Frederic cel Mic

margraf al Dresdei
(dif) ← Versiunea anterioară | afișează versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)

Frederic cel Mic, cunoscut și ca Frederic Clem, Frederic Klemme și Frederic de Dresda (în germană Friedrich der Kleine; n. 1273 – d. 25 aprilie 1316), aparținând Casei de Wettin, a fost stăpânul orașului Dresda. El însuși se intitula margraf al Dresdei.

Biografie

Frederic a fost fiul cel mai mic al margrafului Henric cel Ilustru și al celei de-a treia soții a sa, Elisabeta de Maltitz.

În 1278 regele romano-german Rudolf I de Habsburg a ridicat la rangul de principi imperiali pe Frederic și pe mama sa pentru a preveni disputele cu fiii din prima căsătorie a tatălui său privind moștenirea.[1]

În același an Frederic a primit moștenirea tatălui său: orașele Dresda, Tharandt, Radeberg și Grossenhain. El se intitula „margraf al Dresdei” deși „Marca de Dresda” în sine nu exista. Astfel titlul său în documente „dominus de Dresden” (domnul Dresdei) a fost schimbat în „marchio de Dresden” (margraf de Dresda).[2] În 1289 Frederic a vrut să-și vândă posesiunile Regatului Boemiei. Totuși acest lucru nu s-a întâmplat datorită opoziției nepotului său, margraful Frederic Tuta. Pe 11 septembrie 1289 acesta a cumpărat respectivele posesiuni cu excepția orașului Dresda pe care unchiul său îl vânduse deja lui Valdemar de Brandenburg.

Frederic a murit pe 25 aprilie 1316 la Dresda și a fost înmormântat în Mănăstirea Altzella. Deoarece Frederic nu a avut urmași pe linie masculină după moartea sa tot ceea ce mai rămăsese din moștenirea paternă a revenit vărului său, Frederic cel Mușcat.

În jurul anului 1305 Frederic s-a căsătorit cu Jutta de Schwarzburg-Blankenburg, care a murit în 1329 fiind înmormântată în Mănăstirea Ilm.

Bibliografie

  • Harald Schieckel: Friedrich Clem (der Kleine), în: Neue Deutsche Biographie (NDB), vol. 5, Editura Duncker & Humblot, Berlin 1961, ISBN 3-428-00186-9, p. 504 (versiune online).
  1. ^ „www.von-maltitz.de”. www.von-maltitz.de. Accesat în . 
  2. ^ Kurt-Ulrich Jäschke: Markgraf Friedrich der Freidige und König Heinrich VII. – ein offenes Verhältnis, în: Albrecht Greule: Studien zu Literatur, Sprache und Geschichte in Europa. Wolfgang Haubrichs zum 65. Geburtstag gewidmet, Editura Universității Röhrig, St. Ingbert 2008, ISBN 978-3-86110-436-0, p. 697.