Tigerstaden
Tigerstaden er et kallenavn for Oslo som opprinnelig er brukt for å beskrive Oslo som en farlig og ubarmhjertig storby.
Historie
Bruken av Tigerstaden om Oslo kan føres tilbake til Bjørnstjerne Bjørnsons dikt Godt mot[1] (først kalt Siste sang), i samlingen Digte og sange fra (1870). I diktet skildres en kamp mellom en landsens hest og en tiger (symbol på byen). I en artikkel i Morgenbladet i 1889 uttales at Bjørnson utslynger hånende ord mot Christiania, «denne kolde by, som han tidligere har kaldt 'tigerstaden'». Senere er Tigerstaden brukt av blant andre Christian Krohg, Nils Collett Vogt og Rudolf Muus.[2]
Bruk i dag og tigerskulpturer
Begrepet brukes i dag som oftest av folk som bor utenbys uten nødvendigvis med den negative referansen det opprinnelig hadde. For mange folk i Oslo selv er begrepet positivt ladet og brukes med stolthet. Flere idrettslag i Oslo bruker i dag tiger som navn, logo eller maskot, inkludert Centrum tigers basketklubb, Oslo Tigers Ishockeyklubb, Tiger Karateklubb og roller derby laget Oslo Tiger City Beasts.
Som en referanse til begrepet ble det også plassert en rekke skulpturer av tigre på Fridtjof Nansens plass foran Oslo rådhus i jubileumsåret 2000, og en større bronseskulptur av en tiger laget av billedhuggeren Elena Engelsen og gitt av bedriften Eiendomsspar på Jernbanetorget foran Oslo sentralstasjon og et par andre steder rundt i hovedstaden.
Tigerskulpturen på Jernbanetorget
Ideens opphavsmann og fremste forkjemper var arkitekt Thore Svingen (1945-2010). Thore Svingen kjente godt til Bjørnstjerne Bjørnsons uttrykk «Tigerstaden». Han kontaktet Mentz Schulerud, som støttet at tigeren burde stå på Jernbanetorget.
Til Oslos tusenårs-jubileum år 2000 ønsket Eiendomsspar å gi kommunen en gave. Dermed ble Elena Engelsens tigerskulptur plassert på Jernbanetorget.
Referanser
- ^ «Godt mot». Dikt.org. Besøkt 7. august 2017.
- ^ «Fra Språkrøret: Hvorfor kaller vi Oslo for Tigerstaden?» St. Hallvard, 3/1991, side 61