Hopp til innhold

Fordøyelse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sideversjon per 10. okt. 2015 kl. 18:40 av Jeblad (bot) (diskusjon | bidrag) (Artikkelen er helt uten indikasjoner på kilder, det kan likevel være feilplasserte lenker og/eller referanser)

Fordøyelse er en kjemisk prosess der organismer bryter ned komplekse næringsemner til enklere substanser som de kan absorbere og utnytte i stoffskiftet. Det skilles mellom intracellulær fordøyelse, som foregår inne i enkeltceller, og ekstracellulær fordøyelse, som foregår utenfor cellene (i hovedsak i fordøyelseskanalen, som hos dyr utgjør størsteparten av fordøyelsessystemet).

Fordøyelsesprosessen består alltid av inntak, nyttiggjøring (selve fordøyelsen) og utstøting av rester.

Intracellulær fordøyelse

Intracellulær fordøyelse er fordøyelse som foregår inne i enkeltceller, eksempelvis hos blåskjell i tillegg til den ekstracellulær fordøyelsen som skjer i magsekken og har en sentral fordøyelseskjertel der hovedsakelig proteinfordøyelsen skjer. Avfall returneres til magesekken, der ekstracellulær fordøyelse skjer.

Ekstracellulær fordøyelse

Ekstracellulær fordøyelse skjer i fordøyelsesorganer. Hos mennesker starter den med inntaket av næringsstoffer i munnhulen, mens nyttiggjøring av visse væsker, salter og K-vitaminer avsluttes i tykktarmen. Utstøting av rester skjer via endetarmen.

Se også