Artilleribataljonen

Bataljon i Brigade Nord

Artilleribataljonen er en artilleriavdeling i den norske Hærens Brigade Nord. Bataljonens hovedoppdrag er å støtte brigadens avdelinger med tung ildkraft i form av feltartilleri og luftvern.

Artilleribataljonen
Basisdata
MottoGjør rett, frykt ingen
LandNorge
Etablert24. juni 1685
Overordnet enhetBrigade Nord
VåpengrenHæren
TypeBataljon
HovedkvarterSetermoen leir
NettsideArtilleribataljonen
Operativt oppdrag
Rolleartilleri
Norsk ildledervogn av typen NM-201
M109A3GNM på Setermoen i Troms

Hovedvåpensystemene i artilleribataljonen er feltartillerisystemet K9 Vidar og luftvernsystemet NASAMS III. I tillegg disponerer bataljonen sensorressurser knyttet til lokalisering av mål, samt dirigering av luftressurser og feltartilleriild.

Artilleribataljonen står til enhver tid på nasjonal beredskap til krisehåndtering, og leverer personell og kompetanse til internasjonale operasjoner i regi av Forsvaret og NATO.

Historie

rediger

Artilleribataljonen kan spore sin historie tilbake til opprettelsen av Artilleri-Corpset 24. juni 1685. Avdelingen ble opprettet som en følge av omorganiseringen av det dansk-norske artilleriet etter Gyldenløwefeiden.

Artilleribataljonen benyttet tidligere felthaubitsen M109A3GNM, som i 2020 ble erstattet av artillerisystemet K9 Vidar basert på den sør-koreanske felthaubitsen K9 Thunder.

Organisasjon

rediger

Artilleribataljonen ledes av Brigadens artillerisjef (BAS), og er i tillegg til bataljonsstaben organisert i seks batterier:

  • Bataljonsstaben består av bataljonsledelsen og stabselementer med ansvar innenfor personellforvaltning, etterretning og sikkerhetstjeneste, operasjoner og utdanning, forsyning og vedlikehold, sambands- og kommunikasjonssystemer, samt økonomistyring.
  • Kanonbatteriene Nils, Olga og Piraya leverer bakke-til-bakke-basert ildstøtte i form av feltartilleriild til Brigade Nord. Batteriene er oppsatt med felthaubitsen K9, ammunisjonskjøretøyet K10, i tillegg til ledelses-, forsynings-, rekognoserings- og ildledelseselementer. Ved deployering av brigaden avgir batteriene ildledere til manøverbataljonene Panserbataljonen, 2. bataljon og Telemark bataljon. Ildledernes oppgave er å drive måloppdagelse og målbekjempelse med feltartilleri, samt rådgi manøverbataljonene i bruken av ildstøtten. Enkelte ildlederlag stiller også JTAC-kapasitet for å dirigere luftressurser. Batteriene Nils og Olga fyller i stor grad personellstrukturen med soldater inne til førstegangstjeneste, og er lokalisert ved Setermoen leir. Batteri Piraya er et helvervet batteri bestående av heltidsansatte offiserer og spesialister, og har tilhold i Rena leir som en del av Hærens hurtige reaksjonsstyrke (HRS) / Task Force Telemark bataljon.
  • Lokaliseringsbatteriets oppgave er å levere sensorkapasitet til Brigade Nord rettet mot lokalisering av motstanderens artilleriressurser, måloppdagelse og målbekjempning. Batteriet er oppsatt med radarsystemet ARTHUR for lokalisering av fiendtlig artilleriild, samt artillerijegere for innhenting av etterretning, måloppdagelse og målbekjempning med flyressurser, felt-, rakett- og skipsartilleri bak frontlinjen. Batteriet består både av helvervede tropper og tropper som i stor grad er benytter soldater inne til førstegangstjeneste. Batteriet er lokalisert ved Setermoen leir.
  • Stabsbatteriet leverer kampstøttefunksjoner til bataljonen i form av kommando- og kontrollenheter, ammunisjon- og forsyningskapasitet, samt mekaniker- og vedlikeholdsressurser.
  • Kampluftvernbatteriet skal levere luftvernkapasitet til Brigade Nord til beskyttelse mot lufttrusler. Batteriet er per 2020 under oppbygning, og vil på sikt være oppsatt på ombygde ACSV G5-panservogner med missilet IRIS-T (planlagt operativt i 2024) og HUMWEE-feltvogner med AMRAAM-missiler fra NASAMS-systemet (planlagt operativt i 2021).[1][2] Batteriet skal på sikt bestå både av helvervede tropper og tropper som i stor grad er benytter soldater inne til førstegangstjeneste. Batteriet er lokalisert ved Setermoen leir i Troms.

Referanser

rediger
  1. ^ «Hæren får nytt kampluftvern i verdensklasse (Arkivert kopi)». 6. februar 2017. Arkivert fra originalen 7. februar 2017. Besøkt 15. august 2019. 
  2. ^ «Kjøper kampluftvern». forsvaretsforum.no. 6. februar 2017. Besøkt 3. november 2021. 

Eksterne lenker

rediger