Hopp til innhold

Czterej pancerni i pies

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fire pansersoldater og en hund
Generell informasjon
SjangerDrama / Krig
Prod.landPolsk
Sendeår1966
Sesonger3
Episoder21
Lengde55 (per episode)
SpråkPolsk / Russisk / Tysk
Foran kamera
MedvirkendeJanusz Gajos
Franciszek Pieczka
Włodzimierz Press
Pola Raksa
Wiesław Gołas
Roman Wilhelmi
Małgorzata Niemirska
Aleksander Bielawski
Tadeusz Fijewski
Bak kamera
ManusJanusz Przymanowski
RegiKonrad Nałęcki
TittelmusikkEdmund Fetting (vignett)
MusikkEdmund Fetting (vignett)
FotoRomuald Kropat
Sending
Periode25. sept. 19661970
TV-kanalTelewizja Polska
Eksterne lenker
IMDb

Czterej pancerni i pies (på norsk «Fire pansersoldater og en hund») er en polsk dramaserie som gikk på Telewizja Polska fra 1966 til 1970. Serien var lagt til andre verdenskrig og handlet om fire heltemodige kamerater på en stridsvogn. Serien var basert på ei bok av Janusz Przymanowski med samme navn.

Handling og utbredelse

[rediger | rediger kilde]
Stridsvogna som ble brukt for å filme interiøret i serien, er utstilt i artillerimuseet i Poznań. Det er en sovjetisk tanks av typen T-34.

Historiene i serien skal foregå mellom 1944 og 1945, og handler om fire heltemodige kamerater på en stridsvogn, nemlig skytteren «Jan Kos» («Janek»), laderen «Gustaw Jeleń» («Gustlik»), vognføreren «Grigorij Saakaszwili» («Grześ»), vognkommandøren og meteorologen «Olgierd Jarosz», deres hund «Szarik» og seinere den lystige «Tomasz Czereśniak» («Tomek»). Tanksen er av typen T-34, er påmalt RUDY («rødtopp»), har nummer 102 og inngår i Polens 1. armé.

«Fire pansersoldater og en hund» behandlet den traumatiske krigshistorien på en uvanlig lett og underholdende måte, og selv om serien, som boka, inneholder tydelig propaganda for Sovjetunionen, russerne og Den røde armé, ble den raskt svært populær. TV-serien gikk fast hvert år i polsk fjernsyn fram til 1989, seinere i reprise med lengre opphold, og regnes som en kultserie i Polen i dag.

Serien var også en publikumssuksess i Øst-Tyskland (DDR) og Sovjetunionen. Den ble dessuten vist i Ungarn, Tsjekkoslovakia og Finland.

Referanser

[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]