Garderobeskap er et oppbevaringsmøbel som vanligvis er fabrikkert i tre eller metall.

Skap fra begynnelsen av 1900-tallet.

Størrelser på garderobeskap i Norge

rediger

Mange garderobeskap kan kjøpes som skapmoduler i forskjellige størrelser som kan settes ved siden av hverandre avhengig av rommets størrelse, utforming og bruk. Garderobeskap kan kjøpes flatpakket i mer eller mindre standardiserte størrelser for selvmontering eller man kan leie inn profesjonelle for montering. Det er heller ikke uvanlig å kunne bestille flatpakkede garderobeskap som er måltilpassede i tilfelle bygningen har ukurante dimensjoner, spesielle planløsninger eller man har spesielle ønsker. Et annet alternativ for å få måltilpassede garderobeskap er plassbygde skap.

Standardiserte størrelser på garderobeskap kan være dimensjonert i henhold til vanlige byggestandarder som 3-ere av modulmål (altså multipler av 30 cm). Moderne bygninger i Norge har ofte arkitektoniske utforminger basert på 3-ere av modulmål med bredder innenfor 30 cm, 60 cm, 90 cm, 120 cm, 150 cm, osv., og vil dermed ofte passe bra for garderobeskap i disse breddene. I praksis fås enkeltmoduler i Norge ofte kjøpt i bredder i multipler av 10 cm som for eksempel 40 cm, 50 cm, 60 cm, 70 cm, 80 cm, osv. til 100 cm, eller opp til 150 cm. Disse kan så mikses basert på den aktuelle planløsningen, og et eksempel kan være at to garderobeskap som hver måler 75 cm på utsiden vil passe i et avlukke med modulmål på 15 M (150 cm). Andre hensyn og betraktninger som gjør at man kanskje velger en bredde som er noe kortere enn modulmålet er kan være lysbrytere, stikkontakter eller lister.

Dybden på garderobeskap bygger ofte cirka 50-65 cm målt på skapets utside, og den innvendige dybden til skapet da typisk er et par centimeter kortere. Dette er i samme størrelsesordenen som en eurokasse. Noen skap til smale ganger og lignende er litt grunnere, for eksempel 30-35 cm, og man bør da merke seg at kleshengere ikke kan henges sidelengs, men må henges på tvers.

Høyden på skapet kan være basert på 3-ere av modulmål, som for eksempel kan innebære høyder innenfor 180 cm, 210 cm, 240 cm (vanlig takhøyde i nye hus) eller 270 cm. Andre høyder er også vanlige, eksempelvis 200 cm.

Se også

rediger