Hopp til innhold

Cadore

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Cadore er et landskap i Nord-Italia som er omgitt av Dolomittenes og De karniske Alpenes fjell. Det hører til provinsen Belluno i Veneto og grenser mot Syd-Tirol i vest, mot Østerrike (Øst-Tirol og Kärnten) i nord og mot Friuli-Venezia Giulia (provinsene Udine og Pordenone) i øst. Elven Piave renner gjennom Cadore, og Piavedalen danner også forbindelsen til resten av Veneto.

Befolkning

[rediger | rediger kilde]

Hele Cadore har vært retoromansktalende. Fremdeles taler befolkningen i enkelte landsbyer et språk som sannsynligvis er en overgangsform mellom ladinsk i vest (Valle del Boite og Syd-Tirol) og friulisk i øst (Friuli). Det er imidlertid sterkt påvirket av italiensk og har ikke status som eget språk. I landsbyen Sappada lever en tysktalende minoritet (zimbrisk).

Landskapet er forholdsvis velstående. Industri og turisme er de viktigste næringene. På grunn av de topografiske, økonomiske og språklige særtrekkene i regionen er det noen bestrebelser på å oppnå større autonomi.

Cadore utgjør med 1164 km² ca. en tredjedel av provinsen Bellunos areal. Samtidig bor med 33 400 innbyggere om lag en sjettedel av provinsens befolkning i Cadore.

Etter å ha hørt til den kärntneriske markgrevskapet Verona, kom Cadore i 1077 til patriarkatet Aquileia. I 1420 ble området erobret av republikken Venezia, men beholdt en viss indre autonomi. I 1508 og 1509 klarte cadorerne og veneterne i fellesskap å avverge keiser Maximilian Is forsøk på å tilegne seg Cadore. Cadore har etter dette vært en del av Veneto.

Kommuner og administrativ inndeling

[rediger | rediger kilde]

22 kommuner regnes til Cadore. Disse er fordelt over tre distrikter (comunità montane, nemlig Valle del Boite, Centro Cadore, Comelico og Sappada) samt deler av ytterligere to (Agordino og Cadore-Longaronese-Zoldo). Kommunene i Cadore danner en løs interesseorganisasjon som heter Magnifica Comunità di Cadore, men som ikke er noen politisk eller administrativ enhet.

Kommunene er:

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]