Hopp til innhold

Konsert

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den utskrivbare versjonen støttes ikke lenger eller har rendringsfeil. Oppdater eventuelle bokmerker i nettleseren din og bruk nettleserens standard utskriftsfunksjon i stedet.
Dilshad Nahar Kona opptrer med farget lys og lett mikrofon i Dhaka i 2009.
En konsert malt av Lorenzo Costa ca. 1485-95.
Karikatur av collegium musicum i Basel fra 1790.
Konsert med MuseWembley
Konsert i Royal Alberts Hall
Konsert med Loreena McKennitt

En konsert er levende fremføring av musikk foran et publikum. Musikken kan fremføres av kun én musiker, for eksempel en sanger eller gitarist, og kalles gjerne en solokonsert, eller den kan fremføres av et band, et kor eller et helt orkester. Et konsertlokale kan variere fra stuen i noens hjem, via puber, nattklubber, egne konsertscener og konsert- eller operahus, til store fabrikkhaller eller idrettsstadioner. Vanligvis står den eller de som fremfører musikken på en opphøyet scene.

Som oftest koster det penger å gå på konsert, men det er ikke uvanlig med gratiskonserter, enten fordi musikerne spiller gratis, for eksempel for et veldedig formål, eller fordi noen sponser konserten.

Selve ordet konsert kommer fra renessansen og betyr at en solist eller en gruppe «spiller» mot resten av orkesteret.

Kvaliteten på musikken blir sjelden like god som over et musikk-anlegg hjemme, men den kunstneriske kvaliteten blir ofte bedre med publikum tilstede. Det man hører blir skapt i sanntid, introer og soloer er ofte lengre, og annerledes enn på opptakene og inneholder ofte improvisasjoner. Det man hører blir aldri spilt helt nøyaktig likt igjen. Konserter er unike, fordi det hele blir til i øyeblikket.

Konserter

Konserten er et prinsipp som oppstod i barokken. Det er to former for konsert derifra:

Klassisk-konsert

Klassisk musikk som fremføres av symfoni- eller andre orkester og enkelte ganger kor. Fremføres i konserthus eller andre større lokaler.

For eksempel når Oslo-Filharmonien spiller i Royal Albert Hall, London.[1]

Kammerkonsert

En form for klassisk musikk spilles vanligvis på disse konsertene, vanligvis verker skrevet for mindre grupper og fremført av 2 til 10 utøvere. Musikken fremføres gjerne i mindre og mer intime lokaler som for eksempel en konsertsal.

Kirkekonsert

Kirkekonserter kalles konserter fremført i kirkebygg. Kor og orgel er ofte med i disse konsertene. I vinterhalvåret avholdes det en rekke konserter med fokus på julesanger og populære sanger, julekonserter.

Pop- og rockekonsert

Konsertene holdes i utendørs eller i flerbruksarena som idrettshaller, men også i konserthus.

Dansebandkonsert

Danseband spiller ofte på hoteller eller forsamlingshus, men det hender også at flere danseband spiller i haller eller utendørs på dansegallaer. Nedenfor senen danser mange av de besøkende mens andre står og lytter.

Hyllest konsert eller tribute-konsert

Hyllestkonsert er når man spiller sanger av for eksempel en avdød artist eller oppløst gruppe. Det er også hyllestband som spiller musikk av en artist eller gruppe og det blir gitt ut hyllest-album.

Utendørs konsert

Alle typer musikk kan spilles på en utendørs konsert. Før var det gjerne pop-, folk-, klassisk- eller jazzartister som spilte utendørs men nå er det også klassisk musikk.

Veldedighetskonsert

En veldedighetskonsert er en type konsert (kan også være mer i form av et show eller galla) som holdes for et veldedig formål, ofte rettet mot en spesifikk humanitær krise som en krig, hungersnød, naturkatastrofer og lignende.

Målet med konsertene er oftest å skaffe midler og øke bevisstheten om problemer som sult, nød eller påvirke lovgivning. Arrangøren prøver og skaffe kjente personer til disse konsertene, både store artister for å fremføre musikk eller skuespillere, komikere, politikere eller andre til å fremføre en appell.

Det finnes eksempler på veldedighetskonserter langt tilbake i historien.  I 1749 skrev komponisten George Frideric Händel sin Foundling Hospital Anthem, og satte årlige opp verket Messias, for å støtte en veldedighetsorganisasjon for foreldreløse barn i London. Andre som avholdt veldedighetskonsert var for eksempel Ludwig van Beethovens, Akademie-konsert, i 1808.

I moderne tid regnes den første veldedighetskonsert å være Concert For Bangladesh, to arrangementer holdt på Madison Square Garden i New York i 1971, som ble organisert av George Harrison og Ravi Shankar. I Madison Square Garden ble det også i 1979 avholdt konserter mot kjernekraft, No Nukes, arragert av  Jackson Browne, Graham Nash og Bonnie Raitt. På 1980-tallet arrangerte Bob Geldof Live Aid, konseptet til denne konserten har blitt benyttet ved flere etterfølgende konserter.

De to største veldedighetskonsert gjennom tidene var Live 8 og Live Earth, som begge tiltrakk seg milliarder av seere.

Konserter

Et utvalg av pop og rock konserter:

Det er også blitt gitt ut veldedighets-album eller singler av grupper, dannet for anledningen, med kjente artister som Band AidDo They Know It's Christmas?» 1984), USA for AfricaWe Are The World» 1985) og Forente Artister (Sammen for livet 1985 og Venn 2005).

Turné

Når en musiker, et band eller et orkester – eller en annen form for kunstner – reiser rundt og holder flere konserter – eller andre forestillinger – over kort tid, kalles dette en turné. Turnene er ofte en markedsføring, gjerne i forbindelse med lansering av et nytt album. Internasjonalt kjente artister kan derimot besøke flere kontinenter i løpet av én og samme turné.

Slippfest

Slippfest eller releasekonsert (fra en. to release, «å slippe») er en type konsert som en musikalsk gruppe eller artist holder når gruppen eller artisten utgir et nytt musikkalbum. Slike konserter har blitt en tradisjon for mange, men det er ingen regel som sier at konserten holdes.

Musikkfestival

Festivaler er oftest årlige og går over flere dager, musikkfestivaler har konserter innendørs og utendørs.

Konsertregler

Suksessen til enhver konsert, enten det er et rockeband eller et symfoniorkester, avhenger av oppførselen til publikum. Reglene er selvfølgelig meget forskjellig for de forskjellige settingene, men det som er felles for alle konserter er at man skal ha respekt for de som fremfører konserten. For deres kunstneriske arbeid og deres forberedelser til konserten. Man skal også ha respekt for alle de andre som er tilstede på konserten. Er det noe man ikke er fornøyd med bør man forlate konserten istedenfor å forstyrre noen som er fornøyde.

For de fleste konserter er det ikke noen kleskode, men for opera, symfoniorkester, strykekvartetter eller annet i denne sjangeren er kanskje ikke shorts og bluse/skjorte i glorete farger noe? Kle deg passende, er du usikker snakk med mer erfarne konsertgjengere.

Er det sitteplasser skal man ha satt seg før konserten starter. Kom heller litt tidlig enn litt for sent, en konsert som krever litt penere kleskode krever også tidligere fremmøte. Hvis du kommer for sent, sett deg aldri under en forestilling, vent på pausen mellom sangene. Er det ikke sitteplasser er det ikke like viktig med presist fremmøte, men av respekt for de som fremfører konserten bør man ikke komme langt ut i konserten.

Følg regler eller retningslinjer satt opp av konsertarrangørene. Disse finner man som reglene på billetten eller på arrangørens hjemmeside. For eksempel tillater mange forestillinger fotografering så lenge det ikke benyttes blits, og de fleste forbyr videoopptak. For utendørs konserter kan paraplyer være forbudt.

Hold mobiltelefonen slått av eller på lydløs. Er det sitteplasser kan det være veldig distraherende at noen sende tekstmeldinger eller på annen måte bruke telefonen under konserten. Telefonens skjerm lyser å er synlig for alle som sitter nær eller bak deg, ha respekt for de andre som er tilstede.

Vis din takknemlighet med applaus. Applaus etter at noen har spilt soloer er akseptabelt for jazz og rock. Det også forskjell på konsertene når det gjelder roping, for opera, symfoniorkester, strykekvartetter eller annet i denne sjangeren er ikke akseptabelt, men på jazz og rockekonsert er dette helt OK. Å synge med er å vise de som opptrer at dere kjenner sangene deres og setter pris på dem. Å prater med andre under sangene er ikke akseptabelt samme hvilke musikkstil det er snakk om, dette er respektløst både ovenfor de som fremfører konserten og de som er tilstede på konserten, skal man prate bør man gå et annet sted.

Har dere med barn, diskuter konsert etikett før du ankommer og sørg for at barna oppfører seg ordentlig.[2]

Referanser