Hopp til innhold

Bengal Presidency

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bengal Presidency (1858) på et moderne kart
Bengal Presidency på et historisk kart fra 1858

Bengal Presidency) var et av de tre overordnede forvaltningsenheter i Britisk India. De to andre var Bombay Presidency og Madras Presidency.

Bengal Presidency omfattet i hovedsak den østlige del av det indiske subkontinent og strakk seg fra det senere Bangladesh og langt i flere retninger og især vestover, slik at det omfattet det som senere ble de indiske delstatene Vest-Bengal, Assam, Bihar, Orissa, Uttar Pradesh, Uttarakhand, Punjab, Haryana, Himachal Pradesh og deler av Chhattisgarh, Madhya Pradesh, Maharashtra; og i det senere Pakistan helt inntil North-West Frontier Province, og i sørøst med mye av Myanmar. Penang og Singapore hørte likeså inn under Bengal Presidency en tid, inntil de i 1867 ble lagt til kronkolonien Straits Settlements.

Presidentskapet Bengal ble opprettet i 1684 og ble forvaltet av det britiske ostindiske kompani, helt til 1858 da det ble lagt inn under den britiske krone. Regjeringssetet befant seg i festningen Fort William i Govindpore, en av de tre landsbyer som ble sammenslått og skulle bli til Calcutta. I 1877 fikk dronning Victoria tittelen keiserinne av India, og britene erklærte Calcutta til hovedstad i «kronkolonien India».

Den 16. oktober 1905[1] ble Indias mest folkerike provins Bengal delt av britene for å få en bedre forvaltningssituasjon. I en vestlig landsdel, hvori inngikk Bihar og Orissa, var befolkningen i hovedsak hinduer; i en østlig landsdel, der også provinsen Assam ble medtatt, var flertallet muslimer. Indiske nasjonalister så i denne delingen en britisk hensikt om å så splid innen den bengalske befolkning, som ved sin historie og sitt språk hadde blitt stadig mer forenet.[2] Etter mye vold og urolighet reviderte britene denne deling av Bengal i 1912. De bengalispråklige områder ble da til provinsen Bengal, og slik forble det for resten av tiden britene hadde herredømme i India, frem til 1947.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ N. Jayapalan. History Of India (from National Movement To Present Day). New Delhi: Atlantic Publishers & Dist. s. 15. 
  2. ^ Kavalam Madhava Panikkar: A survey of Indian History. Asia Publishing House, Bombay, 12. opplag 1962, s. 221.

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
  • C. A. Bayly Indian Society and the Making of the British Empire (Cambridge) 1988
  • C. E. Buckland Bengal under the Lieutenant-Governors (London) 1901
  • James Dewar Bourdillon, The Partition of Bengal (London: Society of Arts) 1905
  • Susil Chaudhury From Prosperity to Decline. Eighteenth Century Bengal (Delhi) 1995
  • William Wilson Hunter, Annals of Rural Bengal (London) 1868, and Odisha (London) 1872
  • Imperial Gazetteer of India. Volume 2: The Indian Empire, Historical. Oxford: Clarendon Press. 1909. 
  • P.J. Marshall Bengal, the British Bridgehead 1740–1828 (Cambridge) 1987
  • Ray, Indrajit Bengal Industries and the British Industrial Revolution (1757–1857) (Routledge) 2011
  • John R. McLane Land and Local Kingship in eighteenth-century Bengal (Cambridge) 1993

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]