Hopp til innhold

Piggvar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Piggvar
Nomenklatur
Scophthalmus maximus
Linnaeus, 1758
Populærnavn
piggvar[1]
(piggkarv, sandkerv)
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeRyggstrengdyr
KlasseBeinfisker
UnderklasseStrålefinnede fisker
OrdenFlyndrefisker
FamilieVarer
SlektScophthalmus
Økologi
Habitat: havbunn
Utbredelse: nordvest i Nord-Atlanteren

Piggvar (Scophthalmus maximus) er en flyndrefisk i varfamilien. Den har en tykk nesten rund kropp, med lengde opp til 1 m og vekt på 25 kg. Den er vanligvis venstrevridd og ligner på slettvar, men kjennes lett fra denne på at skinnet på den fargede siden (oppsiden) har spredte beinknuter, dessuten er kroppsformen bredere. Den fargede siden er gråspraglet, blindsiden vanligvis rent hvit bortsett fra noen mørke flekker ved hodet.

Piggvaren lever på sandbunn, helst på forholdsvis grunt vann. Den er mest aktiv om sommeren, om vinteren ligger den mye i ro. Den lever hovedsakelig av bunnlevende fisker, som sil (tobis) og kutlinger, og til en viss grad av flerbørstemarker og andre bunndyr. Piggvaren er utbredt langs det meste av norskekysten nord til Nordland.[1]

Piggvaren har et ganske fast, helt hvitt kjøtt med delikat smak, og er høyt skattet som matfisk. Den er én av de best betalte fiskene fra norske farvann. De gamle romerne lovpriste piggvar som "havets fasan". Piggvaren fanges med garn og snurrevad, en del tas også av sportsdykkere. Oppdrettspiggvar selges til fiskegrossister som igjen leverer det meste til eksklusive restauranter.

På grunn av meget høy salgspris har piggvaren vært en attraktiv art for fiskeoppdrett. Den liker varmt vann og flere av oppdrettsforsøkene har vært knyttet til kraftverk med tilgang på varmt spillvann. Stolt Sea Farm Turbot Norway AS utnytter spillvarme fra Eramets smelteverk i Kvinesdal i Vest-Agder og har de siste årene vært landets eneste piggvaroppdrett. Årskapasiteten er 250 tonn piggvar. Bløgget oppdrettspiggvar renses og pakkes av Ulland AS på øya Hidra i Flekkefjord. Stolt-Nielsen Ltd. har også flere piggvaroppdrett i Spania med en årskapasitet på over 5000 tonn.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 4. august 2020. Besøkt 4. august 2020. 

Litteratur

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]