Hopp til innhold

Nuuk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sideversjon per 20. mai 2012 kl. 22:03 av Sidhekin (diskusjon | bidrag) (småpirk + avlenker lite sentralt år og dato)

Nuuk, noen ganger tidligere skrevet Nouk. (eg. «neset», dansk: Godthåb) er hovedstaden i det selvstyrte danske territoriet Grønland. Den tilhører fra 1. januar 2009 Sermersooq kommune. Byen ligger ved munningen av Godthåbsfjorden på Grønlands vestkyst, ca. 240 km. syd for den nordlige polarkrets. Fjorden er en av verdens største og mest forgrenede fjorder, en av de største øyene der er Storø. Nuuk er det største kulturelle og økonomiske senteret på Grønland. Det største byene som ligger nærmest hovedstaden er Iqaluit og St. John's i Canada og ReykjavikIsland.

Byen ble grunnlagt i 1728 av den norske misjonæren og senere biskopen av Grønland Hans Egede, som gav byen navnet Godthaab. Grønland var på denne tiden en norsk koloni, og Norge var i sin tur del av Danmark-Norge. Skandinaver grunnla imidlertid bosetninger i området allerede i det 10. århundre, og det bodde senere også eskimoer der. Ved oppløsningen av Danmark-Norge etter Napoleonskrigene ble byen sammen med resten av Grønland del av Danmark.

Etter at Nansen og de andre i ekspedisjonen hadde krysset Grønland på ski i 1888, ankom de Godthåb. De kom hit 3. oktober, og måtte overvintre her siden den siste båten før vinteren hadde gått. Denne tiden bodde de sammen med inuittene og brukte tiden bl.a. til å studere deres levesett.

Klimaet er lavarktisk med en gjennomsnittstemperatur på syv grader i juli og minus åtte i januar.

Den 1. januar 2005 hadde byen 15 501 innbyggere, som inkluderer både inuitter/eskimoer og dansker, samt personer av inuittisk opprinnelse med dansk som morsmål. Da Grønland fikk selvstyre i 1979 ble navnet Nuuk tatt i bruk av kommunen, selv om navnet Godthåb fremdeles brukes av de danskspråklige innbyggerne i byen. Språkrådet anser både Nuuk og Godthåb som anbefalt i bruk på norsk.[1]

Byens borgermester var fram til 2007 Agnethe Davidsen. I 2008 er Nikolaj Heinrich borgermester.

Panoramabilde fra Godthåb, oktober 2006

Kjente personer

Vennskapsbyer

By Land År
Cuxhaven Tysklands flagg
Aalborg Danmarks flagg 2002
Vantaa Finlands flagg 1965
Changchun Kinas flagg
Tiverton, Rhode Island USAs flagg
Lyngby-Taarbæk Danmarks flagg
Huddinge Sveriges flagg
Reykjavik Islands flagg
Ushuaia Argentinas flagg
Bocas del Toro Panamas flagg
Sorong Indonesias flagg

Referanser

  1. ^ «Geografiske namn: G–N». Språkrådet. Besøkt 18. mai 2011.