Hopp til innhold

Tuneflue

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Simulium truncatum»)
Tuneflue
Nomenklatur
Simulium truncatum
Lundström, 1911
Populærnavn
tuneflue
Hører til
Simulium,
knott,
mygg
Økologi
Habitat: larvene klekkes i innsjøer
Utbredelse: nordlige halvkule

Tuneflua (vitenskapelig navn Simulium truncatum) er en blodsugende knottart som finnes over hele landet, men har fått navnet «tuneflue» fordi den er mest utbredt i områder av Glommavassdraget som ligger i tidligere Tune kommune, i dag en del av Sarpsborg kommune.[1] Den klekkes like ovenfor Sølvstufoss i Ågårdselva, en sidegren til Glomma.[1]

Tuneflua har eksistert i området siden før den menneskelig bosetningen, men størrelsen på bestanden varierer sterkt fra år til år, dels på grunn av naturlige svingninger og dels på grunn av at vannstanden i Ågårdselva varierer. Tuneflua kan lokalt opptre i store mengder i en 2–3 ukers periode rundt Sankthans. Den finnes først og fremst i Sarpsborg, men voksne tunefluer kan fly 10–15 km så den opptrer også i nabokommunene.

Tuneflue klekkes i langgrunne strandområder i øvre del av Ågårdselva. Eggene ligger i klaser på opptil en halv milliard egg per kvadratmeter, i et område fra en halvmeter til halvannen meters høyde over vannet. Vanligvis vil de fleste larvene tørke ut, men akkurat nordre Ågårdselva har den optimale kombinasjon av tilsig av grunnvann og optimal fart på strømmen i elva.

Flueplagen ble betydelig forverret etter at Glomma ble regulert. I tidligere tider varierte vannstanden enormt gjennom året, og eggklasene ble skylt vekk eller tørket ut. I 1954 ble vannstanden i Glomma mellom Vamma og Sarpsfossen økt fra 23,2 til 24,1 meter over havet. Reguleringen bidro til at nye strandområder med gode klekkemuligheter havnet i riktig avstand til vannet.

De siste årene har det blitt arbeidet systematisk for å bekjempe tuneflueklekkingen i Ågårdselva, blant annet gjennom manipulering av vannføringen i elva. En organisasjon kalt Tunefluas Venner jobber i mot dette, og mener tuneflua er viktig for økosystemet.

Ordet tuneflue brukes også om andre knottarter[2].

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b Åge Brabrand m.fl.: Masseforekomst av tuneflue og regulering av Ågårdselva og Glomma, Østfold Laboratorium for ferskvannsøkologi og innlandsfiske, Universitetet i Oslo. Rapport nr. 268 – 2009.
  2. ^ Tuneflue Arkivert 4. februar 2008 hos Wayback Machine. - hudlegekontoret.no

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]