Thorvaldsenmedaljen

Dansk hedersbevisning oppkalt etter Bertel Thorvaldsen
Sideversjon per 4. mai 2023 kl. 10:56 av Anne-Sophie Ofrim (diskusjon | bidrag) (→‎Mottakere: 2022 + 2023 https://akademiraadet.dk/category/akademiets-medaljer/thorvaldsen-medaillen/)

Thorvaldsenmedaljen (dansk: Thorvaldsen Medaillen, opprinnelig kalt Udstillingsmedaillen) er en dansk hedersbevisning som tildeles av Det Kongelige Akademi for de Skønne Kunster. Medaljen deles fremdeles ut som Det Kongelige Danske Kunstakademis høyeste utmerkelse ved akademiets årsfest på Charlottenborg ved innstifteren, Frederik Vs, fødselsdag den 31. mars.

Thorvaldsenmedaljen
UtdelerDet Kongelige Akademi for de Skønne Kunster
Oppkalt etterBertel Thorvaldsen
Innstiftet1837
PrisbeløpMedalje utført av Christen Christensen
LandDanmark
FrekvensÅrlig
TidspunktDeles ut på Akademiets stiftelsesfest i mars
Nettstedwww.akademiraadet.dk/index.php?id=95

Medaljens forside viser et portrett av billedhuggeren Bertel Thorvaldsen i profil. Rundt hodet er det en bord med fremstilling av Thorvaldsens Alexanderfrise (Alexanders inntog i Babylon). Baksiden er en symbolsk fremstilling av Thorvaldsens verkers hjemkomst til Danmark.

Medaljen ble innstiftet av kong Christian VIII i 1837 og er utført av Christen Christensen. Det var meningen at Thorvaldsen selv skulle ha det første eksemplaret ved hjemkomsten fra Roma i 1838. Imidlertid oppsto det problemer med de stemplene hvor medaljen skulle preges og først i 1842 kunne medaljen presenteres.

Ifølge det første reglement fra 1838 skulle medaljen tildeles for «de heldigste Arbeider, der aarligen offentligen udstilles i Akademiet».

Mottakere

 
Joakim Skovgaard ble tildelt Thorvaldsenmedaljen i 1923 for gobelinene «Jomfru i Fugleham» til den store bryllupssalen i København rådhus [1]
 
Maleren Martinus Rørbye var den første som ble tildelt Thorvaldsenmedaljen i 1838. Han fikk den for «En tyrkisk notar opsætter kontrakt mellem en mand og en kone».[2]
Kobberstikk av Erling Eckersberg
Fra Det Kongelige Bibliotek

Referanser

Kilder