Hopp til innhold

Dambura

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den utskrivbare versjonen støttes ikke lenger eller har rendringsfeil. Oppdater eventuelle bokmerker i nettleseren din og bruk nettleserens standard utskriftsfunksjon i stedet.
Dambura

Dambura (også referert til som danburra i Nord-Afghanistan, Tadsjikistan og Usbekistan,[1] dombura i Tadsjikistan og Usbekistan, dumbura blant basjkirer og tatarer, dombra i Kasakhstan, dombıra i Tyrkia og dombira eller 冬不拉 i Xinjiang i Kina) er langhalset lutt som er i utbredt bruk i sentralasiatiske land. Navnet kommer fra det persiske tanbur og instrumentet deler noen av sine egenskaper med det tyrkiske komuz. Dutaren fra Turkmenistan er også nært beslektet. Det samme er tambura.

Typer

Bilde av en dombra på et frimerke fra Kasakhstan

Instrumentet er litt forskjellig fra sted til sted. Den kasakhstanske dombra har tverrbånd og spilles ved å klimpre med hånden eller plukke strenger hver for seg, med et trykk på instrumentets hovedoverflate av og til. Mens strengene tradisjonelt er laget av sener, er moderne damburaer vanligvis laget ved hjelp av nylonstrenger.

Damburaer fra Turkestan og Badakhshan mangler tverrbånd,[2] og har en kropp og hals skåret ut fra et enkelt stykke tre, vanligvis fra morbærtreet eller aprikostreet. Damburaen spilles ved mye hamring og skraping på instrumentet for å få en perkussiv lyd. De to strengene er laget av nylon (i moderne tid) eller tarmer. De krysser en kort stol til en nål i den andre enden av kroppen. Det er et lite lydhull på baksiden av instrumentet, mens toppen består av et tykt trelag. Dette laget er ikke behandlet med noe ferniss, filing/sliping av noe slag, og som med alle andre afghanske instrumenter finnes det noe dekorasjon.[2]

Dumburaen er det tilsvarende instrumentet til basjkirer og tatere. En som spiller instrumentet slår på alle strengene samtidig. Den øverste strengen gir borduntonen og den nedre gir melodien. En dumbura brukes av soloartister så vel som av musikkgrupper.

Se også

Referanser

  1. ^ «Wesleyan – Teahouse music». Arkivert fra originalen 19. november 2010. Besøkt 2. juli 2010. 
  2. ^ a b Atlas of plucked instruments - Central Asia

Eksterne lenker