Sulawesi (tidligere Celebes) er den tredje største av øyene i Indonesia og en av De store Sundaøyene. Sulawesi er verdens ellevte største øy med et areal på 189 070 km². Øya har drøye 18 millioner innbyggere.

Sulawesi
Pulau Sulawesi
Topografisk kart over Sulawesi.
Geografi
PlasseringSørøst-Asia
Øygruppe / del avDe store Sundaøyer
Areal 189 070 km²[1]
Høyeste punktRantemario (3478 moh.)
Administrasjon
LandIndonesias flagg Indonesia
Største bosetningMakassar
Demografi
Befolkning18 455 058 (2014 (estimat))
Befolkningstetthet97,61 innb./km²
Posisjon
Kart
Sulawesi
2°S 121°Ø

Øya ligger øst for Borneo, sør for Filippinene, vest for Molukkene og nord for Flores og Timor. Dens karakteristiske form består av fire halvøyer, har flere fjellformasjoner og aktive vulkaner i sentrale strøk. Rantemario (3 478 moh) og Rantekombola (3 455 moh) er de høyeste fjellene. Innsjøene Towuti og Tondano er relativt store.

Sulawesi består av seks provinser: Gorontalo, Sulawesi Barat, Sulawesi Selatan, Sulawesi Tengah, Sulawesi Tenggara, og Sulawesi Utara. De største byene på øya er Makassar (tidligere Ujung Pandang) på sørvestkysten og Manado (nordspissen). Bitung er en by i nord som er kjent for dykkerturisme.

Øya har et rikt dyreliv med flere sjeldne arter. Bl.a. finnes den sjeldne fuglearten maleos kun på denne øya. For å sikre artens overlevelse har miljøvernorganisasjonen Wildlife Conservation Society kjøpt en strand på øya for at den skal ha en plass å legge eggene sine i fred.[2]. Andre svært spesielle arter som bare finnes på Sulawesi er hjortesvin (Babyrousa) og de to artene av anoa (Bubalus). Øya har svært mange endemiske insektarter.

Sulawesi ligger nær wallacelinjen; enkelte mener den går delvis over øya. Faunaen er blanding av indomalayiske og australasiatiske arter. I tretoppene lever for eksempel typiske asiatiske dyr som celebesmakak (Macaca nigra) og spøkelsesaper (Tarsius) sammen med kuskuser (Ailurops), som er pungdyr.[3]

Referanser

rediger
  1. ^ Sulawesi Encyclopedia.com
  2. ^ NA24 – Kjøpte privat solfylt strand til fugl Arkivert 17. mai 2009 hos Wayback Machine. (besøkt 16. mai 2009)
  3. ^ The strange Asian island where monkeys and marsupials meet BBC Earth Besøkt 10. august 2018.

Eksterne lenker

rediger