Sibirturt (Mulgedium sibiricum) er en plante i salatslekten i kurvplantefamilien. Den er i en egen slekt, sibirturtslekten (Mulgedium). Sibirturt er en typisk art for det boreale barskogsbeltet i nordlige områder i Eurasia. Den vokser fra nordlige Norge og Sverige og store deler av Finland østover til Kamtsjatka, Sakhalin, Kurilene og Hokkaido. I Norge vokser den fra Salangen i Troms til Sør-Varanger i Finnmark. Voksesteder er fuktige skogsområder, enger, sand og grus ved elver og vassdrag og i grøfter.

Sibirturt
Nomenklatur
Mulgedium sibiricum
(L.) Benth. ex Maxim.
Synonymi
Lactuca sibirica
Populærnavn
sibirturt[1]
Klassifikasjon
RikePlanteriket
DivisjonKarplanter
KlasseBlomsterplanter
OrdenAsterales
FamilieKurvplantefamilien
SlektLactuca
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

VU — Sårbar
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: elvebredder, fuktige steder i skog og eng
Utbredelse: nordlige områder i Eurasia

Planten er flerårig og vokser med en ugrenet stilk som typisk blir 25–100 cm høy. Stilken har flere smale, lansettformede blader som kan ha ben eller fintannede kanter. Den blomstrer i juli–august med blå eller lyslilla blomster som sitter i kvaster og er rundt 2 cm brede. Fruktene er dunete og opptil 5 mm lange.

Sibirturt har mange fellestrekk med tatarturt, men skiller seg ved at sistnevntes kurver sitter i klaser mens bladene er litt parflikede. Artene turt (Cicerbita alpina) og kjempeturt (C. macrophylla) har lignende blå blomster, men skiller seg fra sibirturt ved å ha kjertelhårede blomsterkurver med skaft.

Referanser

rediger
  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 25. februar 2022. Besøkt 25. februar 2022. 
  2. ^ Solstad H, Elven R, Arnesen G, Eidesen PB, Gaarder G, Hegre H, Høitomt T, Mjelde M og Pedersen O (24. november 2021). «Karplanter. Vurdering av sibirturt Mulgedium sibiricum som LC→VU for Norge» . Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 29. mars 2023. 

Litteratur

rediger

Eksterne lenker

rediger