Melamin

kjemisk forbindelse

Melamin (ikke å forveksle med melanin) er et polymer som fremstilles syntetisk og brukes til en rekke formål. Melaminets viktigste anvendelse er i produksjon av melaminplast. Men melamin anvendes også for eksempel som vannavstøtende middel i sedler. Melaminet er svært lite løselig i vann. Det er en organisk base med den kjemiske formelen C3H6N6.

Kjemisk struktur
Merking av produkter fremstilt av Melamin.

Stoffet ble første gang fremstilt syntetisk av den tyske kjemikeren Justus von Liebig i 1834. Den første, kommersielle produksjon fant sted i 1930, og ettersom man fant stadig flere bruksfelter, økte produksjonen raskt. Betydelige produsenter er selskaper som BASF, DSM Melamin, Agrolinz Melamine International GmbH (AMI) og Zakłady Azotowe Puławy (ZAP). For det europeiske marked er import fra Asia, særlig fra Folkerepublikken Kina, blitt stadig viktigere på 2000-tallet.

Melaminplast tilvirkes ved kjemisk reaksjon mellom melamin og formaldehyd, og er en hard, herdet plast som benyttes for eksempel til plasttallerkener, plastkopper, plastskåler og i laminater som respatex til bordplater, kjøkkenluker og benkeplater.

Substansen ble alminnelig kjent gjennom en melkepulverskandale i Kina i september 2008. Nesten 13 000 spedbarn havnet på sykehus etter å ha inntatt melk av melkepulver tilsatt melamin for å maskere utvanning. Av det store antallet skal rundt 100 ha utviklet alvorlige symptomer og fire være døde av nyresvikt.

Melamin er ikke brennbart. Melamin smelter og dekomponerer ved 345 °C. Melamin brukes som flammehemmer i plastmaterialer fordi den frigir nitrogen ved høy temperatur som kveler brann.