Hopp til innhold

Honningdugg: Forskjell mellom sideversjoner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Slettet innhold Innhold lagt til
Duffman (diskusjon | bidrag)
m {{ukategorisert}}
Jeblad (bot) (diskusjon | bidrag)
m fjerner float, denne gir feil
 
(17 mellomliggende versjoner av 13 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
{{Kildeløs|Helt uten kilder.|dato=10. okt. 2015}}
'''Honningdugg''' er en sukkerholdig veske som utskilles gjennom en kjertel hos noen [[bladlus]] ([[Hemiptera]]) og andre plantesugende [[insekter]]. Det er et overskudd som insektene må kvitte seg med.
[[Fil:Bladlus02.jpg|thumb|Mange [[maur]] beskytter [[bladlus]] og får [[honningdugg]] tilbake. Her på stilk av [[rødknapp]].]]


'''Honningdugg''' eller '''bladlussukker''' er en sukkerholdig [[væske]] ([[karbohydrat]]er) som utskilles gjennom en [[kjertel]] hos noen [[bladlus]] ([[Hemiptera]]) og andre plantesugende [[insekter]]. Det er et overskudd som insektene må kvitte seg med.
Særlig [[maur]] ser nytten i dette og «melker» bladlusene for honningdugg. Maur og bladlus lever i [[symbiose]], mauren beskytter bladlusene og får honningdugg som belønning. Til sammen er det regnet ut at en koloni maur i løpet av en sommer kan ta med seg, så mye honningdugg til maurtuen, at det tilsvarer opptil 10 kg sukker.


Særlig [[maur]] ser nytten i dette og «melker» bladlusene for honningdugg. Maur og bladlus lever i [[symbiose]], mauren beskytter bladlusene og får honningdugg som belønning. Til sammen er det regnet ut at en [[Koloni (biologi)|koloni]] maur i løpet av en sommer kan ta med seg så mye honningdugg til maurtuen, at det tilsvarer opptil 10 kg sukker.
{{ukategorisert}}
{{Autoritetsdata}}

[[Kategori:Entomologi]]
[[Kategori:Zoologi]]

Siste sideversjon per 6. sep. 2017 kl. 13:46

Mange maur beskytter bladlus og får honningdugg tilbake. Her på stilk av rødknapp.

Honningdugg eller bladlussukker er en sukkerholdig væske (karbohydrater) som utskilles gjennom en kjertel hos noen bladlus (Hemiptera) og andre plantesugende insekter. Det er et overskudd som insektene må kvitte seg med.

Særlig maur ser nytten i dette og «melker» bladlusene for honningdugg. Maur og bladlus lever i symbiose, mauren beskytter bladlusene og får honningdugg som belønning. Til sammen er det regnet ut at en koloni maur i løpet av en sommer kan ta med seg så mye honningdugg til maurtuen, at det tilsvarer opptil 10 kg sukker.