László Rajk: Diferență între versiuni

Conținut șters Conținut adăugat
Fără descriere a modificării
m Mm.
 
(Nu s-au afișat 29 de versiuni intermediare efectuate de alți 20 de utilizatori)
Linia 1:
{{Infocaseta Om politic}}
'''László Rajk''' (n. [[8 martie]] [[1909]], [[Odorheiu Secuiesc]] – d. [[15 octombrie]] [[1949]], [[Budapesta]]) a fost un politician [[comunism|comunist]] [[Ungaria|ungar]] , fiulfiu al unei familii cu rădăcini [[Germania|germanegermano]]-[[secui|secuiești]] din [[ŢinutulȚinutul Secuiesc ]] din [[Transilvania]], ministru de interne şiși de externe al [[Ungaria|Ungariei]].
Alături de [[János Kádár]] conducător al aripii din "interior" a mişcării subterane comuniste ungare în timpul celui de-al doilea război mondial;
Alături de [[János Kádár]] a fost conducătorul aripii din „interior” a mișcării subterane comuniste ungare în timpul celui de-al doilea război mondial. A fost executat în urma unui proces de spionaj înscenat de [[Mátyás Rákosi]], [[dictator]]ul [[Republica Populară Ungară|Republicii Populare Ungare]], după exemplul terorii lui [[Iosif Stalin]] în [[Uniunea Sovietică]].
A fost executat, în urma unui proces de "spionaj" înscenat
de [[dictator]]ul comunist al Ungariei de după război,
[[Mátyás Rákosi]], după exemplul terorii lui [[Iosif Stalin]] în [[Uniunea Sovietică]]
 
==Tinereţea Tinerețea ==
SRajk s-a născut ca fiu al unui cizmar din Odorheiu Secuiesc, intrîntr-o familie cu mulţimulți copii, şiși cu rădăcini germane, ca fiu al unui [[cizmar]] din Odorheiu Secuiesc. ŞiȘi-a început studiile la Liceulliceul Reformatreformat „Baczkamadarasi Kis Gergely” din [[Odorheiu Secuiesc]], apoi din [[1929]] a urmat cursurile facultăţii facultății de [[filologie]], - secţiasecția [[maghiară]]-[[franceză]], din cadrul Universităţiia [[Universitatea din Budapesta|Universității din [[Budapesta]]. Spre deosebire de fratele sausău mai mare, Endre, care s-a alăturat unor grupări politice de extremă dreapta, László Rajk s-a înregimentat în [[1930]] s-a încadrat László Rajk în mişcareamișcarea comunistă ilegală, în [[1931]] a devenitdevenind membru al KIMSZ şiși al KMP. Din cauza activităţiiactivității în clandestinitate a fost arestat de mai multe ori., Nu şiîntrerupându-a continuatși studiile. DinÎncepând cu anul 1933 a lucrat ca muncitor constructor . În calitate de conducător al grupului comunist din Uniunea NaţionalăNațională a Muncitorilor Constructori din Ungaria a fost unul dintre organizatorii şiși conducătoriipromotorii grevei generale a constructorilor din [[1935]]. La ordinul partidului comunist, în [[1936]] a plecat la [[Praga]], de unde în [[1937]] a plecat în [[Spania]], luândunde a parteparticipat la războiul[[Războiul civil de acoloCivil Spaniol]]. A fost delegatul politic şiși secretarul de partid al batalionului maghiar în [[Brigăzile Internaționale|Brigada InternaţionalăInternațională]]. A fost rănit grav în lupte. În [[1939]], după căderea [[Republica Spaniolă|Republicii Spaniole]], s-a refugiat în [[FranţaFranța]], unde a fost internat. S-a întors în Ungaria la ordinul partidului în toamna lui [[1941]]. În acelaşiacelași an s-a căsătorit cu ''Iulia Földi''. Tot în acelaşiacelași an a fost arestat şiși deţinutdeținut. Aproape doi ani şiși jumătate a trăit în detenţiedetenție la [[Budapesta]], apoi la [[Kistarcsa]]. După eliberarea saeliberare, în septembrie [[1944]], a devenit secretarul [[Comitetul Central|Comitetului Central]] al partidului, unul dintre conducătorii [[Frontul Maghiar|Frontului Maghiar]], unulși dintre principalii organizatori şi conducători alai mişcăriimișcării de rezistenţărezistență. ElRajk a fost cel care, conform înţelegeriiînțelegerii prealabile dintre celecomuniști două partideși muncitoreştisocialiști, a pregătit programul de acţiuneacțiune solidară a Frontului Maghiar, care a fost semnat de cele două partide la [[10 octombrie]] [[1944]]. În luna decembrie aal aceluiaşiaceluiași an, autorităţileautoritățile au încercat să-l asasineze. L-au dus cu forţaforța la [[Sopronkőhida]], apoi, în [[Germania]], dar prin intervenţiaintervenția fratelui său, [[Endre Rajk]], subsecretar de stat în guvernul fascist al partidului Crucilor cu sagetisăgeți, a fost eliberat la [[13 mai]] [[1945]], a fost eliberat.
 
==Apogeul politic și procesul înscenat==
S-a născut ca fiu al unui cizmar din Odorheiu Secuiesc, intr-o familie cu mulţi copii, şi cu rădăcini germane . Şi-a început studiile la Liceul Reformat „Baczkamadarasi Kis Gergely” din [[Odorheiu Secuiesc]], apoi din [[1929]] a urmat cursurile facultăţii de [[filologie]] - secţia [[maghiară]]-[[franceză]] din cadrul Universităţii din [[Budapesta]]. Spre deosebire de fratele sau mai mare Endre care s-a alăturat unor grupări politice de extremă dreapta, în [[1930]] s-a încadrat László Rajk în mişcarea comunistă ilegală, în [[1931]] a devenit membru al KIMSZ şi al KMP. Din cauza activităţii în clandestinitate a fost arestat de mai multe ori. Nu şi-a continuat studiile. Din 1933 a lucrat ca muncitor constructor . În calitate de conducător al grupului comunist din Uniunea Naţională a Muncitorilor Constructori din Ungaria a fost unul dintre organizatorii şi conducătorii grevei generale a constructorilor din [[1935]]. La ordinul partidului, în [[1936]] a plecat la [[Praga]], de unde în [[1937]] a plecat în [[Spania]], luând parte la războiul civil de acolo A fost delegatul politic şi secretarul de partid al batalionului maghiar în [[Brigada Internaţională]]. A fost rănit grav în lupte. În [[1939]], după căderea [[Republica Spaniolă|Republicii Spaniole]], s-a refugiat în [[Franţa]], unde a fost internat. S-a întors în Ungaria la ordinul partidului în toamna lui [[1941]]. În acelaşi an s-a căsătorit cu ''Iulia Földi''. Tot în acelaşi an a fost arestat şi deţinut. Aproape doi ani şi jumătate a trăit în detenţie la [[Budapesta]], apoi la [[Kistarcsa]]. După eliberarea sa, în septembrie [[1944]], a devenit secretarul [[Comitetul Central|Comitetului Central]] al partidului, unul dintre conducătorii [[Frontul Maghiar|Frontului Maghiar]], unul dintre principalii organizatori şi conducători al mişcării de rezistenţă. El a fost cel care, conform înţelegerii prealabile dintre cele două partide muncitoreşti, a pregătit programul de acţiune solidară a Frontului Maghiar, care a fost semnat de cele două partide la [[10 octombrie]] [[1944]]. În luna decembrie a aceluiaşi an, autorităţile au încercat să-l asasineze. L-au dus cu forţa la [[Sopronkőhida]], apoi, în [[Germania]], dar prin intervenţia fratelui său, [[Endre Rajk]], subsecretar de stat în guvernul fascist al Crucilor cu sageti la [[13 mai]] [[1945]], a fost eliberat.
Ajuns acasă, s-a încadratReîntors în activitateaUngaria, partidului şi a politicii interne,Rajk a devenit membru al Comitetului Executiv al PCM şiși deputat în [[Parlamentparlament]]. Între mai şiși noiembrie [[1945]] a fost secretarul PCM peal capitalei Budapestaungare, apoi, între noiembrie [[1945]] şiși martie [[1946]] a devenitfost secretar general adjunct al PCM. La [[20 martie]] [[1946]] a fost numit ministru de interne. În acest post, a interzis şiși a desfiinţatdesființat numeroasecirca instituţii1500 de instituții şiși organizaţiiorganizații care funcţionaufuncționau în spirit religios, naţionalnațional sau democratic (cca. 1500 de astfel de instituţii şi organizaţii), tot elși a organizat şi primele procese politice. La [[5 august]] [[1948]] a fost demis din fruntea [[Ministerul de Interne|Ministerului de Interne]], şiși numit ministru de externe până la [[20 mai]] [[1949]]. La presiunile lui [[Mátyás Rákosi]] (care era gelos pe popularitatea lui Rajk) şiși ale cercului său, Rajk a fost arestat la [[30 mai]] [[1949]] peîn baza unor acuzaţiiacuzații inventate: spionaj pentru imperialiştiimperialiști, colaborare cu poliţiapoliția secretă din perioada horthystă, menţinereamenținerea de relaţiirelații cu comuniştiicomuniștii din [[Iugoslavia]], consideraţiconsiderați din [[1948]] inamici. Scopul procesuluiînscenării a fost, pe de o parte, accentuarea solidarităţiisolidarității cu [[Uniunea Sovietică]] împotriva liderului iugoslavIugoslaviei, [[Tito]], iarși pe altade altă parte teama lui Rákosi de rivalul luisău Rajk şiși reapariţiareapariția conflictelor între comunişticomuniști maghiari autohtonişti„din şiinterior” și cei moscoviţi„externi” sau „moscoviți”. La alegerea victimei, la început Rákosi a oscilat între a [[Nagy Imre]], „autonom” în agricultură, şiși popularul Rajk. Nagy avea relaţiirelații bune în conducerea partidului comunist sovietic, deci sacrificarea lui ar fi fost greu de justificat la Moscova.
 
La început, Rajk a negat toate acuzaţiileacuzațiile, dar tovarăşiitovarășii care l-au interogat, Mihály Farkas şiși ministrul de interne, [[János Kádár]], l-au convins că procesul era înscenat doar pentru a-l speria, iar sentinţasentința de condamnare la moarte nu urma să fie pusă în aplicare. Atunci Rajk a recunoscut toate acuzaţiileacuzațiile imaginare aduse împotriva sa, ceea ce, Gábor Péter şiși [[ÁVH]] (InstituţiaInstituția de SecurităţiiSecurității a Statului), au radiodifuzat în direct.
Ajuns acasă, s-a încadrat în activitatea partidului şi a politicii interne, a devenit membru al Comitetului Executiv al PCM şi deputat în [[Parlament]]. Între mai şi noiembrie [[1945]] a fost secretarul PCM pe Budapesta, apoi, între noiembrie [[1945]] şi martie [[1946]] a devenit secretar general adjunct al PCM. La [[20 martie]] [[1946]] a fost numit ministru de interne. În acest post, a interzis şi a desfiinţat numeroase instituţii şi organizaţii care funcţionau în spirit religios, naţional sau democratic (cca. 1500 de astfel de instituţii şi organizaţii), tot el a organizat şi primele procese politice. La [[5 august]] [[1948]] a fost demis din fruntea [[Ministerul de Interne|Ministerului de Interne]], şi numit ministru de externe până la [[20 mai]] [[1949]]. La presiunile lui [[Mátyás Rákosi]] (care era gelos pe popularitatea lui) şi ale cercului său, a fost arestat la [[30 mai]] [[1949]] pe baza unor acuzaţii inventate: spionaj pentru imperialişti, colaborare cu poliţia secretă din perioada horthystă, menţinerea de relaţii cu comuniştii din [[Iugoslavia]], consideraţi din [[1948]] inamici. Scopul procesului a fost, pe de o parte, accentuarea solidarităţii cu [[Uniunea Sovietică]] împotriva liderului iugoslav [[Tito]], iar pe alta teama lui Rákosi de rivalul lui şi reapariţia conflictelor între comunişti maghiari autohtonişti şi cei moscoviţi. La alegerea victimei, la început Rákosi a oscilat între a [[Nagy Imre]], „autonom” în agricultură, şi popularul Rajk. Nagy avea relaţii bune în conducerea partidului comunist sovietic, deci sacrificarea lui ar fi fost greu de justificat la Moscova.
 
Astfel, urmând exemplul stalinist şi cel soviet, a început epurarea şi în interiorul partidului. Rechizitoriul a fost pregătit de însuşiînsuși [[Mátyás Rákosi]], secretarul general al partidului, şiși aprobat de [[Stalin]]. La procesul din [[24 septembrie]], [[Tribunalul Poporului]] a pronunţatpronunțat trei sentinţesentințe de condamnare la moarte (dintre care una împotriva lui), acuzaţiileacuzațiile fiind de crimă„crimă împotriva poporuluipoporului” şiși înaltă„înaltă trădaretrădare”. După acest proces, Uniunea Sovietică şiși apoi toate „democraţiile„democrațiile populare” au reziliat acordurile cu „mercenarul imperialist”, Iugoslavia. Atunci, aliderul spuspartidului conducătorulcomunist de partid,ungar Mátyás Rákosi, lăudându-se,a afirmat despre procesul- Rajk: ''„recunosc, că am avut multe nopţinopți nedormite, până ce proiectul execuţieiexecuției s-a îndeplinit"''. László Rajk a fost executat pela [[15 octombrie]], soţiasoția lui a fost condamnată la 5 ani de detenţieînchisoare, iar copilulfiul lor a ajunsfost lainternat într-un orfelinat, unde i s-aua pusschimbat numenumele nou,în „István Kovács”. Nimeni nu amai ştiutștia cine era înidentitatea realitatereală.
 
==Reabilitarea==
La început, Rajk a negat toate acuzaţiile, dar tovarăşii care l-au interogat, Mihály Farkas şi ministrul de interne, [[János Kádár]], l-au convins că procesul era înscenat doar pentru a-l speria, iar sentinţa de condamnare la moarte nu urma să fie pusă în aplicare. Atunci Rajk a recunoscut toate acuzaţiile imaginare aduse împotriva sa, ceea ce, Gábor Péter şi [[ÁVH]] (Instituţia de Securităţii a Statului), au radiodifuzat în direct.
În iulie [[1955]] Rajk a fost reabilitat, deoarece Rákosi nu reuşitreușitopreascăîmpiedice, în cadrul destalinizării inițiate de sovietici, revizuirea nelegiurilorunora făcutedin înnelegiurile trecutfăcute de sistemulregimul comunist, şiinclusiv aici s-a încadratprocesului şiși procesula şicondamnării execuţiala moarte a lui László Rajk. După [[reconcilierea iugoslavo-sovietică]] şiși al XX.-lea congres aal [[Partidului Comunist Sovietic]] (care a abordatdemascat şiși crimele lui Stalin), situaţiasituația lui Rákosi a devenit foarte critică. Până la urmă a recunoscutfost şinevoit sa recunoască și rolul pe care l-a jucat personalel însuși în procesul Rajk.
 
În primăvara anului 1956 Iulia Földi, văduva lui László Rajk, a început demersurile pentru a primi aprobarea înmormântării soţuluisoțului ei. După lungi tratative, ea a primit aprobareaconsimțământul înmormântăriiautorităților pentru înmormântarea oficialeoficială a lui László Rajk şiși a tovarăşilortovarășilor lui înla [[cimitirul Kerepesi]] din [[Budapesta]], la [[6 octombrie]] [[1956]]. Înmormântarea lui s-a transformat într-o demonstraţiedemonstrație în masă, care după două săptămâni s-a dustransformat laîn revoluţia[[Revoluția ungară din 1956|revoluția anticomunistă din Ungaria]]. După reprimarea revoluţieirevoluției, văduva selui refugieazăRajk s-a refugiat cu fiul săuei [[László Rajk jr.]], și împreună cu [[Imre Nagy]], înla ambasada iugoslavă. EsteA fost arestată împreunăalături cude prim-ministrul revoluţieirevoluției, iar [[János Kádár]] dispunea dispus deportarea văduvei şiși a copilului pentru 2doi ani în [[România]].
Astfel, urmând exemplul stalinist şi cel soviet, a început epurarea şi în interiorul partidului. Rechizitoriul a fost pregătit de însuşi Mátyás Rákosi, secretarul general al partidului, şi aprobat de [[Stalin]]. La procesul din [[24 septembrie]], [[Tribunalul Poporului]] a pronunţat trei sentinţe de condamnare la moarte (dintre care una împotriva lui), acuzaţiile fiind de crimă împotriva poporului şi înaltă trădare. După acest proces Uniunea Sovietică şi apoi toate „democraţiile populare” au reziliat acordurile cu „mercenarul imperialist”, Iugoslavia. Atunci a spus conducătorul de partid, Mátyás Rákosi, lăudându-se, despre procesul-Rajk: ''„recunosc, că am avut multe nopţi nedormite, până proiectul execuţiei s-a îndeplinit"''. László Rajk a fost executat pe [[15 octombrie]], soţia lui a fost condamnată la 5 ani de detenţie, iar copilul lor a ajuns la un orfelinat, unde i-au pus nume nou, „István Kovács”. Nimeni nu a ştiut cine era în realitate.
 
==Note==
În iulie [[1955]] a fost reabilitat, deoarece Rákosi nu reuşit să oprească revizuirea nelegiurilor făcute în trecut de sistemul comunist şi aici s-a încadrat şi procesul şi execuţia lui László Rajk. După [[reconcilierea iugoslavo-sovietică]] şi al XX.-lea congres a [[Partidului Comunist Sovietic]] (care a abordat şi crimele lui Stalin), situaţia lui Rákosi a devenit foarte critică. Până la urmă a recunoscut şi rolul pe care l-a jucat personal în procesul Rajk.
<references />
 
{{Personalități marcante ale Războiului Rece}}
În primăvara anului 1956 Iulia Földi, văduva lui László Rajk, a început demersurile pentru a primi aprobarea înmormântării soţului ei. După lungi tratative, ea a primit aprobarea înmormântării oficiale a lui László Rajk şi a tovarăşilor lui în [[cimitirul Kerepesi]] din [[Budapesta]], la [[6 octombrie]] [[1956]]. Înmormântarea lui s-a transformat într-o demonstraţie în masă, care după două săptămâni a dus la revoluţia anticomunistă din Ungaria. După reprimarea revoluţiei, văduva se refugiează cu fiul său [[László Rajk jr.]], împreună cu [[Imre Nagy]], în ambasada iugoslavă. Este arestată împreună cu prim-ministrul revoluţiei, iar [[János Kádár]] dispune deportarea văduvei şi a copilului pentru 2 ani în [[România]].
{{Control de autoritate}}
{{DEFAULTSORT:Rajk, LászlóLaászloó}}
 
[[Categorie:NaşteriNașteri în 1909]]
{{DEFAULTSORT:Rajk, László}}
[[Categorie:Naşteri în 1909]]
[[Categorie:Decese în 1949]]
[[Categorie:Politicieni maghiari]]
[[Categorie:Comuniști maghiari]]
 
[[Categorie:Oameni din Odorheiu Secuiesc]]
[[br:László Rajk]]
[[Categorie:Victime ale stalinismului]]
[[cs:László Rajk]]
[[de:László Rajk]]
[[en:László Rajk]]
[[eo:László Rajk]]
[[fi:László Rajk]]
[[fr:László Rajk]]
[[he:לאסלו רייק]]
[[hu:Rajk László]]
[[it:László Rajk]]
[[ja:ライク・ラースロー]]
[[nl:László Rajk]]
[[pl:László Rajk]]
[[ru:Райк, Ласло]]
[[zh:拉依克·拉斯洛]]