prezent in singe sub forma de lipoproteine cu densitate nalta (High Density Lipoproteins, HLD) si are un efect protectiv inpotriva bolilor arteriale, deasemenea HDL poarta colesterolul spe ficat,valoarea lui e necesar sa fie destul de ridicata,peste 35 mg/dl; -Cel "rau" sau LDL,colesterol cu lipoproteina de densitate joasa (Law Density Lipoproteins, Ldl),aumenta riscul de ateroscliroza.Colesterolul e o substanta esentiala ,care reprezinta baza chimica pentru sinteza anumitor hormoni. Valorile normale sunt considerate: colesterolul total - 120 - 220 mg/100 ml HDL - 40 - 80 mg/100 ml LDL - 70 - 180 mg/100 ml Cauze de valori superioare mediei: diabet, hepatita cronica, contraceptivelor, intocsicatie, hipotiroidism, obesitate, pancreatita acuta. Cauze de valori inferioare:anemie cronica, foame, etc.

Trigliceridele

Trigliceridele - substante grase produse de ficat sau intrduse cu alimentele. Au sunctia de a „pazi” grasimile pentru organism, ceea ce inseamna ca nu furnizeaza energie insa sunt folosite in caz de necesitate.Acestia intra in organism prin alimente cum ar fi untul sau cascavalul gras. Valorile normale sunt 40-170 mg/100ml,acestea sunt foarte influentate de alimentatia dinainte de a da analizele de singe. Cauze ale valorilor superioare: diabetul, alcoolism, insuficienta renala, obezitate, pancreatita acuta. Cauza valorilor inferioare:anemie,contraceptive orale,sarcina,batrinete. Impreuna cu aumentarea colesterolului,constituie un factor care distrug arteriile.