Festival
En festival er en anledning for festlighet eller feiringer, spesielt en dag eller en tid av religiøs betydning som skjer ved faste tidsrom eller ved visse mellomrom. I moderne tid er festival ikke forbeholdt religiøse høytidsdager, men kan være en gjentagende festival for film, musikk, teater, og andre kulturelle aktiviteter.
Andre norske ord for festival er fest, høytid, treff, sammenkomst, og stevne.
Etymologi
redigerOrdet festival kommer fra middelalderlatin fēstivālis eller festi vale som bokstavelig betyr slutten på fasteperioden. Det middelalderlatinske ordet har bakgrunn i latinske fēstīvus som igjen har en indoeuropeisk rot i fēstus. Ordet festival kom fra latin til gammelfransk og deretter til gammelengelsk. Begrepet fest, engelsk feast, har også et element av spising og drikking i seg som andre betydning, og kommer fra latin festa som igjen er avledet fra fēstus som hadde betydningen «lykkelig», «glad».[1][2]
Festivalens funksjon
redigerI mange religioner er en fest eller festival et sett av feiringer til ære for Gud eller guder. En fest og en festival er historisk skiftende. I den kristne liturgiske kalender er det to prinsipielle fester, julefeiringen og påskefeiringen. I den katolske, østlige ortodokse og protestantiske kristendom en rekke av mindre fester i løpet av året for feire helgener, hellige hendelser, doktriner og mere.
Festivaler, som kommer i mange typer, tjener å møte bestemte behov foruten å gi underholdning. Feiringer og festivaler tilbyr en form for å tilhørighet av enten religiøs, sosial eller geografisk gruppering. Moderne festivaler som fokuserer på kulturelle eller etniske emner søker å informere medlemmene eller de som inkluderes i festivalen om deres tradisjoner. I gamle dager var festivaler tider hvor de eldre delte historier og overførte bestemte former for kunnskap til den neste generasjonen. Historiske festivaler ga ofte en form for samhold i familien og samfunnet foruten mulighet for den enkelte til å finne en make.
Se også
redigerReferanser
rediger- ^ Ayto, John (1999): Dictionary of Word Orgins. London. Referenseord «feast»
- ^ Etymology of «feast», etymonline.com