Hopp til innhold

Samael: Forskjell mellom sideversjoner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Slettet innhold Innhold lagt til
m 🖕🏿🖕🏿🖕🏿🖕🏿
Tagger: Tilbakestilt Visuell redigering Mobilredigering Mobilwebredigering
Utvik (diskusjon | bidrag)
m Tilbakestilte endring av Mmmmmmmnnnngghukvgjk (bidrag) til siste versjon av Jeblad (bot)
Tagg: Tilbakestilling
 
Linje 1: Linje 1:
'''Samael''' eller '''Sammael''' (hebr. ''סמאל'') er en [[engel]] i [[jødedom|jødisk]] mytologi, som vanligvis sidestilles med [[Satan]]. Navnet kan muligens oversettes (omtrentlig) som «Guds gift». Samael opptrer også i tekster fra tidlig kristen [[gnostisisme]] og spiller en viktig rolle i [[antroposofi]]en. I rabbinsk litteratur er Samael lederen for ''satanene'' (demonene) og en dødsengel. Han blir også sagt å være [[Esau]]s skytsengel.<ref>Talmud, ''Yalkut'' I, 110</ref> I og med Samaels skiftende egenskaper har han blitt sett som både [[god]] og [[ond]]. Sammael var guds budbringer han er kalt den fallene englen
'''Samael''' eller '''Sammael''' (hebr. ''סמאל'') er en [[engel]] i [[jødedom|jødisk]] mytologi, som vanligvis sidestilles med [[Satan]]. Navnet kan muligens oversettes (omtrentlig) som «Guds gift». Samael opptrer også i tekster fra tidlig kristen [[gnostisisme]] og spiller en viktig rolle i [[antroposofi]]en. I rabbinsk litteratur er Samael lederen for ''satanene'' (demonene) og en dødsengel. Han blir også sagt å være [[Esau]]s skytsengel.<ref>Talmud, ''Yalkut'' I, 110</ref> I og med Samaels skiftende egenskaper har han blitt sett som både [[god]] og [[ond]].


== Referanser ==
== Referanser ==

Siste sideversjon per 30. nov. 2020 kl. 20:21

Samael eller Sammael (hebr. סמאל) er en engel i jødisk mytologi, som vanligvis sidestilles med Satan. Navnet kan muligens oversettes (omtrentlig) som «Guds gift». Samael opptrer også i tekster fra tidlig kristen gnostisisme og spiller en viktig rolle i antroposofien. I rabbinsk litteratur er Samael lederen for satanene (demonene) og en dødsengel. Han blir også sagt å være Esaus skytsengel.[1] I og med Samaels skiftende egenskaper har han blitt sett som både god og ond.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Talmud, Yalkut I, 110
Autoritetsdata