Toga
Toga er en omfangsrik kappe som ble båret utenpå en tunika som det viktigste klesplagget for frie, mannlige borgere i det gamle Roma. Plagget bestod av et stort stykke vevd ulltøy, opptil 5-6 meter langt og 2-3 meter bredt, som ble drapert rundt kroppen.
Historikk
rediger
En toga liknet på grekernes himation, men var mye større. Romerne fikk plagget fra etruskerne 300-tallet f.Kr. Det ble opprinnelig brukt av begge kjønn, og var et statlig symbolsk kledning som folk flest ikke gikk med.[1] Fra 200-tallet f. Kr. ble det forbeholdt menn og var vanlig drakt i keisertida. Togaene ble båret over en tunika av lin, et plagg som tilsvarte grekernes kiton. Frie romere kunne bare bruke tunika uten toga hjemme. Etter hvert ble togaen avløst av pallium, et firkantet ytterplagg. Da ble togaer, som var både kostbare og til dels upraktiske, kun båret av regjeringsmedlemmer. Særskilte togaer, som skarlagenrøde togaer var forbeholdt en imperator, en general som hadde utvidet rikets grenser og vunnet minst en stor kamp som ledd i utvidelsen. Foruten seierherrer hadde bare eiendomseiere lov å bære fargede togaer.[2] Togadraperer var et eget yrke.[3] Fargen på togaene, og hvordan de ble drapert, markerte sosiale forskjeller etter strenge regler. Togaen kunne være et statussymbol i antikkens Roma.[4] Romerne hadde flere betegnelser på ulike togaer, minst seks ulike typer i henhold til sosiale konvensjoner:[1]
|
Se også
redigerReferanser
rediger- ^ a b «The Six Types of Toga in Ancient Rome» Arkivert 21. februar 2017 hos Wayback Machine., About.com
- ^ Om romerske draktskikker i Lehnert, Gertrud (1999): Moter, Cappelen
- ^ Om romersk drakt i Christophersen, Kirsten Holtermann (1997): Drakthistorie, Yrkesopplæring
- ^ «Toga», BrillOnline Reference Works
- ^ «kandidat», Bokmålsordboka
- ^ «candidate (n.)», Online Etymology Dictionary
Litteratur
rediger- Sebesta, Judith Lynn; Bonfante, Larissa (2001): The World of Roman Costume, University of Wisconsin Press
- Vout, Caroline (oktober 1996): «The Myth of the Toga: Understanding the History of Roman Dress» i: Greece & Rome, 43 (2), s. 204-220.