Harry Potter
Harry Potter er en serie på sju fantasy-romaner skrevet for barn og ungdom av den britiske forfatteren J.K. Rowling. Bøkene ble kåret til de beste ungdomsbøkene gjennom tidene av National Public Radios lyttere i 2012.[1] Den første boken i Harry Potter-serien ble utgitt 1997. Serien har, med et samlet salg på over 690 millioner bøker på i alt 80 språk, oppnådd en utbredelse, kommersiell suksess og kulturell status ingen annen bokserie er i nærheten av. På engelsk blir Harry Potter-bøkene utgitt av forlagene Bloomsbury (Storbritannia), Scholastic Press (USA), Allen & Unwin (Australia) og Raincoast Books (Canada). I Norge har de blitt oversatt av Torstein Bugge Høverstad og utgitt av Cappelen Damm.
Harry Potter | |||
---|---|---|---|
orig. Harry Potter | |||
Forfatter(e) | J. K. Rowling | ||
Språk | Britisk-engelsk | ||
Sjanger | Fantasy | ||
Utgitt | 1997 | ||
Forlag | Bloomsbury Publishing, Scholastic, Salamandra, Azbuka, Rosman, A-ba-ba-ha-la-ma-ha, Raincoast Books, Egmont Bulgaria, Zangak, Qanun | ||
Illustratør(er) | Mary GrandPré, Jim Kay, Kazu Kibuishi, Jonny Duddle, Andrew Davidson | ||
OCLC | 1085412199 | ||
Bøkene handler om den foreldreløse trollmannsgutten Harry Potter og hans kamp mot den onde trollmannen Voldemort som drepte foreldrene hans da han var spedbarn. Harry Potter fikk sitt velkjente lynarr som følge av hendelsen. Bokserien følger Harry Potter fra han er elleve år gammel. Hver bok omhandler et nytt skoleår ved Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom, og Potters kamp mot Voldemort og hans følgere som er kaldt dødsetere. Rowlings univers er fullt av magiske vesner som eksisterer skjult for vanlige mennesker, også kalt gomper. Bøkene er lange og handlingsmettede og inneholder humor, spenning og tildels voldsom dramatikk. Bokserien er lovprist for å oppmuntre barn til å lese, men den har også fått kritikk fra enkelte kristne miljøer på grunn av tilstedeværelsen av magi og onde, ikke-kristne krefter.[trenger referanse]
Utgivelsene av bøkene har fulgt en godt regissert og annonsert fremdriftsplan. Den siste boka i serien, Harry Potter og dødstalismanene, ble lansert på engelsk den 21. juli 2007, og på norsk den 1. desember 2007. Den første romanen, Harry Potter og de vises stein, ble lansert i 1997 i engelsk versjon og i 1999 i norsk versjon, og den nest siste boken, Harry Potter og Halvblodsprinsen, ble lansert i 2005. Alle bøkene er filmatisert. Det ble bestemt at Harry Potter og Dødstalismanene skulle deles i to deler, og den første filmen hadde premiere 12. november 2010, mens den andre og siste delen hadde premiere 15. juli 2011.
Bøkene
redigerBokserien
rediger- Harry Potter og de vises stein (Harry Potter and the Philosopher's Stone i Storbritannia og Harry Potter and the Sorcerer's Stone i USA)
- Harry Potter og Mysteriekammeret (Harry Potter and the Chamber of Secrets i Storbritannia)
- Harry Potter og fangen fra Azkaban (Harry Potter and the Prisoner of Azkaban i Storbritannia)
- Harry Potter og ildbegeret (Harry Potter and the Goblet of Fire i Storbritannia)
- Harry Potter og Føniksordenen (Harry Potter and the Order of the Phoenix i Storbritannia)
- Harry Potter og Halvblodsprinsen (Harry Potter and the Half-Blood Prince i Storbritannia)
- Harry Potter og dødstalismanene (Harry Potter and the Deathly Hallows i Storbritannia)
- Harry Potter og barnets forbannelse (Harry Potter and the Cursed Child i Storbritannia) (manusbok)
Bøkene har blitt populære nok til at bokhandlere over hele verden holdt samtidige «lanseringsfester» på dagene da de siste Harry Potter-bøkene ble lanserte, siden det tidligste bøkene kan bli solgt enkeltvis er ett minutt over midnatt GMT. Harry Potter-bøkene er oversatt til over 60 språk. På engelsk eksisterer det en tilpasset amerikansk versjon av samtlige bøker. De norske versjonene blir oversatt av Torstein Bugge Høverstad. Det er også laget lydbøker av bokserien. I Norge er det Torstein Bugge Høverstad for Fono Forlag som leser i alle lydbøkene.
Handlingsforløp i bøkene
redigerHovedpersonen i bøkene er Harry Potter, som lever sammen med sin onkel, tante og fetter - familien Dumling. Når han er elleve år gammel finner Harry ut at han er en trollmann, selv om han lever i en verden med mennesker helt uten magiske evner kalt gomper. Harry begynner på Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom, et trollmannsakademi i Skottland, og det er her mesteparten av handlingene i bokserien tar plass.
Da Harry bare var et barn ble begge foreldrene hans drept av den mektige trollmannen Voldemort. Voldemort prøvde også å drepe Harry, men klarte ikke dette. På grunn av foreldrenes død ble Harry boende hos tanten og onkelen. På Galtvort ble han kjent med Ronny Wiltersen og Hermine Grang som ble Harrys beste venner, og sammen havnet de i mye trøbbel i løpet av de syv årene på skolen.
I den første, andre, tredje og femte boka starter i eller ved huset til familien Dumling. I den fjerde, sjette og sjuende boka er handlingen lagt til et annet sted i første kapittel, men også i disse bøkene starter handlingen der Harry er involvert hos Dumlingene. Alle bøkene (unntatt den første, der Harry fortsatt er liten) starter i sommerferien mens Harry venter på å returnere til Galtvort. Bøkene blir skrevet i tredje person, med Harry som sentral figur. Hver bok representerer et år i Harrys liv i perioden mellom 1991 og 1998.[trenger referanse]
Hver bok beskriver mer eller mindre det som skjer i løpet av et år av Harrys liv, fra sommerferien hjemme hos familien Dumling, der han ikke er spesielt godt likt, til hans skoleår ved Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom, der han lærer å bruke magi, og frem til neste sommer begynner. I de fem første bøkene slutter handlingen enten på Galtvortekspressen eller like etter at han har gått av toget på vei hjem til Dumlingenes hjem i Søndre Syting, sør for London. Hver bok avsluttes med et høydepunkt bygget opp av handlingen i samme bok. I alle bøkene, bortsett fra i Harry Potter og fangen fra Azkaban, er dette høydepunktet Harrys møte med Voldemort. I akkurat denne boken er ikke Voldemort med i det hele tatt. Isteden møter Harry sin gudfar Sirius, som man antok jobbet for Voldemort.
Hver av de sju bøkene i serien er mørkere enn sin forgjenger, og gjennspeiler at Harry blir eldre og hans erkefiende fyrst Voldemort blir sterkere. I de tidligste bøkene lærer Harry akkurat nok på Galtvort til å kunne kjempe mot Voldemort i slutten av boken.
Bakgrunn
redigerIfølge forfatter J.K. Rowling kom hun på historiene om Harry Potter på en togtur fra Manchester til London i 1991. Hennes favorittsted for å skrive bøker var en kafé i Edinburgh, mens hun drakk uendelig mange kaffekopper. Salget fra bøkene, samt honorar fra filmene og spinoffproduktene, har gjort at Rowling er den 620. rikeste personen i verden[3], noe som gjør henne rikere enn dronning Elizabeth.
Bøkene har tilhengere i alle aldre, og J.K. Rowling har sagt at hun ikke hadde noen spesiell aldersgruppe i tankene da hun begynte å skrive dem. Utgiverne av bøkene har imidlertid rettet bøkene mot unge lesere, mellom 9 og 15 år. Bøkene har senere blitt lansert i to versjoner, en med det originale «barneomslaget» og en med et omslag som er mer rettet mot voksne lesere. I tillegg, etter som serien har utviklet seg, har Rowlings skrivestil blitt mer sofistikert, og innholdet i bøkene har modnet sammen med hovedpersonen. For eksempel blir romantiske forhold en viktig del av de senere bøkene.
Rowling lar ideer om rasisme, folkemord og fordommer komme med i boken; disse er Voldemorts og hans dødseteres varemerke, men også av og til vist i forholdet mellom magikere, ikke magiske folk (gomper, engelsk muggles) og magiske vesener i den magiske verdenen, slik som varulver og vampyrer. Dessuten omspiller noe av handlingen kjærlighet, både oppofrende kjærlighet (først da Harrys mor Lilly ofrer livet sitt for ham, og senere når Harry godtar å selv dø for å kunne drepe Voldemort) og romantisk kjærlighet (spesielt i de siste bøkene). Ifølge Humlesnurr var kjærlighet grunnen til at Harry overlevde da Voldemort prøvde å drepe ham, og også mye av grunnen til at Voldemort flere ganger i løpet av bøkene mislykkes i å drepe ham.
Sammenligninger
redigerBøkene er sammenlignet med mange velkjente verk, som C.S. Lewis' Narnia og J.R.R. Tolkiens Ringenes herre. De passer også inn i en britisk sjanger om kostskolelivet, og seksjoner som inneholder familien Dumling minner veldig om Roald Dahls bøker, i tillegg til at Harrys situasjon i den første boken (Harry Potter og de vises stein) med sistnevnte, også kan minne om Askepotts. Charles Dickens og Douglas Adams blir pekt ut som mulige kilder av andre lesere.
Temaer i bøkene
redigerIfølge Rowling selv er et stort tema død: "My books are largely about death. They open with the death of Harry's parents. There is Voldemort's obsession with conquering death and his quest for immortality at any price, the goal of anyone with magic. I so understand why Voldemort wants to conquer death. We're all frightened of it."[4]
Bøkene har også mange andre temaer som makt/maktmisbruk, vold, kjærlighet, tap, håp, fordommer og mer, men Rowling ville ikke sitte og skrive, og bevisst prøve å få dette fram til leseren, men heller la det vokse litt av seg selv.
Skolebøkene
redigerI 2001 utga Rowling to Harry Potter-bøker utenom den ordinære serien. Bøkene er skrevet under psevdonym og gir seg ut for å være opptrykk av faktiske bøker fra Harry Potter-universet (som forklart i et forord av rektor Humlesnurr), den ene en av Harrys egne skolebøker (med notater av Harry og hans venner), den andre en bok fra Galtvort skolebibliotek. Overskuddet fra begge bøker går til inntekt for Comic Relief.
- Fabeldyr og hvor de er å finne (Fantastic Beasts and Where to Find Them) av Salmander Fisle
- Rumpeldunk gjennom tidene (Quidditch Through the Ages) av Kennilworthy Whisp
Under arbeidet med siste bok i serien fremstilte J.K. Rowling syv håndskrevne eksemplarer av The Tales of Beedle the Bard, et svært sentralt verk innenfor rammene av den siste boken. Seks av disse ga Rowling bort til mennesker som hadde hatt stor betydning for henne i prosessen med å skrive bøkene, mens den siste ble auksjonert bort for et sluttsum på £1.95 millioner[5][6], penger som vil gå til J.K. Rowlings organisasjon for barn, The Children's Voice.
Etter massivt press fra fans som følte seg snytt for innholdet i boka, ble det besluttet å utgi den i et større opplag, noe som skjedde 4. desember 2008. Den engelske utgivelsen kom i to varianter, en samlerutgave som etterlignet stilen i de opprinnelige syv eksemplarene og en standardutgave. Standardutgaven ble samtidig utgitt på norsk under tittelen Skalden Skurres historier.
Innholdsmessig er Skalden Skurres historier en samling eventyr for trollmenn. Innenfor rammene av Harry Potter-universet er disse historiene like kjente i trollmannssamfunnet som noen av Brødrene Grimms eventyr er i den umagiske (og vår) verden. En nærmere beskrivelse av innholdet i boka (med bilder) kan finnes på engelsk på Amazon.com.
Spekulasjoner rundt en åttende bok
redigerRowling har i flere intervjuer antydet at hun etter hvert kanskje vil skrive en åttende Harry Potter-bok, mest sannsynlig en slags encyklopedi med utgangspunkt i mengdene av bakgrunnsinformasjon om verdenen bøkene foregår i, som ikke var sentralt nok for handlingen til å komme med i de syv første bøkene. I andre intervjuer har hun også åpnet for muligheten for å skrive ytterligere en roman i det samme universet, mest sannsynlig ikke med Harry Potter som hovedperson.[7] I 2016 kom det en åttende del av Harry Potter-universet, et teatermanus, ved navn Barnets forbannelse. Dette manuset handler om den neste generasjonen barn på Galtvort.
Pottermore
redigerI 2011 lanserte Rowling en ny nettside kalt Pottermore, men i 2019 ble en ny nettside dannet, WizardingWorld.com[8], som etterhvert tok over Pottermore. Wizarding World lar brukere bli plassert i de fire ulike husene på Galtvort, du kan få en egen stav og din egen skytsverge.
Filmene
rediger- For detaljer om hvilke skuespillere som har hvilke roller i de forskjellige filmene, se artikkelen om skuespillere i Harry Potter-filmene
- Harry Potter og de vises stein (Harry Potter and the Philosopher's Stone i Storbritannia og Harry Potter and the Sorcerer's Stone i USA)
- Lansering: 16. november 2001 (UK)
- Regissør: Chris Columbus
- Harry Potter og mysteriekammeret (Harry Potter and the Chamber of Secrets i Storbritannia)
- Lansering: 15. november 2002 (UK)
- Regissør: Chris Columbus
- Harry Potter og fangen fra Azkaban (Harry Potter and the Prisoner of Azkaban i Storbritannia)
- Lansering: 31. mai 2004 (UK)
- Regissør: Alfonso Cuarón
- Harry Potter og Ildbegeret (Harry Potter and the Goblet of Fire i Storbritannia)
- Lansering: 18. november 2005 (over hele verden)
- Regissør: Mike Newell
- Harry Potter og Føniksordenen (Harry Potter and the Order of the Phoenix i Storbritannia)
- Lansering: 13. juli 2007 (UK)
- Regissør: David Yates
- Harry Potter og Halvblodsprinsen (Harry Potter and the Half-Blood Prince i Storbritannia)
- Lansering: 17. juli 2009[9]
- Regissør: David Yates
- Harry Potter og Dødstalismanene - Del 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 1 i Storbritannia)
- Lansering: 19. november 2010[10]
- Regissør: David Yates
- Harry Potter og Dødstalismanene – Del 2 (Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2 i Storbritannia)
- Lansering: 15. juli 2011[10]
- Regissør: David Yates
- Fabeldyr og hvor de er å finne (Fantastic Beast and Where to Find Them i Storbritannia)
- Lansering: 18. november 2016[11]
- Regissør: David Yates
De tre første filmene ble henholdsvis rangert på 1.[12], 2.[13], og 2.[14] i billettsalg verden over i sitt lanseringsår. De spilte inn over $ 2,6 milliarder verden over.[15]
Andre media
redigerSpill
redigerAlle filmene kommer på spill før filmen blir vist på kino. Spillene kommer til Gameboy Advance, PC, PS2, XBox, X360, Nintendo Wii, Nintendo DS og PS3. Spillenes originale, og norske navn.
- Harry Potter and the Philosopher’s Stone (Harry Potter og de vises stein)
- Harry Potter and the Chamber of Secrets (Harry Potter og Mysteriekammeret)
- Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (Harry Potter og Fangen fra Azkaban)
- Harry Potter and the Goblet of Fire (Harry Potter og Ildbegeret)
- Harry Potter and the Order of the Phoenix (Harry Potter og Føniksordenen)
- Harry Potter and the Half-Blood Prince (Harry Potter og Halvblodsprinsen)
- Harry Potter and the Deathly Hallows part 1. (Harry Potter og Dødstalismanene Del 1.)
- Harry Potter and the Deathly Hallows part 2. (Harry Potter og Dødstalismanene Del 2.)
Andre spin-off-spill er LEGO Harry Potter: Years 1–4 og Lego Harry Potter: Years 5–7 utviklet av Traveller's Tales og utgitt av Warner Bros. Interactive Entertainment.
Bruk av Harry Potter i andre sammenhenger
redigerEnkelte ting fra Harry Potter-serien har også kommet til den virkelige verden, slik som Bertram Butts Allsmakbønner (Bertie Bott's Every Flavour Beans) og sjokoladefrosker. Det er også laget strikkemønster for en rumpeldunkgenser og alvesokker, samt en rekke kopier av blant annet tryllestaver og sopelimer.
Mottakelse
redigerUtgivelsen av bøkene
redigerDen første boken ble utgitt i Storbritannia av Bloomsbury, et forholdsvis lite, uavhengig forlag, i juli 1997. Den umiddelbare suksessen var basert på en del positive omtaler av bøkene. De tre første bøkene (Harry Potter og De vises stein, Harry Potter og Mysteriekammeret og Harry Potter og fangen fra Azkaban) vant Nestlé Smarties Book Prize for aldersgruppen 9 til 11 år. Innen bok nummer 4 (Harry Potter og ildbegeret) ble lansert i 2000 var serien veldig høyt profilert, og lanseringen mottok mer publisitet i media enn det som var vanlig for en bok. Omtrent samtidig begynte Warner Brothers arbeidet med å filmatisere bøkene. Den første filmen, basert på den første boken, ble lansert i 2001, og ble etterfulgt av videospill og andre «spinoffprodukter».
Den intensive publisiteten økte med lanseringen av den femte (Harry Potter og Føniksordenen) og sjette (Harry Potter og halvblodsprinsen) boka, med lanseringsfester ved midnatt på publikasjonsdatoen i hundrevis av bokhandlere i Storbritannia, og samtidige lanseringer i resten av den engelskspråklige verden (også i land der engelsk er andrespråk). Det var så mye oppstand rundt bøkene at den engelske versjonen av den femte boka ble den første engelskspråklige boka som noensinne har toppet bokselgerlisten i Frankrike.
Kritikk
redigerMottakelsen av bøkene har ikke bare vært positive. Joseph Ratzinger advarte mot bøkene før han ble pave Benedict XVI. Han skrev i et brev til den tyske forfatteren Gabrielle Kuby, forfatter av boken «Harry Potter – det gode eller det onde», at bøkene forførte de unge, og undergraver kristendommen.[16]
Ifølge det amerikanske bibliotekforbundet (American Library Association) er Harry Potter-bøkene blant de 100 mest påklagede bøkene i amerikanske biblioteker mellom 1990 og 2000. Klagene består for det meste av påstander om at bøkene har okkulte eller satanistiske tema, er voldelige og nedsettende mot familielivet.[17]
En kristen gruppering har gått så langt som å si at Harry Potter-bøkene må brennes, siden de setter søkelyset på det okkulte. Enkelte konservative kristne ledere har sagt at folk tror mer på spøkelser enn Jesus etter å ha lest bøkene.[18]
Fanfiksjon
redigerFlere fanfiksjoner er skrevet med utgangspunkt i Harry Potter-universet[19][20]. Den største er oversatt til norsk under navnet Harry Potter og rasjonalitetens metode.
Referanser
rediger- ^ 100 Best--Ever Teen Novels, NPRs nettsider
- ^ GERI (8. mai 2007). «Amazon.com reaches 1 million pre-orders worldwide of 'HPDH'». hpbana.com. Besøkt 14. mai 2007.
- ^ Forbes liste over verdens rikeste i 2005
- ^ Greig, By Geordie (10. januar 2006). «'There would be so much to tell her...'». www.telegraph.co.uk (på engelsk). Besøkt 10. februar 2020.
- ^ «AOL entertainment «Amazon mystery bidder for Bard book»». Arkivert fra originalen 22. februar 2008. Besøkt 10. januar 2008.
- ^ The Leaky Cauldron: «Amazon.com Buys Beedle the Bard for $3.98 Million»
- ^ BBC NEWS: «JK Rowling hints at eighth Potter»
- ^ «Pottermore is closing and launching a new website Bookstacked». Bookstacked (på engelsk). 13. mai 2019. Besøkt 10. februar 2020.
- ^ Sandrew Metronome, distributør i Norge
- ^ a b IMDB
- ^ IMDB
- ^ Boxofficemojos statistikk over billetsalg verden over 2001
- ^ Boxofficemojos statistikk over billetsalg verden over 2002
- ^ Boxofficemojos statistikk over billettsalg verden over 2004
- ^ Boxofficemojos statistikk over billettsalg igjennom tidene
- ^ nrk.no om pavens brev til forfatteren Kuby, NRK
- ^ ala.org: «The 100 Most Frequently Challenged Books of 2000-2009»
- ^ Artikkel i dagbladet om kritikk rundt bøkene om Harry Potter
- ^ «FanFiction.net: Harry Potter». Besøkt 29.9.2021.
- ^ Tanjeem, Namera (25.1.2019). «50 Must-read Harry Potter fan fictions». Bookriot.com.
Litteratur
rediger- Beahm, George W. Muggles and Magic: An Unofficial Guide to J.K. Rowling and the Harry Potter Phenomenon.
- Bürvenich, Paul. Der Zauber des Harry Potter: Analyse eines literarischen Welterfolgs. Peter Lang Verlag, 2001.
- Chippendale, Lisa A. Triumph of the Imagination: The Story of J.K. Rowling. 2002, 2003.
- Fraser, Lindsey. Conversations with J.K. Rowling. Arthur A. Levine Books, 2001.
- J.K. Rowling's Harry Potter Novels: A Reader's Guide. Continuum International Publishing Group, 2001.
- Lawrence, Daniel. The Ultimate Unofficial Harry Potter Trivia Book: Secrets, Mysteries and Fun Facts Including Half-Blood Prince Book 6.
- Rowling, J.K. Fabeldyr og hvor de er å finne. Sagebrush, 2001.
- --. Rumpeldunk gjennom tidene. Sagebrush, 2001.
- Shapiro, Marc. J.K. Rowling: The Wizard Behind Harry Potter. St. Martin's Press, 2000.
- Smith, Sean. J.K. Rowling: A Biography. Michael O'Mara Books, 1999.
- Ultimate Unofficial Guide to the Mysteries of Harry Potter (Analysis of Books 1-4). No location: Wizarding Press, 2003.
Eksterne lenker
rediger- (en) Offisielt nettsted
- (en) Harry Potter – kategori av bilder, video eller lyd på Commons
- (en) Harry Potter – galleri av bilder, video eller lyd på Commons
Norske sider
rediger- Harry Potters norske forlag
- Engelsk-Norsk Harry Potter ordbok
- The Daily Prophet
- Gryffindor vs Slytherin
- Harry Potter wiki
- GaltvortSkolen
- Harry Potter-temaside hos Filmweb
Internasjonale sider
rediger- Den offisielle Harry Potter-siden
- Harry Potters britiske forlag
- Harry Potters amerikanske forlag
- J.K. Rowlings offisielle side
- Mugglenet
- The Leaky Cauldron
- Harry Potter-leksikon
- Pottermore
Andre
redigerPotters plass i virkeligheten - artikkel fra forskning.no 11.6.04