Hei, Brrr, og velkommen til Wikipediabokmål og riksmål. Her er noen lenker du kan få bruk for:

Velkommen
Velkommen

Vi håper du vil like ditt opphold på Wikipedia. Ikke vær redd for å gjøre noe feil, det blir sannsynligvis rettet opp raskt.


English: If you do not understand or you cannot write in Norwegian, and you want to tell us something, please, visit the Embassy.
Deutsch: Wenn Sie Norwegisch nicht verstehen oder nicht schreiben können und Sie bei uns mitreden möchten, dann besuchen Sie bitte die Botschaft.
Español: Si no comprende o no sabe escribir en noruego y desea comunicarse con nosotros, por favor, acuda a la Embajada.

nsaa (disk) 30. mai 2010 kl. 18:35 (CEST)Svar

Stein-Erik Mattsson

rediger

Også artikkelen om Stein-Erik Mattsson burde plasseres i en egnet kategori. Tar du deg av det? Her kan du lese mer hvordan kategorisering fungerer. Keanu 29. jul 2010 kl. 22:08 (CEST)

Å båssette Mattsson i en enkelt bås er ikke lett, da han liker å være orginal hehe. Her trengs det endel kildehenvisninger, som årstall i skøyteforbundet. Skøyteforbundet sin side er mangelfull, hva med å få en sportsinteressert til å se på idrettsforbundene.
Mattsoson sine mange mørke sider har jeg utelatt bevist, som at han mistet advokatlisensen i noen år etter å ha blitt tatt i å ha bært inn brev til "Greven" på brev og besøksforbud.Dette usignerte innlegget ble skrevet av Brrr (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)
Hva med [[Kategori:Norske advokater]] og [[Kategori:Fødsler i 1959]]. Fikser du å sette det inn? Du må lære det før eller siden ;) Bedre med før.. ;) Keanu 29. jul 2010 kl. 22:53 (CEST)
Ja, jeg skal se på det imorgen, og setter pris på å lære dette med en gang Dette usignerte innlegget ble skrevet av Brrr (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)
Supert. Keanu 29. jul 2010 kl. 23:04 (CEST)

Frode Barth‎

rediger

Har ryddet litt i artikkelen om Frode Barth‎. Si gjerne hva du synes. Keanu 29. jul 2010 kl. 22:18 (CEST)


Han trenger en stor opprydding. Mye er selvskryt

Det er også endel her som ikke er oppgitt, og ikke passer i dette leksika. Som at dette grammynominerte prosjektet til Estonsk TV er et lite dårlig spelemannshow på TV Toomas Rull ble saksøkt av Barth i fjor, og Rull betalte et forlik bare for å få fred. Barth har stjålet musikk ifra Rull og estonske musikkere på sin plate i Norge. Her fikk Rull ingen penger, og krediteringen til Estonske musikkere er utelatt (delvis er musikken blitt modifisert av blant annet Barth, og kreditert ham. Men orginalmusikken finnes på radiohuset i Tallinn ifra 2002). Jeg jobber som norskspråklig journalist på Rull-saken nå, for estonske medier. Så Barth trenger en god side, men ikke noe falsk reklame. Barth har tilknytting til Den Nye Vin, men det har han ikke skrevet på Wikipedia

Har du også tittet på det jeg i sin tid gjorde med Ari Behn i sin tid?Dette usignerte innlegget ble skrevet av Brrr (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Om det er noe direkte usant på siden om Barth burde det fjernes umiddelbart. Ad de andre sakene kan de nevnes, om vi finner gode eksterne tredjepartsreferanser på det (aviser, bøker, tidsskrift). Keanu 29. jul 2010 kl. 22:35 (CEST)


Jeg vil ikke jobbe med Barth-saken selv. Tok kun bort den eksterne linken som ikke lengre hadde noe med Barth Åserud Rull -prosjektet. Jeg kjenner mannen personlig, og er ikke spesielt musikkkyndig. Derfor er det ikke rett av meg å rydde opp i dette, men la andre finne ut selv hva som er skryt, og hva som er sant. Jeg tipset for en uke siden en annen mentor til å se på Barth sin side. Da var den mye lengre, og han hadde listet alle musikkere han hadde jammet med - musikkere flest pleier ikke å liste opp folk de har jammet med.

Er veldig usikker på om Toomas Rull fortjener en 2 linjers notis på den norske siden. Siden det norsk/estonske prosjektet har resultert i det Barth kaller en Grammy. Du ser Rull har detatt på norske plater. Noe slikt som dette:

Toomas Rull, f 196?) Estonsk trommeslager innen jazz. Samarbeidet ifra 2000 til 2007 med de norske musikkerne FB og Åserus, i prosjektet Barth ^Åserud Rull. Dette prosjektet resulterte i 3 plater, hvorav den ene vant en Estonak grammypris i år 2005 i kategorien jazz.

Den Nye Vin bør også nevnes med en halv linje på Bath sin side

Estlands president

rediger

Hei Brrr! Som du sikkert har lagt merke til, så har jeg blandet meg i redigeringene på Toomas Hendrik Ilves. Jeg tok ut noe generelt stoff om hvordan presidenten velges fordi jeg synes det hører bedre hjemme i en annen artikkel: Vi mangler nemlig en artikkel med generell forklaring av hvilken makt og myndighet Estlands president har og hvordan presidenten velges. I stedet har vi bare en liste over hvem som har vært presidenter, dit Estlands president går som omdirigering. Opprett gjerne en ny artikkel om presidentembetet og fortell hva grunnloven sier om dette embetet og hvordan det fungerer i praksis. Det kunne også vært interessant å vite mer om presidentembetet i dagens republikk sammenlignet med uavhengighetsperioden i mellomkrigstiden. Vennlig hilsen, – Ordensherre (diskusjon) 10. feb. 2016 kl. 20:10 (CET)Svar

Det er dels min "skyld" fordi det virket relevant siden han ikke kan gjenvelges... Noorse 10. feb. 2016 kl. 20:15 (CET)Svar
Enig at det er relevant, så det lot jeg stå. Beklager ellers at jeg startet ny tråd, så diskusjonen i seksjonen ovenfor først etter at jeg hadde trykket på «lagre». – Ordensherre (diskusjon) 10. feb. 2016 kl. 20:47 (CET)Svar

− Hei Ordensherre! At du har fjernet dette fra Ilves er helt greit. At han garantert går av, er en grei opplysning. Jeg personlig tror han flytter til Latvia når presidentperioden er over, grunnet i at han ikke har ordnet opp i skiftet om boligen med sin tidligere hustru. Hun bor av alle ting midlertidig i en bra leilighet som hans mor eier, mens han bor i deres gamle leilihet. Min rene gjetting er at han skal flytte og får en jobb i Latvia, til eksempel som ambassadør eller et EU-prosjekt.

− − Å sette opp en egen artikkel om hvordan konstitusjonen fungerer i en tidligere liten USSR stat som har et lovverk som er full av huller blir litt tidkrevende kontra tid jeg kan bruke på viktigere stoff (som å rydde opp i Majavatnaffæren - les debatten på den saken) Det er ikke skjelden en her i Estland hører "vi har ingen lov for det, og ingen lov imot det. Vi kan ingenting gjøre" I 2009 hadde de ingen lov imot bigami, og jeg tror de fortsatt jobber med å lage en. ingenting går fort i Estland. Halvparten av biltilsynsinspektørene i Tallinn er nylig tatt i korupsjon, og slikt er så vanlig at det er glemt etter en ukes tid. Jeg ser ikke konstitusjonen, grunnloven og presidentembetet i Estland som viktig for et så stort dykk i tid og energi som dette må medføre. Merk at jeg snakker ikke flytende etonsk, og er på språklig nivå med de dårligste norskspråklige i Oslo-drosjen. Jeg overlever bra, men føler mitt språk kan gjøre feil og må da ta inn hjelp. Det er også en grunn til for at Estlands president bør vente rundt et halvår. Edgar Savisaar er Keskerakond sin ubestridte leder (like enerådende som Carl I Hagen var i Fremskrittspartiet). Retten har midlertidig fradømt han ordførervervet i Tallinn mens politietterforskning pågår for en korrupsjonsskandale som er stort sett 20 år gammel og alle har kjent til. Saviaar som er av retten permitert som ordfører under etterforskningen prøver nå å stille som presidentkandidat. Dette setter hele lovverket på prøve, da motstanderne er sterkt imot Savisaar som forøvrig har mye av den russiske minoriteten og sistegangsvelgerne i ryggen. Savisaar sin kamp for å prøve å ta presidentembete kan lett vri litt på fortolkninger av praksis og lovverk rundt presidentvalget fra begge sider. Derfor bør vi vente med å skrive om dette emnet til vi har fått noen nye fortoklninger inn i praksisen. Altså ta dette samtidig med at vi skriver om den nye presidenten.

− − Jeg foreslå ellers at vi bytter navn på det politiske partiet "Forbundet for fedrelandet og republikken" til "IRL - Forbundet av Republikanske Patrioter" Dette er en merkelig oversettelse via engelsk av navnet : Isamaa ja Res Publica Liit, og er et navn ingen bruker. Det er like merkelig som en på engelsk Wikipedia skulle kalle Fremskrittspartiet for "Step Forward Party". Jeg ville selv heller oversatt navnet Isamaa ja Res Publica Liit "Patriotisk og Republikansk Union", eller enda bedre "Forbundet av reppublikanske patrioter".

--Brrr (diskusjon) 10. feb. 2016 kl. 21:11 (CET) Alle i Estland bruker IRL- Jeg forhørte meg med 3 estoniere, og gav det merkelige oversatte navnet som engelsk Wikipedia bruker til dem. Ingen gjenkjente det, til tross for at 2 av dem stemmer dette partiet. Den siste jeg spurte er sågar en tidligere aktiv konservativ radikaler og han gjenkjente ikke navnet og skakklo etterpå. Foreslår derfor at IRL setter foran navnet, da selv ikke estonierne vet hva bokstavene egentlig betyr. --Brrr (diskusjon) 10. feb. 2016 kl. 21:23 (CET)Svar

Det er mye å ta fatt i. Inntil vi får en artikkel om presidentvervet, la jeg til noen fler opplysninger om valgmåte og periode i liste over Estlands presidenter. Det får duge så lenge. – Ordensherre (diskusjon) 11. feb. 2016 kl. 16:50 (CET)Svar

Bra Ordensherre!

Jeg foreslår vi/jeg Nå lager en artikkel om Estlands nasjonaldag. Estlands nasjonaldagsfeiring er inndelt i 3 faser. Militærparaden, lokale arrangementer (les pause) og så "pingvinparaden". Først er det en militærparrade med tydelige synlige spor av tradisjoner tilbake til USSR. Med presidenten og militære lederskikkelser sentralt på et podium. I paraden stiller også Nato-allierte som for tiden er i Estland (ekstra mange for tiden). På kvelden er det så pingvinparraden. Navnet mynter på smokingene. Dette er noe "alle" i Estland følger på TV - TV-ratingen er enorm. Her går de inviterte opp med følge og håndhilser på presidenten med frue. Jeg tror foresten pinvinparaden var mye av årsaken til at han ikke skilte seg før etter nasjonaldagen i fjor. For her skal det være en president og frue, og for Estlands befolkning er denne paraden langt viktigere enn Kong Haralds nyttårstale er for nordmenn flest. Paraden varer i ca 3 timer, med kun en nødvendig pause på midten for presidentparet. Her inviteres folk, og en skifter ut en del. Noen er fast innslag som regjeringen, partilidere, de aller øverste militære sjefene, universitetenes ledere, alle ambassadører som er stasjonert i Estland. Så velges det ut en masse andre som mere forsvar, kultureliten, media, helse, undervisning og ikke minst næringslivet. Det er også med en god del mere vanlige folk, så som årets bestefar, årets mannlige og kvinnelige lærer, årets fengselsvokter, listen er nesten utømmelig. Det er utrolig hva som kan passere på 3 timer, når en greier rundt 3 stykker i minuttet . Når en har håndhilst på presidenten slippes en så inn i en ballsal for sosialisering av stiltype vinglasskonversasjon Byen/e for militærparaden og etterfølgende pingvinparade byttes for hvert år - noe en begynte med for noen år siden, etter at Tallin tidligere hadde vært fast sted. I 2014 mener jeg det var Tartu, og i 2013 var det Pärnu. I 2015 var militærparaden i Narva, og de kjørte i sirkel på torget bare 15 meter fra tollbodene imot den russiske grensen med tunge militære kjøretøyer og fotsoldater - også representert med tanks og andre kjøretøyer i fra USA og det øvrige Nato. Ikke rart Russland protesterte som de pleier å gjøre. På kvelden ble kulturhuset i Jöhvi (fylkeshovedsete for samme fylke - 5 mil unna) brukt til pingvinparraden. Resten av dagen er det noen lokale aktiviteter, og ellers er fjernsynskanalene flinke med å sende gamle estonske spillefilmer (spesielt kategoriene nasjonalromantikk, heltefilmer som fra krigene, og gamle estonske toppfilmer). Da mange deler av landet ikke har stort nok lokale for pingvinparaden, så er det begrenset hvor dette kan skje. Jeg foreslår jeg nå lager en artikkel på dette i helgen, og undrbygger den med linker til estonske artikler på engelsk som belyser de to høydepunktene. Er interessert i tips om hva som bør taes med og ikke. --Brrr (diskusjon) 11. feb. 2016 kl. 19:13 (CET)Svar

Det lyder interessant. Jeg tror at det også bør tas med noe om hvorfor nettopp 24. februar er valgt, altså den historiske bakgrunnen. Skal artikkelen hete Estlands nasjonaldag eller noe annet? Ellers gjelder det å kildebelegge så godt som mulig. Bilder til å illustrere med finnes her: commons:Category:Estonian Independence Day. – Ordensherre (diskusjon) 11. feb. 2016 kl. 19:24 (CET)Svar

Ja, Ordensherre! Jeg tenkte også å kalle den Estlands nasjonaldag, og det er selvsagt ikke bare selve feiringen som må belyses sterkt. Men som du sier valg av denne datoen. Også valg av selve nasjonaldagen og også en kortfattet belysning om landets historie (det meste av generell forhistorie som ikke berører nasjonaldagen hører hjemme i andre artikler). jeg ser at Lennart Meri sin artikkel ikke refererer til artikkelen om flyplassen som for noen år siden fikk hans navn. Men Meri sine generelle problemer med statsmakten i USSR-tiden bør også belyses langt bedre. Blant annet ved å referere til noen av de filmene han regiserte og delvis skrev. Har vi noen som kan gjøre filmkritikk på blant annet en fremragende middelalderfilm, med skjulte politiske undertoner? Jeg mener å erindre noe med fengsel og deportasjon i hans familie som endel av hans problemer, foruten hans egen politiske aktiviteter. Jeg menr han har også en god del mere utdannelse og bakgrunn enn det som kommer frem i nåværende artikkel. Slik jeg har hørt det (før jeg begynner å gå ned i materialet og finner rett svar, med kilder) så mener jeg han hadde hovedfag i histoie fra Universitetet i Tartu (slik flere andre politisk interesserte hadde), og ble fjernet/gikk av frivillig i fra noen stillinger innen byråkrati og journalistikk. Dette for hans sterke politiske farge i diverse verv han hadde. derfor var teater og kunst et tryggere sted for han å være. Jeg se likheter imellom de filmene jeg har sett med den bonderomantiske nasjonalismen vi så i norsk literatur og billekunst før vi ble fri fra Sverige. Jeg mener også han har gitt ut noen romaner med nasjonale undertoner på 70-80tallet. Det er slik jeg har hørt det, før jeg graver meg ned i hans historie. Jeg er inhabil til å gå inn i deler av hans privatliv, men kan dekke ham politisk og historisk. Min svigerfar har vært livvakt (sikkerhetspolitiet) i hans privatbolig i Viimsi etter at han hadde gått av som president. Men generelt så skal ikke Wikipedia berøre de sidene av privatlivet, da dette ikke er noe ukeblad av type Se og Hør. :-D --Brrr (diskusjon) 11. feb. 2016 kl. 20:56 (CET)Svar

Johan Evjen i Mal:Nye

rediger
 

Hei. Jeg ville bare fortelle deg at «din» artikkel Johan Evjen har blitt nevnt i Mal:Nye, hvor vi viser fram eksempler på vår løpende produksjon av nye artikler. Denne seksjonen på vår forside er et utstillingsvindu for nye artikler; noen ganger om kuriøse emner, men oftest med vekt på å vise fram gode eksempler på hva no:wp er opptatt av å skrive om for tiden. Du gjør en fin jobb med artikkelproduksjon! Fortsett sånn! Med vennlig hilsen M O Haugen (diskusjon) 6. aug. 2022 kl. 08:55 (CEST)Svar

Takk, det gleder og inspirerer meg til å produsere mer. Men jeg gjorde ikke den alene. og vil dele æren likt med de andre Brrr (diskusjon) 6. aug. 2022 kl. 17:12 (CEST)Svar

Bilder i biografier

rediger

Hei! Det er bedre å legge bilder i biografiartikler inn i Wikidata enn i selve artikkelen. Da dukker de automagisk opp i infoboksen. Asav (diskusjon) 21. aug. 2022 kl. 18:33 (CEST)Svar

Hei! Jeg slet litt teknisk med å gjøre det. Derfor tok jeg meg friheten med å la andre rette dette opp. Jeg driver nå å finner bilder på avdøde stortingsrepresentanter fra perioden 1977-81, og sjekker samtidig digitalmuseet i tilfelle vi kan få inn noe annet enn bare Stortingets portretter. Brrr (diskusjon) 21. aug. 2022 kl. 18:39 (CEST)Svar
Bilder fra Stortingsarkivet oppgir ikke en klar lisens vi kan bruke på Commons. «Portrettene kan lastes ned og benyttes fritt, men ikke til videresalg.», står det bare ved bildene.--Anne-Sophie Ofrim (diskusjon) 21. aug. 2022 kl. 18:42 (CEST)Svar
Da er de nok strengt tatt ikke akseptable for Wikimedia; de må også kunne brukes kommersielt. Asav (diskusjon) 21. aug. 2022 kl. 18:44 (CEST)Svar
Har vi med en åpning for kommersiell bruk? I så fall kan vi ikke bruke Stortinget, for de brukte opprinnelig et byrå til å ta bildene og da må alle bilder lagt inn av meg i går slettes. Kan vi begrense det i nedlastingens rettigheter ovenfor opphavshaver, slike jeg har sett lignende varianter av på Wiki engelsk side? Brrr (diskusjon) 22. aug. 2022 kl. 10:32 (CEST)Svar
@ merkingen jeg opprinnelig brukte og @Asav rettet merker en opphavsrett. Men da krever det at vi kan få låst dem for komersielt. Trolig er det snakk om 2-400 bilder som vi mangler som er her, så en løsning hadde vært fint. Som å laste dem opp på en utenlandsk Wikiside først, som har mulighet for å nekte viderebruk Brrr (diskusjon) 22. aug. 2022 kl. 10:37 (CEST)Svar
For at vi (dvs. Wikipedia globalt) skal kunne bruke bilder, må de også kunne utnyttes kommersielt og la seg videreformidle uten noen ytterligere begrensinger av opphavsretten. Det er dette Creative Commons-lisensen vår krever. Vi godtar ikke «nc» (no commercial)-bruk-lisenser. Asav (diskusjon) 22. aug. 2022 kl. 10:42 (CEST)Svar
Da er det bare å slette alle jeg la ut i går. Alle bilder tatt av Stortinget mellom 1945 og 1997 er knyttet til Scanpix Brrr (diskusjon) 22. aug. 2022 kl. 10:49 (CEST)Svar

(diskusjon) 22. aug. 2022 kl. 11:57 (CEST)Svar

Det er verdt å nevne at engelsk Wikipedia følger USA-amerikanske retningslinjer om «fair use», og har tilgang til å (lovlig) benytte et større valg av bilder enn de fleste andre Wikipedia-prosjekter (og commons). De bildene er lastet opp lokalt på enwiki. EdoAug (diskusjon) 22. aug. 2022 kl. 11:01 (CEST)Svar
Kan vi ha et smutthull her med USA? Vi har veldig lite bilder på tidligere folkevalgte etter krigen, og Digitalmuseet har ingen på de jeg lastet ned. Eneste var et håndhilsningsbilde av Hans Olav Tungesvik med en Tyssedaldemonstrant, hvor rettighetstager hinderer oss å fjerne denne for lengst glemte lokale demonstranten han hilser på. Jeg antar vi snakker om over 400 bilder. Siden vi snakker stort sett om avdøde folkevalgte i hele perioden fra 1945 til 1997 Brrr (diskusjon) 22. aug. 2022 kl. 11:09 (CEST)Svar
Det er ikke teknisk mulig for norske Wikipedia å benytte bilder som er lagret i den engelske utgaven, siden de ikke befinner seg på Wikimedia Commons, men er lagt inn lokalt. Det var bedre å skrive til Stortinget og spørre om man er villig til å frigi bildene med en Creative Commons Navngivelse-DelPåSammeVilkår 4.0 Internasjonal (CC BY-SA 4.0)-lisens. Det er slett ikke utenkelig at Stortingsadministrasjonen vil si ja; dette er bilder som er fremstilt på det offentliges regning, og Stortinget besitter efter all sannsynlighet rettighetene til dem. En annen mulighet er å forespørre de respektive partiene. Asav (diskusjon) 22. aug. 2022 kl. 11:32 (CEST)Svar
@Asav Du kan prøve å spørre dem De deler inn rettighetene i 4 epoker. Før 1945, 1945-97, 1997-2013 og 2013 til nå. I perioden 1945-1997 skal de krediteres med Scanpix, og det skremmer meg ørlite. Jeg foreslår vi nevner som eksempel 2 ulike folkevalgte, men spør generelt om samtlige. En avdød som ikke har sittet etter 1997, som Hans Olav Tungesvik og en/ei mindre profilert levende som ikke har sittet før tidligst 1997 som Aud Gaundal. For Stortingets interesse er vi litt interessante, da vi er mye brukt gratis oppslagsverk ved skoleoppgaver i grunnskolen Brrr (diskusjon) 22. aug. 2022 kl. 11:57 Brrr (diskusjon) 22. aug. 2022 kl. 11:59 (CEST)Svar
Jeg tror ikke jeg har tid til å involvere meg her med tanke på Stortinget. Jeg syns du skal sende Stortingets administrasjon en melding. Her er en tekst jeg har pleid å bruke:

Hei,

jeg er en frivillig bidragsyder til Wikimedia, som blant annet står bak Wikipedia. Vi savner fotografier av folkevalgte, slik som dem som er å finne på Stortingets biografisider, til biografien våre.

Vi ville sette pris på om vi kunne få bruke disse portrettene, som vi antar Stortinget har rettighetene til. Vær oppmerksom på at bidrag til Wikimedia må gis under en såkalt Creative Commons-lisens, nærmere bestemt Creative Commons Navngivelse-DelPåSammeVilkår 4.0 Internasjonal, som krever at bildet kan deles lisensfritt (også kommersielt) på like vilkår sålenge opphavspersonen/-institusjonen navngis. Wikimedia Commons har allerede rundt 62 millioner slike media til avbenyttelse i bl.a. Wikipedia.

Dersom dere ønsker å bidra, ber jeg om at dere sender bilde(r) enten til meg som svar på denne e-posten eller legger dem inn selv gjennom siden https://commons.wikimedia.org/wiki/Special:UploadWizard . Dersom dere sender dem direkte til meg, må dere uttrykkelig nevne at bildene er frigitt under lisensen som er nevnt, dvs. CC-BY-SA-4.0. Da skal jeg ta meg av å laste opp bildene og plassere dem på Wikipedia.

På forhånd takk.

Mvh. DITT NAVN

(Bruker Brrr)

Det er jo ikke verre enn at man kan få et nei! Asav (diskusjon) 22. aug. 2022 kl. 12:10 (CEST)Svar
takk. Jeg prøver i løpet av morgendagen Brrr (diskusjon) 22. aug. 2022 kl. 12:17 (CEST)Svar
@Asav Et alternativ er også å spørre de enkelte partiene om bilder fra deres egne arkiver, da vi da også kan motta noen litt mer folkelige bilder enn de Stortinget besitter - som portrettbilder med et sjarmørsmil fra tidligere valgkamper, og deres egne bilder tatt fra til eksempel årsmøtene. Jeg antar vi ikke ønsker partilogoer på bildene.
En del har også sittet i kommunestyrer, men jeg antar de fleste kommuner ikke har negativer og at den lokale fotobutikken de har brukt neppe vil godta kommersielt bruk . Jeg ser ingen grunn til å spørre kommuner i førsteomgang, for å få en invitasjon til å fotografere gamle støvete bilder fastskrudd i glassramme i en for lengst glemt korridor i det lokale rådhuset.
Jeg spør Stortinget først i morgen, så alt jeg har lagt ut i går er fjernet til da. Brrr (diskusjon) 22. aug. 2022 kl. 12:35 (CEST)Svar
Til Brrr; alle er slettet, du kan se det i loggen https://commons.wikimedia.org/wiki/Special:Log/Brrr --Anne-Sophie Ofrim (diskusjon) 22. aug. 2022 kl. 13:28 (CEST)Svar
Takk @Anne-Sophie Ofrim. Kan du titte i digitalmuseet om dette bildet kan brukes i klippet utgave (som portrett/helfigur)av kun Tungesvik. Jeg tror ikke det er mulig https://digitaltmuseum.no/021016466345/hans-olav-tungesvik-helsar-pa-gunnar-leivestad-pa-lovebakken-foran-stortinge Brrr (diskusjon) 22. aug. 2022 kl. 13:56 (CEST)Svar
Nei, vi kan dessverre ikke bruke det. --Anne-Sophie Ofrim (diskusjon) 22. aug. 2022 kl. 14:56 (CEST)Svar
En annen nærliggende sak. Jeg snakket med Nordmøre Museum i dag angående et helt annet privat bilde de har. Jeg må søke men vi vil trolig kunne få en fast tillatelse til å bruke lavoppløselige bilder fra dem (alle bildene på Digitalmuseet er lavoppløselige) og vi vil også få rett til kommersielt bruk. Det vil også si at om de sier ja (hva de tror de vil gjøre) så har vi tilgang til masse illustrasjonsbilder m.m. fra 80 tallet og bakover - De har til eksempel overtatt hele det eldre arkivet til Tidens Krav. Blant annet vil vi trolig også kunne få lavoppløselige bilder av dem på tidligere samferdselsminister Asbjørn Jordahl. MEN VI MÅ FØRST SØKE, men de tror det går i orden på lavoppløselige bilder Brrr (diskusjon) 22. aug. 2022 kl. 15:24 (CEST)Svar
VI HAR FÅTT POSITIVT SVAR FRA STORTINGET
Til @Asav @Anne-Sophie Ofrim @EdoAug og dem det ellers må vedrøre. Vi har fått positivt svar fra Stortinget. Jeg vet ikke hvordan jeg kan få lagt ut orginal kopi av mailen i denne diskusjonen, eller hvor mail skal arkiveres. For dette svaret må vi ha arkiver.t Under svaret fra Stortinget ser dere mitt spørsmålsbrev, hvor jeg tydelig (takk @Asav) har oppgitt at dette er snakk om en såkalt Creative Commons-lisens, nærmere bestemt Creative Commons Navngivelse-DelPåSammeVilkår 4.0 Internasjonal
+++++++++++++++++++
Hei igjen,
Portretter av representanter og de fleste vararepresentantene som har møtt på Stortinget etter 1945 finner du på disse sidene. Her kan dere laste ned bildene dere trenger i tre ulike i tre ulike størrelser.
Ønsker du å få opp bilder av vararepresentanter må du krysse av i feltet: Vis også vararepresentanter
Portrettene kan bruke vederlagsfritt mot kreditering Stortinget.
Vennlig hilsen
Odd Harald Kvammen
Seniorrådgiver
Stortingsarkivet
Kunnskaps- og dokumentasjonsavdelingen
Les mer om stortingsarkivet
www.stortinget.no
++++++++++++++++++++++++++++
Hei,
jeg er en frivillig bidragsyter til Wikimedia, som blant annet står bak Wikipedia. Vi savner fotografier av mange folkevalgte (spesielt tidligere, som eksempel Hans Olav Tungesvik), slik som dem som er å finne på Stortingets biografisider, til biografiene våre.
Vi ville sette pris på om vi kunne få bruke disse portrettene, som vi antar Stortinget har rettighetene til. Vær oppmerksom på at bidrag til Wikimedia må gis under en såkalt Creative Commons-lisens, nærmere bestemt Creative Commons Navngivelse-DelPåSammeVilkår 4.0 Internasjonal, som krever at bildet kan deles lisensfritt (også kommersielt) på like vilkår så lenge opphavspersonen/-institusjonen navngis. Wikimedia Commons har allerede rundt 62 millioner slike media til avbenyttelse i bl.a. Wikipedia.  Lavoppløselige bilder går helt greit.
Dersom dere ønsker å bidra, ber jeg om at dere sender bilde(r) enten til meg som svar på denne e-posten eller legger dem inn selv gjennom siden https://commons.wikimedia.org/wiki/Special:UploadWizard . Dersom dere sender dem direkte til meg, må dere uttrykkelig nevne at bildene er frigitt under lisensen som er nevnt, dvs. CC-BY-SA-4.0. Da skal jeg ta meg av å laste opp bildene og plassere dem på Wikipedia.
På forhånd takk.
Mvh. Truls-Bastian Hagen
Tlf: 93 807 907
Mail: xxx
(Brukernavn på Wikimedia: Brrr) Brrr (diskusjon) 25. aug. 2022 kl. 12:46 (CEST)Svar
Hei hei! Kanskje det bare er meg, men «Portrettene kan bruke vederlagsfritt mot kreditering Stortinget.» betyr ikke nødvendigvis at det er klarert for kommersielt bruk/videresalg. Har vedkommende fra Stortinget nevnt CC-lisensene? Jeg har litt problemer med å lese hvilken tekst som tilhører hvem her. EdoAug (diskusjon) 25. aug. 2022 kl. 13:03 (CEST)Svar
Jeg har problemer med å kopiere brevene. Men jeg har skilt de 2 brevene med border (+++)
Min forespørsel av 23/8 er helt nederst, og her ser du tydelig at vi har tydelig nevnt at vi må legge dem ut med en CC4 lisensen
Ovenfor (mellom de 2 korsbordene) kommer svaret fra Stortinget den 25/8 med deres brevpapir med løven og det hele
Jeg legger nå ut brevene adskilte nedenunder. Er det noen jeg kan sende mailene til, så det kan lagres - eventuelt tolkes tygges og skrive tilbake til Stortinget for å være helt sikker. Men jeg personlig tolker det dit hen at seniorrådgiver Kvammen har lest hva han har svart på Brrr (diskusjon) 25. aug. 2022 kl. 14:10 (CEST)Svar
MIN FORESPØRSEL AV 23/8-2022:
Hei,
jeg er en frivillig bidragsyter til Wikimedia, som blant annet står bak Wikipedia. Vi savner fotografier av mange folkevalgte (spesielt tidligere, som eksempel Hans Olav Tungesvik), slik som dem som er å finne på Stortingets biografisider, til biografiene våre.
Vi ville sette pris på om vi kunne få bruke disse portrettene, som vi antar Stortinget har rettighetene til. Vær oppmerksom på at bidrag til Wikimedia må gis under en såkalt Creative Commons-lisens, nærmere bestemt Creative Commons Navngivelse-DelPåSammeVilkår 4.0 Internasjonal, som krever at bildet kan deles lisensfritt (også kommersielt) på like vilkår så lenge opphavspersonen/-institusjonen navngis. Wikimedia Commons har allerede rundt 62 millioner slike media til avbenyttelse i bl.a. Wikipedia.  Lavoppløselige bilder går helt greit.
Dersom dere ønsker å bidra, ber jeg om at dere sender bilde(r) enten til meg som svar på denne e-posten eller legger dem inn selv gjennom siden https://commons.wikimedia.org/wiki/Special:UploadWizard . Dersom dere sender dem direkte til meg, må dere uttrykkelig nevne at bildene er frigitt under lisensen som er nevnt, dvs. CC-BY-SA-4.0. Da skal jeg ta meg av å laste opp bildene og plassere dem på Wikipedia.
På forhånd takk.
Mvh. Truls-Bastian Hagen
Tlf: 93 807 907
Mail: xxx
Brrr (diskusjon) 25. aug. 2022 kl. 14:12 (CEST)Svar
SVAR AV 25/8 FRA SENIORRÅDGIVER KVAMMEN (hvorfor han skriver "Hei igjen" vet jeg ikke, da vi ikke har hatt en dialog)
Hei igjen,
Portretter av representanter og de fleste vararepresentantene som har møtt på Stortinget etter 1945 finner du på disse sidene. Her kan dere laste ned bildene dere trenger i tre ulike i tre ulike størrelser.
Ønsker du å få opp bilder av vararepresentanter må du krysse av i feltet: Vis også vararepresentanter
Portrettene kan bruke vederlagsfritt mot kreditering Stortinget.
Vennlig hilsen
Odd Harald Kvammen
Seniorrådgiver
Stortingsarkivet
Kunnskaps- og dokumentasjonsavdelingen
Les mer om stortingsarkivet
www.stortinget.no
Brrr (diskusjon) 25. aug. 2022 kl. 14:15 (CEST)Svar
Jeg personlig tolker det dit hen at vi har en signert fullmakt fra Kvammen, men at det er meget viktig at vi på en eller annen måte dokumenterer denne fullmakten med min forespørsel, slik at vi har ryggen klar. Eventuelt spørre et av våre medlemmer her på siden som er jurist vurderer dette materialet før vi laster ned bilder. Brrr (diskusjon) 25. aug. 2022 kl. 14:31 (CEST)Svar
Først: Flott innsats, kudos!
Men jeg er heller ikke helt happy med svaret fra Stortinget. Du ba om at de uttrykkelig måtte lisensiere som Creative Commons Navngivelse-DelPåSammeVilkår 4.0 Internasjonal (CC-by-sa-4.0), og det gjorde det ikke. Kunne du sende en oppfølgingspost, hvor du ber om det, slik f.eks.:

 Takk for frigivelsen av bilder til Wikimedia/Wikipedia. Av opphavsrettsmessige grunner må vi imidlertid be om at dere uttrykkelig bekrefter at bildene er frigitt under Creative Commons Navngivelse-DelPåSammeVilkår 4.0 Internasjonal-lisensen. Jeg håper dere har forståelse for at vi må ta copyrightspørsmål svært alvorlig, siden bildene (med kildeangivelse) vil kunne brukes i og utenfor Wikipedia.

Med vennlig hilsen 

Jeg har gjort dette tidligere, og det pleier å gå bra. Når bekreftelsen er inne, videresender du den bare som kopi til permissions-no@wikimedia.org, så tar vi det derfra. Asav (diskusjon) 25. aug. 2022 kl. 14:35 (CEST)Svar
Jeg sender den mailen nå, og kommer tilbake når jeg har fått et mer konkret svar Brrr (diskusjon) 25. aug. 2022 kl. 14:39 (CEST)Svar
Da har jeg etter purring i går fått endelig svar etter møte de hadde i dag, og det ble negativt slik jeg tolker det.
Hei igjen,
Etter å ha diskutert din henvendelse med mine kollegaer har vi kommet frem til at bruk av vårt bildemateriale må være i samsvar med hva som er vilkårene i bruk av bilder fra våre egne hjemmesider. Vi kan ikke gå med på vilkår som går utover disse kriteriene.  Når det gjelder hvilken oppløsning dere ønsker å bruke på bildene så har dere tre ulike nedlastningsalternativer i bildegalleriet.
Vennlig hilsen
Odd Harald Kvammen
Seniorrådgiver
Stortingsarkivet
Kunnskaps- og dokumentasjonsavdelingen Brrr (diskusjon) 6. sep. 2022 kl. 12:38 (CEST)Svar
Ser nå på vilkårene deres nå på den linken han gav meg, og lurer på om de er endret slik at vi kan bruke dem.
https://www.stortinget.no/no/Stortinget-og-demokratiet/Galleri/Stortingsrepresentantene/
De forbyr videresalg, og slik jeg ser det selger vi aldri noe - vi kun lar komersielle aktører bruke dem, og de kan ta seg betalt for sitt arbeide. Tenker vi lar medlemmer som er jurister vurdere dette. Brrr (diskusjon) 6. sep. 2022 kl. 12:43 (CEST)Svar

Hei. Denne typen privat mailveksling med store offentlige etater kan en sjelden gang føre fram. Men som regel kreves det en annen type dialog hvor etaten får tid til å gjøre en nærmere vurdering av fordelene og ulempene med de ulike bilderettighetsløsningene. Jeg mener at Wikimedia Norge er de rette til å ta slike dialog-oppgaver. Det fører som regel ingen vei å forhandle om hva de anførte vilkårene betyr, og forsøke å «prute dem innenfor» Commons-vilkår.

En annen sak er at jeg ikke synes du skal legge ut epostsignaturene i sin helhet når du gjengir svar fra offentlige etater. Det må være tilstrekkelig å gjengi meningsinnholdet. Jeg har fjernet noe av dette nå. Mvh M O Haugen (diskusjon) 6. sep. 2022 kl. 13:13 (CEST)Svar

Er det ikke bedre at du overtar, siden du tydeligvis vet best hvordan dette skal gjøres.
Jeg ser forøvrig at annet kjent norsk oppslagsverk bruker lignende bilder fra Riksarkivet og merker dem som CC BY SA 4.0 (se på SNL på "Bære staur" Brrr (diskusjon) 6. sep. 2022 kl. 13:27 (CEST)Svar
Jeg har forøvrig ikke gjort dette på denne måten alene, men er delvis oppfordret her i diskusjonen om å gå frem på denne måten. En metode jeg kun delvis trodde på ville lykkes, da jeg selv har en bakgrunn i ungdomspolitikken og hadde foreldre i ledende kommunale stillinger og kjenner byråkratiets gang,
Jeg har postet mest mulig for å få innspill, da jeg har følt meg selv bedt om å gå ut på et korstog på ukjent mark Brrr (diskusjon) 6. sep. 2022 kl. 13:34 (CEST)Svar
 
SNL bruker bilder som allerede finnes i Commons
Det er riktig at "et annet kjent norsk oppslagsverk" bruker bilder fra Riksarkivet. Men det bekrefter bare at hver bildesamling og hver delsamling må vurderes for seg. Det bildet du viser til i SNL-artikkelen bære staur er faktisk hentet fra Wikimedia Commons (se til høyre her), på samme måte som mange andre bilder hos SNL.
SNL kan også bruke bilder med strengere opphavsrettsbetingelser. I artikkelen om Per Borten finner du tre ulike typer bildevilkår: begrenset gjenbruk på et bilde SNL har fått fra rettighetshaveren, CCBYSA på et bilde som SNL selv har funnet hos Digitalarkivet (det samme bildet har også funnet veien til Commons, se her), og CCBYSA på et bilde fra Commons.
Wikipedia/Wikimedia har selv valgt en radikal fotolisensieringspolitikk som på den ene siden gjør at vi er forhindret fra å bruke mange bilder vi gjerne ville hatt, men som på den andre siden også gjør at alle fritt kan gjenbruke de bildene som vi får tak i. Sånn er det bare. M O Haugen (diskusjon) 6. sep. 2022 kl. 14:13 (CEST)Svar
Jeg har ikke problem med å se problemstillingen. Vi selv bruker ikke bildene kommersielt og så langt er vi på tråd med Stortinget. Men siden vi åpner for at en tredjepart kan laste ned bildet og bruke det kommersielt så kan problemstillingene oppstå. La oss si at et reklamebyrå velger å lage en reklame ved å bruke et kjent sitat eller en holdning fra en folkevalgt i en reklame som de så selger "den ferdige pakke" med vårt bilde til sin oppdragsgiver. Det er fult lovlig etter våre regler, men selvfølgelig ikke etter Stortingets regelverk. Interessen for en for lengst avdød er ikke reel stor (som Bortens "bære staur" blir brukt om et eller annet produkt som rydder opp og katalogiserer). Men risikoen er større for reaksjoner om Stortingets bildet blir brukt i en holdningdskampanje som delvis angriper en nåværende sentral folkevalgt. Brrr (diskusjon) 6. sep. 2022 kl. 16:38 (CEST)Svar

Christian Sandal

rediger

@Nsaa og @Orland Kan dere se på min kladd - (ikke helt ferdig og ikke gjort alle kilder, linker m.m.) på Christian Sandal og komme med innspill. Gi deres vurdering og innspill, og om jeg må kutte den ned noe mer. Til alle andre som leser dette ikke klipp og endre på egenhånd i sandkassa, da dette ikke er ferdig og bør fungere noe med kildene. Men skriv heller innspillene her. Dette var en kjent skuespiller og regissør på sin tid, men også en kjent homofil i Bergens bybilde. Som vanlig liker jeg å tone slike ting som legning noe ned, men det vil komme frem i kildene hvor en av de mindre kildene er Skeivt arkiv. Dette er en av de siste teatersjefene ved DNS som mangler egen artikkel. Jeg tipper at jeg kan legge den ut i morgen (10/9) Brrr (diskusjon) 9. sep. 2022 kl. 18:37 (CEST)Svar

Hei, Brrr. Jeg ser at du skriver i en fortellende stil, og det er det fint rom for i Wikipedia. Jeg vil imidlertid oppfordre deg til å være forsiktig med det jeg kaller tankelesing, dvs å gjengi hvordan personer tenkte eller følte. Eksempler er «Sandal følte at han her fikk …» og «trivdes godt med denne oppgaven». Du har også noen eksempler på det jeg kaller kollektiv tankelesing, dvs at teksten later som om den vet hvordan en større gruppe av mennesker tenkte, f.eks. her «… var likt av både publikum og de øvrige skuespillerne.» Hvis det finnes eksplisitte sitater i kildene hvor Sandal forteller hva han følte, så kan det sikkert brukes. Men som hovedregel bør leksikontekstene fortelle hva som skjedde, og overlater følelseslivet til lesernes empati og/eller til andre typer tekster.
Jeg ser også at du nesten konsekvent bruker «velge» som hjelpeverb i alle setninger. «I 1897 valgte Sandal å flytte til Kristiania for å ta jobb» kan forenkles til «I 1897 flyttet Sandal til Kristiania for å ta jobb». Når du fjerner «føler» og «velger» blir teksten mer eksakt.
Hvis Sandals legning var en offentlig kjent sak, tåler det nok å nevnes mer enn du gjør hittil. Mvh --M O Haugen (diskusjon) 10. sep. 2022 kl. 12:14 (CEST)Svar
@Orland, jeg takker deg virkelig for de gode innspillene dine . Det var derfor jeg spurte netopp deg, da jeg vet du er flink på dette. Dette er det midlertidige utkastet etter kun å ha brukt en bok som hovedkilde (selv om den er utgitt av Nationale scene og Teaterarkivet så er det flere feil og synsinger i den), og skal supplere og finpusse med flere bøker, og til slutt få rammet alt inn med kilder som dekker alt. Språket er heller ikke ferdig Det finnes egne sitater på noe av denne "tankelesingen", og det har vi følgelig bevis for å hevde. Delvis fra hans egne memoarer (som i BT), og delvis i intervjuer. Men det som kommer fra tredjehåndskilder (andre skribenter/bokverk som hevder dette,, og vil jeg droppe) For å ikke gjøre artikkelen for lang har jeg droppet alle internkonfliktene i et teatermiljø. og konflikter dekket av pressen, eller imot teaterkritikkere. Men noe må tilbake. Jeg vurderer å ta med saken der han som ung skuespiller av retten ble dømt for å slå ned en kritikker hvor han også skal ha gått i pressen og forsvart sin handling som nødverge for å beskytte teaterkulturen. Minst 3 ganger ble han av ulike teatersjefer oppsagt fra administrative og instruktørstillinger - Men slikt må vedtaes av styret, og styret styret valgte i alle disse sakene å gjeninnsette ham. Oppsigelsene gikk mye på teatersjefers smak og repetoarvalg (en regisør passer ikke til alle typer stykker), men i ett tilfelle prøvde teatersjefen å innsette en slektning som arbeidet ved teatereret. Det er delvis kun skribenters påstander, men han har ofte (konkrete saker) mens han satt i administrative stillinger støttet skuespillerne og de ansatte i konflikter med styre og teatersjefer. Jeg personlig tror dette kan begrunne i at hun også var aktiv i Teaterforbundet, og også vært formann for Vestlandet i 2 perioder.
Jeg er litt redd for å skrive Sandal sin artikkel for stor. For det blir litt galt at han får en artikkel som er 10-20 ganger større enn de store stjernene på sin tid, selv om vi kan være enig i mange av disse andre sine artikler er alt for stutte, Sandal hadde lite hovedroller som skuespiller, var teaterinstruktør i mange år, og grunnet et dødsfall ble han midlertidig satt som teatersjef i et års tid. . Hvorfor han ikke søkte har jeg ikke gått inn på. Mange oppfordret ham til å søke. Å profilere seg for mye når en har en forbudt legning kan være en undergrunn. Men en del kilder sier at deler av styret ikke ønsket ham, og derfor hadde han bare litt over halve gasjen som konstituert teatersjef i forhold til etterkommerens gasje. Vi vet også at styret delvis bestod av kulturelt interesserte bergenske politikkere som Mowinckel og Chr. Mikkelsen, som begge skal vært hans venner (førstnevnte skal også vært en del av hans store publikum som ungdom, da han gjerne spilte kvinneroller).
Legning var forbudt på den tiden, og derfor kunne disse ikke gå rett ut med dette (husk vi er delvis på George Orwell sin tid) Men vi har bevis for å hevde det (eller eventuelt legge det ut som en åpen påstand fra Skeivt arkiv, med link til deres artikkel), selv om jeg føler Skeivt arkiv trekker litt for mye konklusjoner de i mine øyne synser, eller leser såkalte skjulte meldinger i Meidells memoarer. Jeg har ennå ikke fylt på med skeivt arkiv Hans venn Meidell (som jeg vil skrive en kort artikkel på etterpå) skrev teaterstykker og noen få bøker. Hans erindringsbok fra rundt 1930 er mye rundt Sandal, og delvis helt og delvis mellom linjene utpeker Sandal. Det må taes i betraktning at Meidell var meget åpenlyst homofil som ikke la skjul på dette, og han leverte teaterstykker som mer og mer fikk et homofilt preg, Han ble refusert flere ganger under de siste årene til Bergh, og da Bergh døde ble han refusert for siste gang av vennen Sandal, da sluttet i følge en påstand Meidell å levere teaterstykker (dette har jeg ikke sett på for å få det bekreftet fra andre kilder) . Så går det noen år og så kommer memoarboken ut. Den vil jeg lese det meste av når jeg er ferdig med Sandal, og begynner på Meidell. En annen indikasjon er at Sandal som skuespiller og senere instruktør ble av mange kritikkere beskyldt for å være for lite kraftfull i sine fremstillinger, her er det også sitater på negative teaterkritikker som sier ord som pjusslete og for feminint fremstilt om Sandal. Merk at Sandal etter hvert ble en stor mann i fysisk omfang, Brrr (diskusjon) 10. sep. 2022 kl. 15:32 (CEST)Svar
Sjekker du også om det bildet jeg har midlertidig har lastet ned fra diditalarkivet kan brukes Brrr (diskusjon) 10. sep. 2022 kl. 15:38 (CEST)Svar
@OrlandSer du igjen litt på sandkassa på Christian Sandal, Gjerne flytt litt rundt på den (som å få malen opp) og rett opp. Jeg trenger kun å legge inn litt til, så er den ferdig. På forhånd takk . Til andre brukere foretrekker jeg at dere ikke rydder i sandkassa, Brrr (diskusjon) 18. sep. 2022 kl. 20:55 (CEST)Svar
@Nsaa Du kan også gjerne hjelpe meg med å forbedre den før jeg legger det ut
Som å få mal og bilder på rett plass
Og se om jeg har vektlagt hans homofili for mye. Jeg vil blant annet legge inn noen teaterkritikke m.m., og litt om et overfall han som ung skuespiller gjorde mot en teaterkritikker, og ble bøtelagt i retten for. Sjekk også om bildene jeg har lastet ned fra digitalmuseet kan brukes av oss Brrr (diskusjon) 18. sep. 2022 kl. 21:13 (CEST)Svar
Hei igjen. Jeg synes ikke det har skjedd så mye siden jeg så på teksten sist. Det er fortsatt mange hjelpeverb her. Det er brukt historisk presens. Og en del blomstrende kenninger som «den meget teaterglade unge bergenseren».
I seksjonen #Homofil? kan de to første setningene slås sammen til «Sandal og hans barndomsvenn Hjalmar Meidell nevnes av flere som del av et relativt åpent homofilt miljø i Bergen.» Kildene trenger ikke å navngis i teksten. Wikipedia-tekster skal ikke være resonnerende for egen regning, slik du er i setningen med «… derfor blir dette delvis en påstand basert på indisier og rykter…». Den setningen må ut. Det er tilstrekkelig å gjengi sitatene fra memoarene, og helst gjengi en kilde til tolkningen av disse utsagnene som homofile bekjennelser. Mvh M O Haugen (diskusjon) 22. sep. 2022 kl. 13:04 (CEST)Svar
@Orland Nei gjort lite siden sist, men jeg jobber fortsatt med problemet. På privatplanet mitt har det vært mye å gjøre - som å fylle vedboden til randen. Og i morgen beveger jeg meg med bilen full av hunder på 1,5 døgns reise til Estland. Det som er problemet er at stort sett alle de 5 viktigste kildene er skrevet i fortellende stil med følelser og ikke oppgitt kildene (som når det er Sandals notater, hans avisartikler, eller brev fra ham til blant annet Meidell. Eller notater fra andre om Sandal, eller styremøter. Alt kommer ut som en historiefortelling,. Den største kilden er en skribent som har skrevet på oppdrag for teatermuseet i Bergen og har tilgang teaterarkivet og også private brev og notater til Sandal og også private brev som Meidell har samlet. Derfor blir det for mye tanker og følelser, og dette smitter delvis over til meg i kladden, når det er 3 slike kilder. Den ene som jeg leser igjennom nå er enorm - en hel stor bok bare om DNS over 30 år, her dukker selvsagt Sandal opp med jevne mellomrom, og den er litt mer konsis en den hovedkilden jeg først har brukt som skjelett. Så er det Skeivt Arkiv som svinser rundt, og oppgir kun kildene bak, og her virker det som de prioriterer det stoffet som er skeivt nok. Og så har vi en avisartikkel som er et kunstnetrisk tankesprett frem og tilbake mellom personer som har bodd i Meidells hus (masse vrøvl om at dagens beboer er treningsnarkoman, og annet ikke relevant i en artikkel om primært Meidell og Sandal).Her er alt i en kombinasjon (les sammenblanding) mellom journalist, kosør, historieforteller og humorist.
Derfor må jeg jobbe en del med det du påpeker i språket, siden nesten alt er skrevet i fortellende stil og uten å oppgi kildene (annet enn listet opp bak) så blir alt tankelesing, og jeg gikk i fellen i kladden
Jeg har enda ikke funnet frem gamle BT artikler skrevet av teaterkritikkere hvor en del av påstandene kan underbygges, og det skal også være flere konkrete artikler skrevet av Sandal som vi her kan bruke for å få inn noen sitater. Har også lyst å ta med en av flere kritikker som insinuerer at han er for feminin i sine rolletolkinger, slik at Meidell ikke blir stående alene som kilden for homofil . De fleste av de mange små bergenske avisene og magasinene vil jeg tro er vanskelig å finne, som det ukesmagasinet gitt ut i noen få år av stort sett en mann (kulturpersonlighet og hans kone var kjent )skuespiller hvor denne redaktøren ble slått ned av Sandal for å skrive stygt om ham. Brrr (diskusjon) 26. sep. 2022 kl. 00:50 (CEST)Svar
@Orland Da er jeg tilbake fra en tur til Estland og kan lettere jobbe med og avslutte de sakene som krever norsk IP-adresse. For det er veldig tungvint å skrive på artikler der som har kilder som krever norsk IP-adresse, da en ikke kan hoppe mellom kilden og artikkelen, og er bundet til gode gamle notater på papir. For disse "såkalte norske" IP-adressene en kan endre til (som Norton antivirus) er heldigvis sperret fra å skrive artikler på Wiki med. Så nå kan jeg begynne å skrive igjen. Brrr (diskusjon) 13. okt. 2022 kl. 15:18 (CEST)Svar
@Orland Nå mener jeg at jeg er stort sett klar til å legge ut artikkelen på Sandal. Kan du se over den, og rett det som må rettes. Dette tok tid. Har blant annet hatt 2 turer til Estland, og korona "i mellom dem". Vær så snill å sjekk også om bildet til Oslo Museum er lov å bruke. På forhånd takk. Jeg legger først ut når jeg har hørt noe fra deg.
Jeg begynner nå på noen lettere oppgaver, før jeg gyver løs på Estlandsstøver, Robin Friday, og så tidligere nevnte Guldbrå. Om ingen andre tar de noen av de 3 før meg - om det skjer at andre gjør noe før meg gråter jeg ikke, det er nok av spennende tin å ta fatt på og er like fornøyd uansett hvem av oss som skriver de enkelte artikler. Den jeg begynner på allerede i dag er den kjente danske blomsterkunstneren Tage Andersen (www.tage-Andersen.com) og her tror jeg at jeg kan få et "godkjent" bilde av ham fra hans "kone" Mogens - da jeg kjenner dem litt igjennom nylig salg av 2 hundevalper til dem. Jeg har en følelse av at vi bør ha artikkelen om Tage Andersen snart gjort, da han er 75 år og såpass kjent personlighet i Danmark at når bortgang engang skjer vil dette fort smitte til norske medier. Brrr (diskusjon) 6. nov. 2022 kl. 16:28 (CET)Svar
Jeg ser at du har tatt ut noen tilfeller av «valgte å», og så har du innført et nytt et.
Artikkelen er helt på høyde med andre nyskrevne artikler her på Wikipedia, og vel så det. Så du har gjort en pen og ordentlig jobb. Men jeg er jo ingen redaktør, og Wikipedia fungerer ikke på den måten at en tekstversjon blir styrende som den godkjente versjonen. Samme hvor mye vi flikker nå, så vil du uansett oppdage at noen kommer og flikker på teksten etter at du har lagt den ut. Noen av disse flikkingene vil du oppleve som fornuftige, men det også vil være noen andre endringer som du ikke skjønner poenget med. Sånn er Wikipedia. Mvh M O Haugen (diskusjon) 6. nov. 2022 kl. 17:58 (CET)Svar
Jeg vet at flikking eller retting fra andre er noe som må til, for det er forbedring som er til det beste. Jeg gråter ikke om noen brekker det hele opp, men gjøres dette i den hensikt å forbedre så bare jubler jeg for de andre skribentenes endringer. Så jeg håper faktisk at andre forbedrer den. Jeg vet også at du ikke er noen sensor eller godkjenner, men greit å få positive innspill fra en flink og erfaren skribent med kunnskap i slike biografier - det gjør meg litt tryggere at denne artikkelen fungerer. Jeg takker for dine innspill under prosessen. Jeg må si at denne jobben var vanskelig på grunn av kildene, og jeg gikk i fellen til du rettet meg opp. Både av det fortellende språket disse 2 hovedkildene har brukt, og de har også tilgang til brev og teatermuseers eget materiell vi andre ikke kan få tilgang til - som vi følgelig ikke kan bruke - spesielt sitater fra Sandnes. Det er mulig vi kan finne noen sitater fra ham senere i fra de årene han som pensjonist skrev for Bergens Tidene. Brrr (diskusjon) 6. nov. 2022 kl. 18:16 (CET)Svar
@OrlandTakk for god hjelp med Tage Andersen og Chr, Sandal. Jeg blir ikke lei meg om du eller andre rydder opp i mine artikler, og forandrer dem helt. Jeg blir faktisk kjempeglad Det kalles forbedring, for det må ofte inn flere personer når det skal blir bra. Legg gjerne inn referansene som folk fra Jylland/Midt-Jylland, fødselsår m.m.. Jeg vil når artikkelen har stabilisert seg med rettinger om noen dager be hans "kone" Mogens Andersen (de har vært sammen i 37 år, siden Mogens var kun 20 år) se over artikkelen for feil, og se om han kan gi oss et bilde med rettigheter. NB Det jeg vil unngå i artikkelen er å lage en reklame om butikken, selv om mange kilder gjør dette. Det er egentlig uungåelig å ikke komme mye inn på butikken, da han har bevist bygd opp sitt image rundt inntektskilden. Han er innen blomstermiljøet i Skandinavia en av de mest anerkjente kunstnerne innen oppsatser , og derfor er en artikkel berettiget. Jeg har selv møtt ham og Tage ved valpeoverlevering i Gunillaberg for en drøy uke siden, og lå over på Gunillaberg. Han er en meget bestemt detaljopphengt målrettet kunstner som Mogens beskriver ham ovenfor meg. Som en litt uhøytidelig beskrivelse er han i mine øyne en mellomting mellom Blomstrer-Finn og den strukturerte målrettede Gustav Vigeland - faktisk mest det siste. Det er kjent at Tage Andersen begynner å få demens, og jeg så litt av dette selv da jeg var deres gjest. Derfor viktig vi fikk en artikkel på ham. Han er en person som fort svensk eller dansk fjernsyn kan lage et større program på, spesielt fra Gunillaberg - og da kan vi fort få dette på norsk fjernsyn til glede for alle blomsterelskere. Gunillaberg som kultursted om sommeren har delvis vært stengt de siste årene, mer grunnet Tage Andersen sin helse enn kovid. Jeg føler ikke at jeg er inhabil siden jeg kun nylig har solgt 2 valper til Mogens (57 år) og følger ham opp. Tage har forøvrig hatt dachs i 70 år - siden han var 5 år gammel. Se gjerne over at jeg ikke har gått i inhabilitetsfellen den ene eller andre veien (for mye vektlegging og positivt, eller for å unngå dette havne i den motsatte fellen) på dette meget distanserte vennskapet med hans partner. Jeg føler meg på ingen måte inhabil. og har vært nøye med å finne nok kilder. Litt morsomt at vi har en langt mer utfyllende artikkel enn Danmark og Sverige. Jeg vil i løpet av dagen/morgendagen oversette den svenske artikkelen om Gunillaberg, som er av svenskene mye vektlagt å være en herregård etablert av en høyere offiser på 1700, og ikke bare kunstneren Tage Andersen i dag. Brrr (diskusjon) 7. nov. 2022 kl. 11:44 (CET)Svar

Hank Willams JR og 3rd

rediger

Er det noen med mer kunnskap enn meg i Outlaw Country Music og teknisk kunnskap er heller ikke min force som kan lage artikler om disse to. Kanskje det er noe for deg @Erik den yngre ? Jeg ser at den engelske utgaven om JR har flere ulike mangler (som påstander uten kilde) som Wikipedia også påpeker, Den danske kalles en spire, og den svenske er i teorien kun 2-3 linjer og diskografien. Hans sønn den 3dje kan også trenge en artikkel - den kan vi i teorien oversette, for her er det mindre grums på de utenlandske sidene enn på faren JR. Hank Williams JR kan kanskje bli søkt mer etter Williams JR om konflikten mellom Russland og NATO tilspisser seg ytterligere. Det er løst snakk om at låten Don`t give us a reason fra 1991 er omskrevet fra Sadam til Putin i tilfelle eskaldering av konflikten. Merk at de 2 nevnte har begge Hank kun som mellomnavn, men dette er artistnavnene deres. Brrr (diskusjon) 17. nov. 2022 kl. 15:59 (CET)Svar

Hei. Kjenner ikke noe spesielt til dette dessverre. Vennlig hilsen Erik d.y. 17. nov. 2022 kl. 21:21 (CET)Svar

Tilbakestilling, pølsefingre…

rediger

På touchskjerm kom jeg i skade for å treffe "tilbakestill" ved din endring i en artikkel. Det var aldri intensjonen, beklager. Får skylde på slurv og pølsefingre. Omgjorde selvsagt tilbakestillingen umiddelbart etterpå. ///Mvh. 1000mm (diskusjon) 8. feb. 2023 kl. 22:17 (CET)Svar

@1000mm Ikke noe å beklage. Vi er kun mennesker, så vi gjør alle feil iblant. Vi er ikke brødristere, så vi er ikke levert med garanti. ;-) Brrr (diskusjon) 8. feb. 2023 kl. 22:28 (CET)Svar

Side lagret til artisten blir eldre/myndig og utretter mer

rediger

Beata Mona Lisa Ernman Andersson, (født 3. november 2005 i Stockholm), er en svensk sanger, skuespiller, musikalartist og student. Hun bruker til daglig navnet Beata Ernman, og brukte tidligere Beata Ernman Thunberg.

Hun delte i 2020-2022 hovedrollen i musikalen Forever Piaf med sin mor Malena Ernman på teateret Gøta Lejon i Stockholm.

Ernmans foreldre er skuespilleren Svante Thunberg og operasangeren Malena Ernman og hun er søster til miljøaktivisten Greta Thunberg. Brrr (diskusjon) 15. apr. 2023 kl. 20:58 (CEST)Svar

Alexander Gurendal

rediger

Wikipedia:Sletting/Alexander Gurendal KS88 (diskusjon) 5. feb. 2024 kl. 22:36 (CET)Svar

@KS88 Jeg mener helt klart han trenger å ha en side. Han har spilt såpass mange kamper for aldersbestemt landslag at det alene berettiger for en side. Sist sommer var han blant spillerne som fikk prøvespille for sin klubbs A-lag. Så lenge kurven hans går oppover kan han plutselig få spille for Valentia sitt A-lag, eller spille for A-landslaget til Norge. Da kan vi ikke være uten side på ham, for folk vil da søke enormt.
Men pr dags dato mener jeg han er berettiget for 4 landskamper i aldersbestemt klasse sist halvår. Brrr (diskusjon) 5. feb. 2024 kl. 22:47 (CET)Svar