Hopp til innhold

Østersjørådet: Forskjell mellom sideversjoner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Slettet innhold Innhold lagt til
Avilena (diskusjon | bidrag)
m == Referanser == <references />
Ingen redigeringsforklaring
 
Linje 3: Linje 3:
'''Østersjørådet''' er et regionalt samarbeidsråd for landene rundt [[Østersjøen]]. Det ble grunnlagt i 1992 for å behandle ulike spørsmål som økonomi, menneske&shy;rettigheter og spørsmål om sikkerhet med hensyn til kjerne&shy;fysisk stråling.
'''Østersjørådet''' er et regionalt samarbeidsråd for landene rundt [[Østersjøen]]. Det ble grunnlagt i 1992 for å behandle ulike spørsmål som økonomi, menneske&shy;rettigheter og spørsmål om sikkerhet med hensyn til kjerne&shy;fysisk stråling.


I 1998 ble det etablert et permanent sekretariat i [[Stockholm]], i 2009 hadde sekretariatet om lag 15 fast ansatte. Det høyeste nivå innenfor Østersjørådet er samling av utenriks&shy;ministre, det skjer hvert andre år. Østersjørådet har 12 medlemmer: [[Danmark]], [[Estland]], [[Finland]], [[Tyskland]], [[Island]], [[Latvia]], [[Litauen]], [[Norge]], [[Polen]], [[Russland]] (fram til mai 2022), [[Sverige]] og [[Europakommisjonen]].
Østersjørådet har elleve medlemmer: [[Danmark]], [[Estland]], [[Finland]], [[Tyskland]], [[Island]], [[Latvia]], [[Litauen]], [[Norge]], [[Polen]], [[Sverige]] og [[Europakommisjonen]].


Syv land har observatørstatus: [[Frankrike]], [[Italia]], [[Nederland]], [[Slovakia]], [[Ukraina]], [[Storbritannia]] og [[USA]].
Syv land har observatørstatus: [[Frankrike]], [[Italia]], [[Nederland]], [[Slovakia]], [[Ukraina]], [[Storbritannia]] og [[USA]].


Rådets presidentskap roterer mellom de elleve medlems&shy;statene på årlig basis. Hvert presidentskap fastsetter et sett med spesifikke prioriteringer for å veilede rådets arbeid for presidentskapets år og varer i ett år fra 1. juli til 30. juni. Norge innehar formannskapet 2021-2022.
Det høyeste nivå innenfor Østersjørådet er samling av utenriks&shy;ministre, det skjer hvert andre år. Rådets presidentskap roterer mellom de elleve medlems&shy;statene på årlig basis. Hvert presidentskap fastsetter et sett med spesifikke prioriteringer for å veilede rådets arbeid for presidentskapets år og varer i ett år fra 1. juli til 30. juni.


I 1998 ble det etablert et permanent sekretariat i [[Stockholm]], i 2009 hadde sekretariatet om lag 15 fast ansatte.
Under [[Russlands invasjon av Ukraina 2022]] trakk Russland seg ut av Østersjørådet.<ref>[https://www.dagbladet.no/studio/nyhetsstudio/5?post=94218 «Russland trekker seg fra Østersjørådet»], Dagbladet, 17. mai 2022</ref>

[[Russland]] var medlem frem til 2022, da landet ble suspendert av de andre medlemmene som følge av [[Russlands invasjon av Ukraina 2022]]. Russland trakk seg deretter fra rådet.<ref>[https://www.dagbladet.no/studio/nyhetsstudio/5?post=94218 «Russland trekker seg fra Østersjørådet»], Dagbladet, 17. mai 2022</ref> Mellom 2013 og 2022 ble det heller ikke holdt regulære møter i Østersjørådet på utenriksministernivå på grunn av [[Den russisk-ukrainske krigen|Russlands overtakelse av ukrainsk territorium]].<ref>[https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/ostersjoradet/id2912837/]</ref>


== Referanser ==
== Referanser ==

Siste sideversjon per 25. mai 2022 kl. 20:34

Østersjørådet
Stiftet6. mars 1992 (København)
HovedkontorStockholm
Antall medlemmer 10 medlemsstat
Nettstedcbss.org (en)
Medlemsland i Østersjørådet

Østersjørådet er et regionalt samarbeidsråd for landene rundt Østersjøen. Det ble grunnlagt i 1992 for å behandle ulike spørsmål som økonomi, menneske­rettigheter og spørsmål om sikkerhet med hensyn til kjerne­fysisk stråling.

Østersjørådet har elleve medlemmer: Danmark, Estland, Finland, Tyskland, Island, Latvia, Litauen, Norge, Polen, Sverige og Europakommisjonen.

Syv land har observatørstatus: Frankrike, Italia, Nederland, Slovakia, Ukraina, Storbritannia og USA.

Det høyeste nivå innenfor Østersjørådet er samling av utenriks­ministre, det skjer hvert andre år. Rådets presidentskap roterer mellom de elleve medlems­statene på årlig basis. Hvert presidentskap fastsetter et sett med spesifikke prioriteringer for å veilede rådets arbeid for presidentskapets år og varer i ett år fra 1. juli til 30. juni.

I 1998 ble det etablert et permanent sekretariat i Stockholm, i 2009 hadde sekretariatet om lag 15 fast ansatte.

Russland var medlem frem til 2022, da landet ble suspendert av de andre medlemmene som følge av Russlands invasjon av Ukraina 2022. Russland trakk seg deretter fra rådet.[1] Mellom 2013 og 2022 ble det heller ikke holdt regulære møter i Østersjørådet på utenriksministernivå på grunn av Russlands overtakelse av ukrainsk territorium.[2]

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]