László Rajk: Diferență între versiuni
Conținut șters Conținut adăugat
Ewan (discuție | contribuții) precizări si completări |
m Mm. |
||
(Nu s-au afișat 32 de versiuni intermediare efectuate de alți 20 de utilizatori) | |||
Linia 1:
{{Infocaseta Om politic}}
'''László Rajk''' (n. [[8 martie]] [[1909]], [[Odorheiu Secuiesc]] – d. [[15 octombrie]] [[1949]], [[Budapesta]]) a fost un politician [[comunism|comunist]] [[Ungaria|ungar]]
Alături de [[János Kádár]] a fost conducătorul aripii din „interior” a mișcării subterane comuniste ungare în timpul celui de-al doilea război mondial. A fost executat în urma unui proces de spionaj înscenat de [[Mátyás Rákosi]], [[dictator]]ul [[Republica Populară Ungară|Republicii Populare Ungare]], după exemplul terorii lui [[Iosif Stalin]] în [[Uniunea Sovietică]].
== Tinerețea ==
==Apogeul politic și procesul înscenat==
La început
▲La început, Rajk a negat toate acuzaţiile, dar tovarăşii care l-au interogat, Mihály Farkas şi ministrul de interne, [[János Kádár]], l-au convins că procesul era înscenat doar pentru a-l speria, iar sentinţa de condamnare la moarte nu urma să fie pusă în aplicare. Atunci Rajk a recunoscut toate acuzaţiile imaginare aduse împotriva sa, ceea ce, Gábor Péter şi [[ÁVH]] (Instituţia de Securităţii a Statului), au radiodifuzat în direct.
==Reabilitarea==
▲Astfel, urmând exemplul stalinist şi cel soviet, a început epurarea şi în interiorul partidului. Rechizitoriul a fost pregătit de însuşi Mátyás Rákosi, secretarul general al partidului, şi aprobat de [[Stalin]]. La procesul din [[24 septembrie]], [[Tribunalul Poporului]] a pronunţat trei sentinţe de condamnare la moarte (dintre care una împotriva lui), acuzaţiile fiind de crimă împotriva poporului şi înaltă trădare. După acest proces Uniunea Sovietică şi apoi toate „democraţiile populare” au reziliat acordurile cu „mercenarul imperialist”, Iugoslavia. Atunci a spus conducătorul de partid, Mátyás Rákosi, lăudându-se, despre procesul-Rajk: ''„recunosc, că am avut multe nopţi nedormite, până proiectul execuţiei s-a îndeplinit"''. László Rajk a fost executat pe [[15 octombrie]], soţia lui a fost condamnată la 5 ani de detenţie, iar copilul lor a ajuns la un orfelinat, unde i-au pus nume nou, „István Kovács”. Nimeni nu a ştiut cine era în realitate.
În iulie [[1955]] Rajk a fost reabilitat, deoarece Rákosi nu
În primăvara anului 1956 Iulia Földi, văduva lui
▲În iulie [[1955]] a fost reabilitat, deoarece Rákosi nu reuşit să oprească revizuirea nelegiurilor făcute în trecut de sistemul comunist şi aici s-a încadrat şi procesul şi execuţia lui László Rajk. După [[reconcilierea iugoslavo-sovietică]] şi al XX.-lea congres a [[Partidului Comunist Sovietic]] (care a abordat şi crimele lui Stalin), situaţia lui Rákosi a devenit foarte critică. Până la urmă a recunoscut şi rolul pe care l-a jucat personal în procesul Rajk.
==Note==
▲În primăvara anului 1956 Iulia Földi, văduva lui László Rajk, a început demersurile pentru a primi aprobarea înmormântării soţului ei. După lungi tratative, ea a primit aprobarea înmormântării oficiale a lui László Rajk şi a tovarăşilor lui în [[cimitirul Kerepesi]] din [[Budapesta]], la [[6 octombrie]] [[1956]]. Înmormântarea lui s-a transformat într-o demonstraţie în masă, care după două săptămâni a dus la revoluţia anticomunistă din Ungaria. După reprimarea revoluţiei, văduva se refugiează cu fiul său [[László Rajk jr.]], împreună cu [[Imre Nagy]], în ambasada iugoslavă. Este arestată împreună cu prim-ministrul revoluţiei, iar [[János Kádár]] dispune deportarea văduvei şi a copilului pentru 2 ani în [[România]].
<references />
{{Personalități marcante ale Războiului Rece}}
{{DEFAULTSORT:Rajk, László}}▼
{{Control de autoritate}}
[[Categorie:Naşteri în 1909]]▼
[[Categorie:Decese în 1949]]
[[Categorie:Politicieni maghiari]]
[[Categorie:Comuniști maghiari]]
[[Categorie:Oameni din Odorheiu Secuiesc]]
[[Categorie:Victime ale stalinismului]]
|