Bondeforvandling er et uttrykk i sjakk som beskriver forvandlingen av en bonde som når den åttende raden på sjakkbrettet til en dronning, springer, løper eller tårn. Forvandling til konge er derimot ikke mulig. Det er heller ikke mulig å la bonden forbli bonde på sisteraden (åttenderaden). Og det er ikke lov å forvandle til en brikke av motsatt farge, selv om det tidligere har blitt laget vittige oppgaver på grunnlag av at reglene ikke klart forbød det da.[1]

Siden dronningen er den sterkeste brikken på sjakkbrettet, skjer i praksis over 99 % av forvandlinger til dronning. Enkelte ganger kan det imidlertid være fornuftig å velge en annen brikke, for eksempel for å unngå at motstanderen settes patt.

Forvandlingen er uavhengig av hvilke brikker motstanderen har tatt. Det er mulig å spille med to eller flere dronninger. Sjakksett som brukes i turneringer har derfor ofte ekstra dronninger. I amatørspill er det vanlig å benytte et tårn plassert opp-ned eller en bonde med en ring tredd over seg som erstatning, dersom en ekstra dronning ikke er tilgjengelig. Dette strider imidlertid mot de offisielle reglene. Dersom en spiller i en offisiell turnering ønsker å forvandle til dronning og ingen ekstra dronning er tilgjengelig, må sjakkuret stoppes og dommeren tilkalles for å skaffe til veie en ekstra dronning.

Hvis du trykker på sjakklokken når du har flyttet bonden til åttenderaden, men ikke byttet den om til en offiser først, er bondeforvandlingen et ulovlig trekk. I langsjakk må bonden automatisk forvandles til en dronning.

Referanser

rediger
  1. ^ Larsen, Bent (1977): Lærebok i sjakk, Dreyer