Lysrør
Lysrør, tidligere også kalt lysstoffrør, er forskjellige typer gassfylte glassrør som brukes som lyskilder i lamper og annen belysning.
Virkemåte
redigerVed hjelp av en tennspenning ioniseres gassen i røret slik at den blir elektrisk ledende. Spenningen reduseres deretter, og strømmen gjennom gassen eksiterer kvikksølvdampen, argon- eller neongassen. Dette skaper plasma som produserer kortbølget ultrafiolett lys. Det ultrafiolette lyset får lysstoffet (fosfater) på innsiden av glassrøret til å fluorisere, noe som produserer synlig lys.
Kompaktlysrør og sparepærer
redigerKorte lysrør kalles kompaktlysrør.
Kompaktlysrør utstyrt med lyspæresokkel som på vanlige glødelamper har en innebygget omformer i sokkelen, og kalles ofte sparepærer. Disse kan brukes i ordinære armaturer beregnet for glødelamper, og bruker bare rundt 20% av energien for samme lysutbytte, og varer lenger.
Lysrør har en levetid på ca. 16 000-24 000 timer.[1] Det finnes lysrør på markedet som har levetid opptil 84 000 timer, disse kalles Long Life lysrør. Levetiden avhenger av brenntid, samt antall innkoblinger. Lysstyrken reduseres gjennom hele levetiden.
Innlevering av kasserte sparepærer og lysrør
redigerI Norge kan man, av miljømessige hensyn, levere inn kasserte sparepærer og lysrør gratis til butikker som selger slike varer, uten krav om nykjøp eller at produktet ble kjøpt hos denne forhandleren.
Se også
rediger- Glødelampe, glødelampe lyser ved at strøm sendes gjennom en tynn leder.
- Halogenlampe, halogenlampe er en glødelampe hvor kapselen er fylt med en halogengass.
- Lysdiode, lysdiode (LED) er en halvleder-diode som lyser med et inkohorent monokromatisk lys når en likerettet spenning påføres.
- Metalldamplampe, lampe som gir lys fra en elektrisk utladning gjennom edelgass og metalldamp.
- Lampe
- Lyskilde
- Luminescens
Referanser
rediger- ^ «Hus og heim: Lyskilder». Arkivert fra originalen 2. mars 2008. Besøkt 21. februar 2008.
Eksterne lenker
rediger- (en) Fluorescent lamps – kategori av bilder, video eller lyd på Commons
- Miljødirektoratet: Kjemikalier
- Miljøstatus i Norge: Miljøgifter